IR-ogrevanju lahko rečemo kar tehnologija 21. stoletja, saj združuje mnogo prednosti, ki jih drugi ogrevalni sistemi nimajo. Predvsem se lahko pohvali s tihim delovanjem in izredno hitrim odzivnim časom, kar pomeni, da ko vklopite IR-panele, lahko občutite toploto skoraj v trenutku in vam ni treba čakati, da se segreje celoten prostor.

Ob IR-panelih tudi v najbolj mrzli zimi začutite sonce, pravijo v podjetju Ekosen in naštejejo še dodatnih 7 razlogov, zakaj namesto klasičnega ogrevanja raje izbrati IR-panele:

  • Najnižji dolgoročni stroški ogrevalnega sistema: IR-ogrevanje je znano po tem, da omogoča dolgoročne prihranke. Začetna investicija je manjša, ni potrebnega vzdrževanja in servisov, kar dodatno zmanjša stroške na dolgi rok, je zelo učinkovit sistem z majhno porabo.
  • Naravna IR-toplota in veliko toplotno udobje: IR-toplota je popolnoma naravna oblika toplotnega valovanja, ki ima dokazane pozitivne učinke na zdravje in počutje človeka. To ustvarja občutek udobja, saj toplota prijetno segreva stene in tla, kar ustvarja enakomerno ogret prostor brez temperaturnih nihanj.
  • Velika energetska učinkovitost: IR-ogrevanje je zelo učinkovito pri pretvorbi energije v toploto. Ker se toplota prenaša neposredno na predmete in površine, se zmanjša izguba energije v okolje zato lahko pri IR-ogrevanju govorimo o nizkih toplotnih izgubah.
  • Dolga življenjska doba: Sestavni deli IR-ogrevanja so pri kakovostnih IR-panelih zelo trpežni in imajo dolgo življenjsko dobo. Pravilno vzdrževani lahko trajajo desetletja, kar pomeni, da boste v ogrevanju brezskrbno uživali kar 40 let.
  • Popoln nadzor nad celotnim ogrevanjem in porabo: IR-ogrevalni sistemi omogočajo natančen nadzor temperature vsakega prostora. S sodobno IR Sun regulacijo lahko natančno prilagodite ogrevanje glede na vaše potrebe in želje,  z upravljanjem, ki je mogoče tudi na daljavo.
  • Nižji stroški investicije: V primerjavi s tradicionalnimi sistemi ogrevanja, kot so talno ogrevanje ali radiatorji, je namestitev IR-ogrevalnega sistema pogosto cenejša, saj ne zahteva kompleksnih cevnih in distribucijskih sistemov, kotlovnice ali zunanje enote.
  • Trajnostno in okolju prijazno: IR-ogrevalni sistemi so bolj prijazni do okolja v primerjavi z večino drugih sistemov ogrevanj, saj za delovanje porabljajo električno energijo, ki je lahko obnovljiv vir, proizvodnja IR-panelov zahteva veliko manj resursov v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi.

Kako delujejo IR-paneli?

Infrardeči (IR) paneli večinoma oddajajo toploto v dolgovalovnem infrardečem spektru ali IR-C, ki je nežna in prijetna ter se prenaša neposredno na objekte in površine, kar pomeni, da se vse površine v prostoru ob konstantnem ogrevanju segrejejo na želeno sobno temperaturo. Ko IR-valovanje doseže tla ali steno, se energija pretvori v toploto, segreva ta objekt neposredno in prek delnega odboja IR-valovanja tudi okoliške površine.

Ta proces omogoča, da se predmeti v prostoru grejejo enakomerno in oddajajo toploto, kar posledično dviguje temperaturo zraka v prostoru, brez neposrednega ogrevanja zraka kot pri konvencionalnih ogrevalnih sistemih. Ta neposreden prenos toplote na objekte in površine omogoča hitro in učinkovito ogrevanje prostora ter zmanjšuje izgubo toplote skozi konvekcijo ali cirkulacijo zraka.

Določene vrste IR-panelov oddajajo toploto v kratkovalovnem ali srednjevalovnem spektru. Te imenujemo tudi visokotemperaturni IR-paneli, saj dosegajo večjo učinkovitost delovanja v težjih pogojih za specifične namene, kot je ogrevanje zunanjih prostorov, gostinske terase, lokacijsko ogrevanje industrijskih objektov ali delovnih površin.

Prava izbira

Zakaj je izbira ogrevanja z IR-tehnologijo prava, smo vprašali kar direktorja Ekosena Aleša Babiča, ki pravi: »S svojim delovanjem IR-tehnologija ne povzroča škode v lokalnem in globalnem okolju, prav nasprotno. Je zdrava, ekološko usmerjena, poleg vsega pa je ogrevanje z IR-paneli izredno prijetno.«

Mnenja uporabnikov

Leon Emeršič (EMEKS Vzmeti).
Mojca Šlamberger.

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-ogrevalnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si.

Obiščete jih lahko na naslednjih lokacijah:

Sponzorirana vsebina