Perilo obesiti na stojalo, ga pobrati in na koncu še zlikati? To so tri gospodinjska opravila, ki marsikomu kradejo dragocene ure in zbujajo odpor. S sušilnim strojem ob boku pa gladko odpadejo, saj za tovrstno gospodinjsko rutino poskrbi kot pravi profesionalec! Vendar, kakšen sušilni stroj izbrati? Na katere funkcije ne smete pozabiti? Pri podjetju Miele poznajo vse odgovore!

V prid sušilnim strojem govori veliko argumentov. Stroj namreč privarčuje čas, prostor in živce – slednje zlasti takrat, kadar vremenske razmere ne dopuščajo, da bi perilo sušili zunaj, ali pa se nenadoma ulije dež in morate na vrat na nos hiteti, da obešeno perilo rešite pred dežnimi kapljicami. Seveda pa je glavno vprašanje, kateri sušilni stroj izbrati. Tule je nekaj namigov.

Velikost

Zmogljivost sušilnega stroja je podatek, ki opisuje, koliko kilogramov perila lahko istočasno sušite v bobnu. Pravilo je, da velikost sušilnega stroja prilagodite pralnemu stroju. Če ta v povprečju opere 6 kg perila, naj bo torej sušilni stroj zmožnost sušiti vsaj 8 do 9 kg perila, saj je treba računati na to, da je mokro perilo težje.

Tip stroja

Izbirate lahko med tremi različnimi vrstami sušilnih strojev.

  • Kondenzacijski sušilni stroj vam omogoča fleksibilno izbiro mesta postavitve, saj za priklop potrebujete zgolj omrežno vtičnico. Vlažen zrak se ne odvaja na prosto, temveč se v zaprtem krogotoku ohladi, pri čemer vlaga kondenzira. Vsi Mielejevi kondenzacijski sušilni stroji imajo vgrajeno cev za odvod kondenzata z držalom za navijanje. Tako lahko kondenzat speljete neposredno v umivalnik ali sifon – in si prihranite praznjenje posode za kondenzat.
  • Sušilni stroji s toplotno črpalko nudijo enako udobje in fleksibilnost kot kondenzacijski troji, so pa tudi izredno varčni, saj porabijo za 50 % manj električne energije. Nizke temperature, ki jih omogoča tehnologija toplotne črpalke, pa poleg tega tudi varujejo dragocena vlakna vašega perila. Zato lahko v stroju udobno posušite tudi občutljivo perilo.

Energijska nalepka

Ni treba, da je sušilni stroj energijsko potraten. Prav nasprotno. Kakovostni modeli so varčni in porabijo malo električne energije. O tem se prepričajte tako, da preverite energijsko nalepko, s katero mora biti po zakonu opremljen vsak sušilni stroj. Varčni sodijo oznako A+++, zelo potratni pa C in med njimi je lahko razlike tudi 500 kW energije letno, kar v denarju pomeni 100 evrov in več.

Glasnost

Zelo pomembna lastnost sušilnega stroja je tudi njegova glasnost. Boljši modeli sušilcev proizvajajo okoli 65 dB zvoka ali manj, kar ni moteče in pomeni, da tak aparat brez težav umestite v stanovanje. Sušilni stroji s 70 do 80 dB glasnosti pa niso primerni za v stanovanje, temveč jih je treba umestiti v klet ali garažo.

Lastnosti in funkcije

Katere lastnostni in funkcije naj še ima sušilni stroj, da bi zanesljivo izpolnil vaša pričakovanja in vas čim bolj razbremenil gospodinjskega del? Pri podjetju Miele, vodilnemu v segmentu sušilnih strojev na svetu, priporočajo, da naj bo testiran na dolgo življenjsko dobo. Miele denimo svoje aparate med razvojem preizkuša v težkih testih vzdržljivosti, v katerih morajo sušiti 7.500 ur. Pri tem se izvede približno 5.000 različnih programov. To bi v vsakdanji uporabi pomenilo približno 5 programov na teden s povprečnim trajanjem 1,5 ure – 20 let. Največja zasluga za takšno zmogljivost gre brezkrtačnemu ProfiEco motorju, za piko na i pa so Mielejevim sušilnim strojem dodane še naslednje funkcije:

Tehnologija EcoDry: pomeni, da stroj varčuje skozi celotno svojo dobo delovanja. EcoDry tehnologija zagotavlja trajno nizko porabo in kratke čase sušenja.

