V objemu čarobnega Krajinskega parka Goričko, med vinogradi in cvetočimi travniki, se z naravo spaja prekrasna hiška, oblikovana po vzoru lokalne stavbarske dediščine. Rezultat prenove stare lesene kolibe je po zaslugi arhitektke Alje Petric in raziskovalca naravne gradnje Kristijana Zvera prikupna hišica, oblikovana po načelih sonaravne gradnje. Izdelana je iz materialov, ki so v radiju največ 20 km.

Ob stari leseni kolibi je nekoč stala značilna panonska hišica, t. i. cimprača, zgrajena iz lesa, blata in slame. A zob časa je načel njeno konstrukcijo, zaradi česar jo je bilo treba porušiti. Se je pa njeno izročilo utelesilo v prenovi lesene kolibe, katere stene sta arhitektka Alja Petric in Kristijan Zver ojačala z uporabo slamnatih bal. Z željo po oblikovanju hišice, ki bo prijazna tako do uporabnika kot okolja, sta se odločila za sonaravno gradnjo. In medtem ko sta znanje črpala s praktično vsega sveta, materiali za gradnjo prihajajo iz kar najbližje okolice. Iz radija največ 22 km.

Alja je že med študijem raziskovala naravi prijazne gradbene prakse in se ob tem srečala s takratnim podjetjem Naravna Gradnja, ki ji je odprlo pogled na uporabo lokalnih materialov pri gradnji. V primeru Prekmurja so to slama, les, ilovica, pesek, apno. To filozofijo kar najlepše uteleša tudi Gorička Lepotička, zgrajena izključno iz naravnih materialov po načelih organske arhitekture.

Stene so izolirane s slamo in ometane z ilovico, ki celotnemu interjerju daje pridih prvinskosti. Narave. Bale so kupljene kar na bližnji kmetiji, pritrjene med lesene stebre s horizontalnimi lesenimi deskami. Stene so tako debele skorajda pol metra, naknadno so odvečne slamnate bilke odrezali in jih z zunanje strani ometali z apnenim ometom (prvi nanos apnene tekočine, plast grobega apnenega ometa in plast finega), v notranjosti pa z ilovnatim, prav tako v treh slojih.

Neto površina hišice znaša 59,8 m², arhitektka pa je zasnovala odprt in preprost tloris, skladen z gradbeno filozofijo objekta. Ob vhodu sta zasnovani manjša soba in kopalnica, od tod naprej se prostor odpre v bivalni del s kuhinjo in dnevno sobo ter veliko krušno pečjo.

Prav peč je poglaviten vir ogrevanja prostora, prasketanje ognja in vonj po drveh pa bivanju v Gorički Lepotički doda še poseben čar. Predelne stene v interjerju so izdelane iz stisnjene mešanice ilovice in slame, na katero so naknadno pritrjene lesene deske, prekrite s plastjo trstike in ilovnatega ometa.

Avtorja sta bila pri gradnji aktivno vpletena v proces, saj sta večino del opravila sama, bodisi s pomočjo prijateljev, znancev ali sovaščanov. A ni le arhitekturna vizija objekta trajnostna. Tudi pri notranji opremi se je arhitektka naslonila na ročno narejene izdelke iz okoliških materialov – npr. svetila, stopnice in police.

  • Projekt: Gorička Lepotička
  • Avtorja projekta: Alja Petric, Kristijan Zver
  • Tlorisna površina: 51,8 m² neto, 69,2 m² bruto

Fotografije: Amadeja Smrekar