Nič zoprnega obešanja opranega perila na stojalo, nobenega dolgotrajnega čakanja na priljubljeno majico, pogosto odpade tudi likanje. Sušilni stoji so v naš vsakdan resnično prinesli več udobja in tudi več prostega časa. In če so nekoč veljali za energetsko potratne in mačehovske do perila, saj so marsikateri kos radi skrčili, pa danes to nikakor ne drži več. Sodobni sušilni stroji so varčni, estetski in s funkcijami, ki so na meji znanstvene fantastike.

Podnebje v Sloveniji nam nekaj mesecev na leto omogoča, da perilo sušimo zunaj, večji del leta pa je zaradi dežja, snega, oblačnosti ali preprosto s smogom onesnaženega zraka sušenje na prostem oteženo. Takrat na pomoč priskoči sušilni stroj. A kakšen je za naše potrebe najboljši?

Če bi v trgovinah z belo tehniko imeli na voljo le enega in edinega, bi bila izbira enostavna, tako pa je ob pestri ponudbi potreben tudi tehten premislek. Odločitev je odvisna od tega, kako pogosto ga nameravamo uporabljati, kakšno perilo v njem sušiti, koliko imamo zanj prostora in nenazadnje tudi od tega, kakšen vpliv na okolje bi z njim povzročili.

Energetsko varčen in trpežen

Tako kot za vse druge aparate, je tudi pri sušilnih strojih pred nakupom dobro preveriti nalepko s podatki o energetski učinkovitosti. Prednost dajmo sušilnim strojem z oznakami od A do A+++, takšnim, ki so testirani na dolgo življenjsko dobo ter tistim s funkcijami in lastnostmi, ki nam bodo olajšale uporabo stroja. Podjetje Miele je edini proizvajalec v panogi, ki svoje izdelke, vključno s sušilnimi stroji, testira na 20 let življenjske dobe, patentirane pa ima tudi številne inovativne funkcije.

Samo pri Miele

Samo pri sušilnih strojih Miele boste, na primer, deležni naslednjih programov in dodatkov:

Natančno sušenje z zaznavanjem kalcija PerfectDry

Če je sušilni stroj opremljen s sistemom za zaznavanje kalcija, je perilo posušeno “natančno” – tudi pri posebej trdi vodi. Vsebnost kalcija v vodi namreč vpliva na vlago v bobnu in s tem na rezultat sušenja. Stroj z zaznavanjem kalcija prepozna trenutno vsebnost kalcija v vodi in ji natančno prilagodi sušenje. Perilo se tako ne posuši niti preveč niti premalo.

Satasti boben nežno ravna s perilom

Struktura satovja poskrbi, da se perilo v vrtečem se bobnu dviguje višje, zato dlje časa lebdi v toku toplega zraka in se enakomerneje posuši. V vdolbinah posameznih satov nastane zračna blazina, ki nežno prestreže perilo, slednje je po sušenju tudi manj zmečkano.

Emajlirana sprednja stranica

Morda se zdi nepomembno, a je vendarle praktično. Naj ima sušilni stroj emajlirane sprednje stranice. Kakovostni emajl je odporen proti razenju, koroziji, kislinam in lugom, omogoča enostavno čiščenje in je barvno obstojen.

Spremljanje na daljavo Miele@home

Za marsikoga bo pri sušilnem stroju dobrodošla možnost usmerjanja in spremljanja na daljavo – preko mobilne aplikacije. Tako lahko delovanje in status aparata spremljamo tudi takrat, ko nas ni doma.

Dišeče perilo s funkcijo FragnanceDos
S klikom na fotografijo si oglejte, kako vas razvaja funkcija FranganceDos.

Pika na i pa je dodana dišavna funkcija. Če se bomo odločili za stroj s tem dodatkom, nam nikoli ne bo žal, saj nam bo perilo že med sušenjem obogatil z vonjem, ki ga imamo najraje. Kako? Na zunanji strani bobna ima sušilni stroj s funkcijo FragnanceDos poseben razdelek, kamor vstavimo dišavni vložek in tako poskrbimo za svež in naraven vonj perila, ki traja tudi do štiri tedne.

Kaj sušilnemu stroju še ne sme manjkati?
Glajenje s paro SteamFinish – namesto likanja

Tisti, ki ne maramo likanja, bomo izbrali sušilni stroj s funkcijo glajenja s paro. V začetku sušenja se v tem primeru razprši fina vodna meglica in se v toplem zraku segreje. Tako nastala para prodre v tekstilna vlakna in vidno zgladi perilo. Likanje gre zato lažje in hitreje od rok ali pa je celo nepotrebno.

Manjša zračna vlažnost ščiti prostore

Nenazadnje pa je tudi pomembno, da sušilni stroj omogoča odlično kondenzacijsko učinkovitost ali povedano drugače, da iz njega uhaja čim manj vlage v prostor. Takšnega lahko brez pomisleka postavimo celo v prostor brez oken ali ga uporabljamo v pasivnih hišah. Oznako o kondenzacijski učinkovitosti najdemo na nalepki poleg podatka o razredu energijske učinkovitosti.

Pa še to: Manjša kot je zračna vlažnost v bivalnih in gospodinjskih prostorih, manjša je verjetnost, da se na stenah ali stropu razvije plesen.

Več o lastnostih in patentiranih funkcijah sušilnih strojev Miele lahko preberete tukaj.

Prodajna mesta Miele lako najdete tukaj.

Fotografije: Miele