Vsi, ki v svoji hiši ali stanovanju snujete gospodinjsko sobo (ali po domače, pralnico), se gotovo sprašujete, kako bi na majhni površini kar najbolje optimizirali celoten proces zbiranja, pranja, sušenja, likanja in razvrščanja perila. Za vas smo pripravili nekaj uporabnih namigov, ki vam bodo prišli prav, če bi želeli iz svoje pralnice iztisniti kar največ.

Zbiranje umazanih oblačil

Vsaka pralnica potrebuje prostor za zbiranje umazanih oblačil. Predlagamo več košev – za belo in barvno, za sintetično in delikatno ter ločen koš za tiste tekstilije, ki jih načeloma peremo na višjih temperaturah. Da bo pralnica vedno delovala urejeno, koše skrijemo v izvlečne predale.

Pralni in sušilni stroj

Čeprav si najbrž mislite, da je postavitev aparatov najbolj odvisna od prostora, ki ga imamo na voljo (velike gospodinjske sobe si lahko privoščijo pralni in sušilni stoj bok ob boku, medtem ko je v manjših nišah organizacija lažja z vertikalno postavitvijo), temu ni tako. Postavitev naj bo prilagojena vašim navadam. Če redno uporabljate sušilni stroj in suhih oblačil sploh ne likate več, se bolj priporoča vertikalna postavitev. Zakaj? Med pralni in sušilni stroj lahko umestite priročen izvlečni pult, na katerem boste sproti zlagali suha oblačila – in to v pokončnem, prav nič napornem položaju. Nasprotno, če oblačila raje sušite na zraku, je optimalnejša postavitev strojev drug ob drugem – tako boste lahko mokro perilo najprej prestavili na vrh stroja, preden ga obesite na stojalo.

Sušenje na zraku

Ne glede na to, ali imate sušilni stroj ali ne, se vedno najde kakšen kos oblačila, ki ga je potrebno tudi obesiti. Velika stojala za sušenje perila se v majhni pralnici ne bodo dobro znašla, zato priporočamo, da se odločite za katero od integriranih rešitev. Tako lahko na primer na prazno steno pritrdite zložljivi nosilec; pod strop lahko napeljete nekaj klasičnih vrvi za obešanje perila; zelo nas navdušuje pa tudi izvlečno stojalo (horizontalno ali vertikalno), ki ga, ko ni v uporabi, enostavno pospravimo v omaro.

Ob sušenju perila v zaprtem prostoru ne pozabite na prezračevanje, da se v njem ne bo nabirala vlaga – odprite okno ali pa vključite prezračevanje. Idealno je tudi, da ima pralnica svoj majhen balkon ali izhod na teraso, da boste lahko perilo sušili na svežem zraku. Če boste v pralnici sušili redno, priporočamo tudi, da se njene stene oblečejo v vodoodporni material, tako da vlaga ne prodre v konstrukcijo hiše, kjer lahko povzroči hujše težave.

Likanje

Tako kot stojalo za obešanje perila je tudi likalno desko včasih nemogoče postaviti v majhno pralnico. Na srečo na tržišču obstajajo številne rešitve za integrirano likalno desko, ki so primerne predvsem za tiste, ki likate le občasno. Tako lahko likalno desko izvlečete kar iz predala; lahko jo z vrtljivim ležajem fiksirate pod pult, ali pa klasično likalno desko zamenjate za stensko.

Ob likalni deski si nujno zagotovite odlagalno površino za zlikana oblačila ter prostor za spravilo likalnika. Nikar ne pozabite na priročno vtičnico na višini likalne mize. Prostor zagotovite tudi parnemu likalniku – najbolje kar poleg droga za obešanje srajc in bluz.

Razvrščanje

Da bo razvrščanje perila kar najlažje, je priporočljivo, da si za vsakega družinskega člana omislite večjo košaro. Vanjo lahko sproti odlagate suha in zlikana oblačila, in jo, ko je polna, z lahkoto odnesete do pripadajoče garderobne omare. Priporočamo tudi manjše košarice za nogavice brez para, ki lahko v pralnici počakajo na svojo boljšo polovico.

Korito

Če je možno, v pralnico umestite tudi manjše korito, ki vam bo olajšalo namakanje trdovratnejših madežev, ročno pranje bolj delikatnih kosov oblačil ter dostop do vode za polnjenje likalnika (če voda iz vašega vodovoda seveda ni pretrda).

Pralnica-garderobna soba

Ena od boljših idej, ki sem jo v zadnjem času zasledila na družbenih omrežjih, je pralnica-garderobna soba. Gre za večji prostor v bližini spalnic, v katerem je proces vzdrževanja garderobe maksimalno optimiziran.

Kako deluje? V sobi zberemo vsa oblačila vseh družinskih članov, pa tudi ves preostali hišni tekstil – od posteljnine in brisač pa do prtov in zaves. Sem umestimo tudi pralni in sušilni stroj, pa likalno desko in koše za umazano perilo; seveda ne sme manjkati prostor za odlaganje že nošenih, pa vendar še ne umazanih oblačil.

Proces je optimiziran na več ravneh. Prvič, pralni stroj lahko vključimo takoj, ko vidimo, da se nam je ena od košar z umazanim perilom napolnila, npr. kar med jutranjim preoblačenjem. Nikoli več se ne bo zgodilo, da boste za vikend obtičali doma s sedmimi ‘žehtami’, ker ste med tednom pozabili zagnati stroj. Drugič, suho perilo lahko takoj pospravimo v omaro, ne da bi ga morali raznašati po celotni hiši. Tretjič, vsi družinski člani so vključeni v proces skrbi za garderobo, s čimer se naloge enakomerneje porazdelijo, skrb za perilo pa tako ne pade na pleča le enemu članu gospodinjstva. Saj poznate: najstniki zelo pogosto (in zelo naglas) iščejo svojo najljubšo jopo ali športne hlače, le v pralnico največkrat ‘pozabijo’ pogledati.

Še ena prednost: v spalnicah se vam bo tako sprostila ogromna količina prostora, sicer namenjenega shranjevanju oblačil!