IR-ogrevanje postaja v Sloveniji vse bolj priljubljeno, po svetu pa je v uporabi že skoraj stoletje. Uporabljamo ga lahko kot primarni in sekundarni vir ogrevanja, ali pa tudi v zdravstvene namene (na primer za inkubatorje v porodnišnicah, domove za ostarele in zdravstvene domove), saj ugodno vpliva na telo in počutje. O IR-ogrevanju, njegovih koristih ter tudi mitih povezanih z njim smo povprašali strokovnjaka iz prve roke: Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen, je IR-grelne panele prvi predstavil na slovenskem trgu in z njimi opremil že več kot 7000 gospodinjstev. 

Veliko strokovnjakov je do nedavnega zavračalo IR-ogrevanje kot vir ogrevanja. Zakaj je bilo temu tako?

Dejstvo je, da veliko tako imenovanih »specialistov« dejanskega delovanja IR-grelnih panelov ne pozna. Prav zato so o tem širili velikokrat lažne ali preprosto napačne informacije, hkrati pa so IR-ogrevanje kar enačili z drugimi tipi ogrevanja na elektriko. Glede na pozitivne izkušnje uporabnikov in boljše informiranje so danes nekateri od teh specialistov že drugačnega mnenja. Najpomembnejše pa je, da o varčnem in učinkovitem ogrevanju poroča že toliko uporabnikov, da strah pred neznanim počasi izginja. 

IR-grelni paneli v obliki slike, ogledala ali table optično polepšajo dom.

Komu priporočate ogrevanje z IR-grelnimi paneli in kako izbrati njihovo moč?

Ogrevanje z IR-grelnimi paneli priporočam vsem, ki želijo znižati stroške ogrevanja in optimizirati ogrevanje bivalnih prostorov. Tak način ogrevanja je veliko bolj prilagodljiv, udobnejši, bolj zdrav in predvsem cenovno zelo ugoden. IR-ogrevanje priporočam tako za ogrevanje novih kot starejših hiš, poslovnih prostorov, skladišč … Uporaba je tako preprosta, da jih zlahka uporabljajo starejši in mlajši.

Glede izbire moči vam težko odgovorim, saj je vse odvisno od primerne izolacije (tal, sten) in velikosti prostorov. Preden pripravimo ponudbo, se v objektu oglasi naš svetovalec, ki opravi meritve, in potem na podlagi tega izračunamo primerno moč grelnih panelov.

Paneli toploto oddajajo z IR-sevanjem, ki ne greje zraka, temveč predmete v prostoru, tla in stene.

V Sloveniji je veliko ponudnikov IR-ogrevanja. Kako vemo, katerega naj izberemo?

Na našem trgu je res več ponudnikov, pa vendar je treba izbirati po pameti. Pomembno je izbrati stabilno podjetje, ki je na trgu že dalj časa. Podjetje, ki grelnih panelov ne bo samo prodalo, temveč takšno, ki ponuja celotno storitev: montažo, podporo kupcem, odpravo morebitnih reklamacij in podobno.

V Sloveniji se vsako leto pojavi kakšno novo podjetje, ki ponuja IR-grelne panele, po letu ali dveh pa ponikne in izgine. V tem času škodi konkurenci, dolgoročno pa uporabniku, saj nizkocenovni grelni paneli, ki jih prodajajo, hitro pokažejo napake in povzročajo težave.

Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen

Tudi IR-ogrevanje se je v preteklih letih precej razvijalo, kajne? S kakšnimi novostmi se lahko pohvalite pri Ekosenu?

V preteklih letih smo pri Ekosenu delali predvsem na razvoju (in zdaj nadgradnji) regulatorja IR Sun, ki IR-ogrevanje še izboljša. Optimizira namreč delovanje IR-grelnih panelov, meri porabo in nam prihrani do 25 odstotkov stroškov za ogrevanje. Deluje popolnoma drugače kot klasični termostati in posledično podaljša dobo delovanja grelnih panelov. IR-regulator IR Sun je zagotovo najboljši izum na področju IR-ogrevanja, kar se pozna tudi pri številu naročil.

Podjetje Ekosen se oglašuje kot naravi prijazno podjetje. Kako v to zgodbo umestite IR-grelne panele?

Grelni paneli imajo zelo dolgo dobo delovanja (v Ekosenu tudi do 12 let garancije), za proizvodnjo je potrebno zelo malo surovin, večino grelnih panelov pa lahko recikliramo. Servisi niso potrebni, saj nimajo gibljivih ali pokvarljivih delov. Hkrati priporočamo električno energijo iz obnovljivih virov, s čimer še dodatno skrbimo za okolje.

Najhitreje rastoči ogrevalni sistemi (Vir: ABI Research, TechNavio, Pike Research,BI Intelligence Estimates)

Kaj so najpogostejša vprašanja in pomisleki potencialnih uporabnikov?

Nekateri dvomijo o učinkovitosti IR-ogrevanja, druge skrbijo stroški/poraba elektrike, tretje pa vpliv na zdravje. K sreči lahko vse te skrbi preženemo, tako da uporabniku pokažemo statistike porabe dejanskih uporabnikov, mnenja in izkušnje uporabnikov na spletu pa preženejo veliko skrbi in odgovorijo na mnogo vprašanj. Naši IR-grelni paneli so resnično vrhunske kakovosti, kar lahko dokažemo z veliko certifikati in še več zadovoljnimi strankami. Z obstoječimi uporabniki IR-grelnih sistemov se lahko povežete tudi v Facebook skupini, v kateri boste iz prve roke izvedeli vse, kar vas o sistemu zanima, oziroma prebrali pozitivne izkušnje tistih, ki sistem že dalj časa uporabljajo.

Kako upravljamo IR-grelne panele?

Pri upravljanju IR-grelni paneli nimajo konkurence. S pomočjo regulatorja IR Sun, ki je zelo preprost za uporabo in tako primeren za vse generacije, individualno določimo temperaturo vsakega prostora ter nastavimo, kdaj naj grejejo in kako močno. 

Prednosti ogrevanja z IR-paneli je veliko: preprosta montaža, veliki prihranki ter ugoden vpliv na zdravje so le najpoglavitnejši.

Prednosti IR-grelnega sistema Ekosen

  • preverjeni, ustrezno certificirani produkti
  • do 12-letna garancija
  • do 40 let življenjske dobe grelnih panelov
  • stroški ogrevanja so do 60 odstotkov nižji
  • investicija je možna po korakih
  • izredno prijeten občutek ob ogrevanju
  • enakomerno razporejena toplota
  • odpravlja vzroke za plesen
  • preprosto upravljanje
  • preprosta montaža
  • vzdrževanje NI potrebno
  • ogrevanje, prijazno do okolja

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si. Ali pa jih obiščite v enem od dveh salonov:  

  • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17, 
  • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19.

Več informacij dobite na www.ekosen.si in na www.irsun.si.