Varčno in tiho sušenje: Mielejevi sušilni stroji se uvrščajo v energijski razred A++ in celo A+++ -10 %. Poleg tega niso glasni, v izbranih modelih je na voljo posebni program “Tihi”, ki vaše perilo suši s še bolj zmanjšano glasnostjo.

Avtomatsko spreminjanje smeri vrtenja bobna: Sušilni stroj Miele v nerednih presledkih spreminja smer vrtenja bobna. Tako prepreči zapredanje perila v klobčič, poskrbi za enakomernejše sušenje in zmanjša mečkanje.

Avtomatsko rahljanje perila: Če perila ne morete vzeti iz stroja takoj po koncu programa, funkcija zaščite pred mečkanjem poskrbi za to, da se perilo v rednih intervalih razrahlja in se zato ne zmečka.

Osvetlitev bobna: Vsi Mielejevi sušilni stroji so opremljeni z osvetlitvijo bobna, mnogi imajo celo LED-osvetlitev. Ta popolno osvetli satasti boben, da pri praznjenju stroja ne morete več prezreti nobenega kosa perila.

Udobni filtri za puhaste delce: Z inteligentnim Mielejevim filtrom za puhaste delce so puhasti kosmi končno odpravljeni. Izjemno gladka površina filtra zagotavlja, da je čiščenje enostavno. Filter za puhaste delce in perilo ostaneta vedno dosledno ločena, kar jamči, da je perilo povsem brez puhastih delcev.

Nega perila po urniku: S prednastavitvijo zagona lahko določite poljubno uro, ko želite, da se zažene izbrani program sušenja. To je še posebej uporabno, če želite izkoristiti nočno tarifo električne energije ali če želite, da se program konča, tik preden se vrnete iz službe. Začetek programa lahko nastavite za do 24 ur vnaprej.

EcoFeedback: Funkcija EcoFeedback vam pomaga, da sušite čim bolj varčno. Pred začetkom izbranega programa prejmete napoved porabe energije. Med in po postopku sušenja je prikazana dejanska poraba, ki lahko odstopa glede na perilo, ki je v bobnu. Na podlagi konkretnih podatkov lahko varujete okolje in prihranite denar. Prikazana je tudi umazanost filtrov. Čist filter za puhaste delce namreč prav tako poskrbi za prihranek energije!

Natančno sušenje z zaznavanjem kalcija PerfectDry: Če je sušilni stroj opremljen s sistemom za zaznavanje kalcija, je perilo posušeno “natančno” – tudi pri posebej trdi vodi. Vsebnost kalcija v vodi namreč vpliva na vlago v bobnu in s tem na rezultat sušenja. Stroj z zaznavanjem kalcija prepozna trenutno vsebnost kalcija v vodi in ji natančno prilagodi sušenje. Perilo se tako ne posuši niti preveč niti premalo.

Glajenje s paro SteamFinish – namesto likanja: Tisti, ki ne marate likanja, boste izbrali sušilni stroj s funkcijo glajenja s paro. V začetku sušenja se v tem primeru razprši fina vodna meglica in se v toplem zraku segreje. Tako nastala para prodre v tekstilna vlakna in vidno zgladi perilo. Likanje gre zato lažje in hitreje od rok ali pa je celo nepotrebno.


Več o lastnostih in patentiranih funkcijah sušilnih strojev Miele lahko preberete tukaj.

Foto: Miele