Desetletja nazaj je bilo pranje perila ena od najbolj izčrpavajočih gospodinjskih opravil, saj je večinoma potekalo na roke v bližnjem mrzlem potoku. Po zaslugi hitro napredujoče tehnologije nam danes pri negi perila pomagajo izpopolnjeni pralni stroji, ki so že tako intuitivni, da sami dozirajo pralno sredstvo in mehčalec, uravnavajo količino vode in tudi temperaturo pranja, naši nalogi sta samo ustrezna priprava oblačil pred pranjem in pravilno nalaganje v boben. Da se vam niti tu ne bo zalomilo, smo zbrali nekaj koristnih napotkov.

Priprava oblačil na pranje

Priporočljivo je, da oblačila pred pranjem ustrezno pripravite. Odpnete gumbe, zapnete zadrge in ježke, preverite žepe in zavarujete trakove. S tem zaščitite oblačila pred tem, da bi se v bobnu poškodovala in zapletla. Ob zapetih gumbih se na primer lahko zrahlja sukanec, na ježke pa se ujamejo druga oblačila, ki se s tem natrgajo.

Odstranjevanje madežev

Oblačila z zelo trdovratnimi madeži ne odlagajte med druga manj umazana oblačila, saj se madež lahko prenese med tkaninami. Najbolje je madež obdelati takoj, ko nastane (ročno), šele nato oblačilo operite v stroju. Tako zmanjšate možnost prenosa madeža med oblekami in povečate učinkovitost pranja. Na srečo so današnja pralna sredstva že v majhnih količinah kos vsem madežem.  

Ločite perilo po teži tkanine

Da perilo pred pranjem načeloma ločujemo po barvi, ni nič novega. Priporočljivo pa ga je ločiti tudi po teži materiala. Srajce so po navadi izdelane iz lahkega blaga, zato jih perite z oblačili podobne teže, medtem ko kavbojke, jakne in druga težka oblačila spadajo med debelejše tkanine. Prav tako je smiselno ločeno prati posteljno perilo, prešite odeje in vzglavnike, sploh če ima pralni stroj temu namenjen program pranja.   

Foto: Pexels

Ne pretiravajte s količino

Pri nalaganju perila v stroj se držite priporočil proizvajalca glede količine perila, ki jo lahko operete naenkrat. Poskrbite, da se perilo lahko po bobnu prosto giblje, saj bo le tako lahko temeljito oprano.

Inovativne funkcije

Pri pranju in negi oblačil si pomagajte tudi z naprednimi funkcijami, ki jih ponujajo pralni stroji. Tisti bolj izpopolnjeni in testirani na 20 let življenjske dobe (denimo vsi pralni stroji proizvajalca Miele) so neverjetno učinkoviti, nežni do oblačil in hkrati varujejo še okolje. Obvladajo pa še marsikaj drugega:

  • S sistemom TwinDos znajo na primer avtomatsko dozirati pralno sredstvo, s čimer zagotavljajo popolno čistočo. TwinDosdozira sredstvi UltraPhase 1 in 2 v optimalnem trenutku procesa pranja in tako doseže najboljšo učinkovitost pranja, odmerjene količine pa so zelo natančne in v primerjavi z ročnim odmerjanjem prihranite kar do 30 odstotkov pralnih sredstev.  
  • Tehnologija PowerWash ponuja učinkovitost pranja na najvišji ravni – s programom QuickPowerWash celo v samo 49 minutah. Vsi pralni stroji s sistemom PowerWash dosegajo najvišji razred energijske učinkovitosti A in tudi pri majhni količini polnjenja zagotavljajo zelo majhno porabo. To omogoča tehnologija pranja Spin & Spray, ki deluje s posebno nizko ravnjo vode, kar prihrani energijo za segrevanje.
  • Z avtomatskim doziranjem TwinDos v kombinaciji z odličnim pralnim učinkom, ki ga ponuja PowerWash, zanesljivo odstranite več kot 99,9 % vseh možnih virusov, kar je v današnjih časih še kako pomembno. Program Bombaž, higiena 60 °C z dodatno funkcijo AllergoWash je učinkovit tako pri virusih z ovojnico, kot sta koronavirus in virus influence, kot pri virusih brez ovojnice.
  • Ne marate likanja? Potem boste navdušeni nad funkcijo SteamCare, ki vam olajša nego perila. S programom Osvežitev lahko odstranite vonje iz oblačil, ki ste jih nosili le kratek čas – ne da bi jih oprali. Vaša oblačila so tako spet prijetno sveža. Že oprano perilo lahko v programu Rahljanje s paro zgladite v stroju, kar vam prihrani do 50 % truda pri likanju in vam omogoči več svobode.
  • Pralni stroji Miele omogočajo varčno oprati tudi samo posamezne kose oblačil. Njihova rešitev se imenuje SingleWash, izberete pa jo lahko poleg številnih programov. Stroj nato optimalno prilagodi trajanje, porabo vode in energije polnjenju do 1 kg. Pranje posameznih kosov perila še nikoli ni bilo tako hitro in varčno.

Skrb za stroj

Ne glede na to, kakšen pralni stroj imate doma, pa je zanj na koncu treba tudi ustrezno poskrbeti. Po vsakem pranju pustite vratca stroja rahlo odprta, da se vlaga posuši, s tem pa prepreči nabiranje plesni, ki najbolje uspevajo ravno v vlažnem okolju. Stroj prav tako občasno očistite – navsezadnje lahko le čist stroj poskrbi za bleščeče čisto perilo.

Pralni stroji Miele združujejo majhno porabo energije in vode z optimalno uporabo pralnega sredstva. Zato je Miele sinonim za popolno in hkrati okolju prijazno nego vaših oblačil.

Več → www.miele.si

Sponzorirana vsebina