Tudi priročnost je lahko estetska

Gospodinjska soba, ki je posebej namenjena vzdrževanju perila in drobnim opravilom v zvezi z njim, je v sodobnih domovih nepogrešljiva. Če imamo na voljo več prostora, je utiliti lahko samostojna soba, sicer pa ga lahko z nekaj iznajdljivosti »stisnemo« tudi v še tako majhen kotiček doma.

Gospodinjska soba je večinoma prostor za pralni stroj, sušilnik, likalno mizo in čistilne pripomočke. Če je povezana z izhodom na prosto, jo lahko uporabite tudi za shranjevanje čevljev, torb in plaščev. Kadar jo imate bližje kuhinji, pa vanjo lahko postavite tudi police za shranjevanje živil, vgradite pomivalno korito ali jo opremite z dodatnim hladilnikom. Skratka, možnosti je neskončno; kako boste opremili svoj utiliti, pa je seveda odvisno od vaših potreb.

Zakaj investirati v gospodinjsko sobo?

Dandanes samo kuhinja in kopalnica nista dovolj, vse več potreb je še po dodatni »delovni« sobi. In ker naši domovi postajajo vedno bolj odprti, s čim manj stenami, je seveda smiselno, da imamo vsaj določen, malo bolj skrit prostor, kjer lahko vključimo sušilni troj, ne da bi nas motil njegov hrup, medtem ko jemo večerjo ali gledamo film ter da perilo zlikamo proč od kuhinjskih vonjav. Poleg tega lahko utiliti uporabimo kot prostor za shranjevanje večjih pripomočkov iz kuhinje, na primer servirnih krožnikov, pladnjev, ponev in gospodinjskih aparatov, za katere pogosto zmanjka prostora v kuhinjskih omarah.

Kakšna velikost je idealna?

Gospodinjska soba je lahko samo manjši kotiček v stanovanju, ki ga skrijete za zaveso ali celo v omaro, ali pa seveda samostojna večja soba. Za utiliti s koritom boste potrebovali najmanj 1,9×1,6 m širok prostor, svetujejo strokovnjaki, idealno pa bi bilo, če bi vaša gospodinjska soba merila vsaj 3×3 m. To bi omogočilo, da bi vanjo lahko postavili tudi višjo omaro, pralni in sušilni stroj ter še druge pripomočke za vodenje gospodinjstva.

Najboljša lokacija

Kam umestiti gospodinjsko sobo? Če je le možno, naj stoji poleg kuhinje in naj ima izhod na prosto. Tudi klet je primerna za utiliti, saj načeloma takšna soba ne potrebuje oken. V atrijskih hišah je, nasprotno, pametno načrtovati utiliti na sredini tlorisa in ne ob zunanjih stenah, saj tako ostane več dnevne svetlobe za bivalne prostore, medtem ko v samostojnih ali vrstnih hišah lahko prostor izberete poljubno, vodi naj vas pa predvsem priročnost.

Prostor se vedno najde

Kadar ni na voljo samostojnega prostora v stanovanju, ga z malo iznajdljivosti lahko poiščete: v utiliti lahko preuredite del kleti, tudi večje omare lahko postanejo uporaben kotiček za urejanje perila, nič koliko primerov pa poznamo, kjer so pralni in sušilni stroj lastniki postavili kar v prostor pod stopnicami. Ko čeznju namestite še pult, dobite odličen kotiček za likanje.

Če nikakor ni prostora, ki bi ga lahko žrtvovali za utiliti, pa se znajdite z vrati v kopalnici. Nanje lahko z notranje strani namestite tako likalno desko kot regale.

Prezračevanje in vodotesnost

Kroženje zraka je v gospodinjski sobi zelo pomembno, saj aparati in sušenje perila v prostor spuščajo veliko toplote in vlage. Vlažen zrak se začne oprijemati sten, pojavijo se plesen in madeži. Zato prostor redno zračite, uporabljajte razvlažilec zraka, stene pa prebarvajte z barvo, s katere lahko po potrebi obrišete vlago.

Pa tla? Ker bo voda dostikrat kapljala tudi na tla (ob pranju, sušenju), se raje odpovejte parketu. Namesto tega svetujemo keramične ploščice ali preprosto podlago na osnovi gume, ki jo je enostavno čistiti, omogoča talno gretje in ima vodotesen premaz.

Dober načrt je že pol opravljenega dela

Kadar opremljate gospodinjsko sobo, sta temeljit razmislek in dober načrt nujna. Na voljo imejte vsaj dva koša za perilo (za čisto in umazano), če nimate prostora za omaro, si lahko dodatne shranjevalne kotičke omislite pod stropom, z drogom in obešalniki pa si lahko pomagate vsaj pol metra nad delovno površino.

Premislite, kaj želite shranjevati, in nato temu prilagodite prostor.

Boljši kot zaprte omare so odprti regali, saj boste tako imeli stvari hitreje pri roki in v vidnem polju. Ne pozabite pa niti na shranjevanje čistil in drugih drobnarij (ščipalke za perilo …): v kovinskih lončkih, stilskih posodah in šik stekleničkah bodo na polici pravi magnet za oči in jih boste tudi z veseljem vzeli v roke.

Ne, v takšni gospodinjski sobi vam nobeno gospodinjsko opravilo ne bo odveč!

Fotografije: Pinterest