Perilo se najhitreje in najlepše posuši na svežem zraku. A kaj, ko nam ob deževnih dneh ne preostane drugega kot stojalo razprostreti znotraj, kjer pa nam povzroča marsikatero preglavico: zavzame ogromno prostora, perilo se suši počasi, kmalu pa se po stanovanju in na oblačilih razvije vonj po vlagi. Da bodo vaša oblačila hitreje suha, upoštevajte naslednja priporočila:

1. Perilo dobro ožemite. Če je potrebno, po končanem ciklu pranja spet zaženite centrifugo.

2. Za obešanje uporabite metodo mavrice, na katero prisegajo Japonci. Večje kose oblačil obesite ob straneh, manjše pa v sredini, tako da se pod oblačili ustvari oblika mavričnega loka. Tako bo zrak lažje krožil med oblačili in hitreje dosegel večje in težje kose oblačil.

Foto: Pixabay

3. Oblačila vedno sušite v dobro prezračevanem prostoru, v katerem se ne zadržujete veliko. Na primer v neogrevani garaži, ob odprtem oknu v spalnici ali v kopalnici z ventilatorskim prezračevalnim sistemom. Dobro prezračevanje bo poskrbelo, da se bo odvečna vlaga hitro odvedla iz prostora, tako da bo perilo ostalo sveže in dišeče, prav tako pa boste s prezračevanjem poskrbeli za svoje dobro počutje in zdravje.

4. Če sušenje v dobro prezračevanem prostoru ni mogoče (kot npr. v majhnih garsonjerah, ali pa ko so ob deževnih dneh nivoji vlage zunaj še višji kot v stanovanju), perilo sušimo ob radiatorju.

Foto: Pexels

5. Prav tako boste sušenje pospešili, če ob stojalu zaženete manjši namizni ventilator.

6. Dvakrat na dan perilo preverite: čim prej poberite suhe kose, mokre pa obrnite, da se posušijo še na drugi strani.

Foto: Pixabay

7. Večje kose perila (odeje, blazine, posteljnino itd.) pa lahko v deževnih dneh odnesete tudi v samopostrežno pralnico in jih tam v kratkem času operete in posušite. Verjemite, s tem si boste prihranili ogromno slabe volje.