Sindrom oblačil z neprijetnim vonjem je pogost pojav sploh pozimi, ko se oblačila dalj časa sušijo in medtem tudi zasmrdijo. Forumi so polni vprašanj na to temo, odgovori pa so zelo raznoliki: nekateri verjamejo, da smrdljivim oblačilom ni več pomoči, drugi zagovarjajo agresivna sintetična čistila, spet tretji prisegajo na mesečno spiranje stroja na najvišji temperaturi. Kaj pa predlagamo mi?

Večina neprijetnih vonjav ima svoj izvor v pralnem stroju. Čeprav le-ta vseskozi pere, je le redkokdaj zares opran, zato se v njem zadržujejo ostanki praškov in mehčalcev, ki so skupaj z vlago odlično gojišče bakterij in plesni. In prav te so razlog, da se na vaših oblačilih pojavi neprijeten vonj.

Prvi korak: ročno čiščenje

Pomembno je, da stroj vsake toliko ročno očistimo od zunaj in znotraj. Začnemo z bobnom: s krpo, namočeno v alkoholni kis, zdrgnemo notranjost bobna. Za še bolj temeljito čiščenje posežemo po ščetki, ali pa boben čez noč obložimo z brisačami, namočenimi v kisu. Nato očistimo vrata in vodotesno gumo – prav tam moramo biti najbolj temeljiti.

Nadaljujemo z dozirniki: predalček dozirnika odstranimo iz pralnega stroja in ga temeljito umijemo z mešanico vode in alkoholnega kisa. Težko dostopne reže sščetkamo s staro zobno ščetko. Čist dozirnik nato vstavimo nazaj v stroj.

Drugi korak: vroče pranje

V predalček dozirnika, kamor po navadi doziramo pralni prašek, zlijemo liter alkoholnega kisa. V predalček, namenjen mehčalcu, pa dodamo polovico skodelice sode bikarbone. Stroj nastavimo na najdaljši program in na najvišjo temperaturo ter pustimo, da naravni čistili opravita svoje delo.

Medtem, ko stroj pere, prebrišemo njegovo zunanjost.

Po pranju odpremo vratca in pustimo, da se boben do suhega posuši.

Tretji korak: očistimo filter

Med pranjem se nam v filtru nabere presenetljivo veliko izgubljenih predmetov: robčki, kovanci, elastike in podobno, zato je za dobro delovanje stroja in učinkovito pranje vaših oblačil nujno, da filter kdaj pa kdaj tudi izpraznimo.

Filter se običajno nahaja na sprednjem, spodnjem delu pralnega stroja. Odprite loputo (včasih je to potrebno storiti s pomočjo izvijača), nato pa pod filter postavite nizko posodo in brisačo. Ko boste filter odvili, bo namreč iz njega iztekla voda, ki je tam ostala od vašega zadnjega pranja. Filter očistite večjih predmetov, nato pa ga oplaknite pod tekočo vodo, manjše delce pa odstranite s pomočjo gobice ali ščetke. Filter na koncu dobro očistite še z milnico, ki bo odstranila ostanke maščob.

Četrti korak: svež vonj

Mešanica sode bikarbone in alkoholnega kisa v vašem stroju ustvari kemijsko reakcijo, ki odstrani večino umazanije. V procesu pa se na žalost izgubi sodina zmožnost odstranjevanja neprijetnih vonjav. Da bi iz stroja dokončno odstranili neželene vonjave, neposredno v boben stresite dve skodelici sode bikarbone. Nastavite stroj na srednjo temperaturo (voda ne sme biti vroča!) in ga zaženite.

Za zdrav dom: preprečite nalaganje umazanije v stroju

  • Vodotesna guma na prednjem delu bobna v sebi po vsakem pranju zadrži veliko vode, v kateri rada zaredi plesen. Gumo do suhega obrišite po vsakem pranju.
  • Plesen ima rada vlago, zato po vsakem pranju na stežaj odprite vratca stroja, da se boben lahko posuši. Opranega perila ne puščajte predolgo stati v stroju.
  • Bakterije in plesen so odporne na mlačno vodo. Zato vsaj enkrat mesečno operite perilo na najvišji temperaturi.
  • Ne pretiravajte z doziranjem detergenta, saj se bo začel zadrževati v stroju, zato natančno odmerite njegovo količino po navodilih proizvajalca.
  • Tekoči detergenti in mehčalci v stroju ustvarijo lepljivo, voskasto mešanico, ki ostane na robovih bobna. Težava se še poveča pri pranju na nizkih temperaturah, saj se praški in mehčalci ne raztopijo popolnoma. Tekoči detergent raje zamenjajte s pralnim praškom, namesto mehčalca pa lahko uporabite polovico skodelice alkoholnega kisa.
  • Če imate v vašem območju trdo vodo, se poleg boja z ostanki umazanije in praška soočate še z nalaganjem vodnega kamna. Pranju zato vsakič dodajte sredstvo za mehčanje vode.

Fotografije: Pinterest