Sodobna gradnja prinaša s seboj obilico pozitivnega: velike, nepredeljene prostore, energijsko učinkovitost ter še tehnološke in oblikovne rešitve, ki jemljejo dih. Ko je objekt zgrajen še iz naravnih materialov ter postavljen v hkratno bližino družbene infrastrukture ter neokrnjene narave, iz hiše nastane Dom z veliko začetnico.

V Šenčurju, nedaleč od šole in vrtca, je zrasel enkraten dvostanovanjski objekt. Že pogled s ceste nam da vedeti, da gre za premišljeno gradnjo, ki je plod sodelovanja različnih strokovnjakov na področju arhitekture, naravne gradnje ter krajinskega oblikovanja. Kar tam, pred hišo, si začnemo predstavljati: pridemo iz službe in parkiramo avto pod elegantnim nadstreškom; pospravimo po dvorišču razmetana otroška kolesa v priročno vrtno shrambo, ki je že del enovite arhitekture. Vstopimo skozi s kamnom obložen vhod in – smo doma.

Poleg vhodnih in servisnih prostorov je pritličje namenjeno predvsem druženju. Velik bivalni prostor z dnevnim kotičkom, jedilnico in kuhinjo (le poglejte razkošen prostor, ki ji je namenjen!) ima še neposredni izhod na leseno teraso. V nadstropje so umeščene tri spalnice, vsaka s svojim izhodom na balkon na vrtni strani. V neizdelani mansardi se nam ponuja še 40 m2, ki jih lahko namenimo svojemu hobiju ali dodatni sobi za otroka.

Hiša je zgrajena iz masivnih lesenih sten iz križno lepljenih lesenih plošč. Oblečena je v energijsko učinkovit fasadni ovoj, kjer se prepletajo bel omet, kamen in les.

Ob objektu najdemo še nekaj več kot 300 m2 velik vrt. In prav ta je tisti, ki ga ni mogoče spregledati: četudi je hiša v četrti podaljšani gradbeni fazi, je vrt že v celoti urejen. Novi lastniki se bodo tako lahko že prvo leto sproščali v raznolikih kotičkih vrta ob vonju sivke, medtem ko bo živa meja poskrbela za družinsko intimo že od trenutka vselitve dalje.

Na voljo je še ena stanovanjska enota. Za več informacij in njegov ogled se obrnite na K3 Kern nepremičnine.

Arhitektura: triastudio

Inženiring: Peritia

Izvajalec: Alfa Natura

Fotografije: Roman Vesel, Blaž Blaznik