V mesto ob Dravi je prišel iz vroče, temperamentne Brazilije. V vijoličastem dresu zabija gole že 12 let. Kakšen pa je dom, v katerem s svojo družino živi s pozitivo prepojeni nogometaš Marcos Tavares?

Marcos je v Braziliji s staršema in z bratoma živel v zelo skromnih razmerah; njihova hiša je bila tako velika, kot je danes njegova kuhinja, skupaj z bratoma pa je spal na tleh. Želel si je boljšega življenja in se je odločil, da postane nogometaš. Po igranju v Braziliji, Maleziji in na Cipru je naposled prišel v Maribor, kjer si je v več stoletij stari hiši uredil čudovito in okusno opremljeno stanovanje.

Plemenit značaj

V stanovanju so ohranjeni starodobni obokani stropi, masivne deske na tleh in veličastna, pred leti obnovljena vrata. Marcosova žena Letitia, ki je igrala glavno vlogo pri opremljanju, je v žlahtno arhitekturo umestila bele omare, ki kljub velikosti ne zasenčijo patine časa. Toplino in glamur je pričarala z bogatimi okvirji ogledal in slik ter s premišljeno vključenimi kovinskimi detajli. Posebno skrbno pa so izbrani lestenci, ki stanovanju podarjajo plemenit značaj.

Dve sobi za štiri otroke

Ker so v družini Tavares še štirje otroci, dva fanta in dve dekleti (najstarejša hči pa je že poročena in živi v Braziliji), so morali pri opremljanju misliti tudi na to. Po zamisli Letitie so en večji prostor spremenili v majhen hodnik in dve ločeni otroški sobi, v kateri so namestili pograda. Tako si otroci sobi delijo po dva in dva, na ta način ostajajo med seboj tudi bolj povezani, močnejši in si pomagajo, kar so temeljne vrednote, ki jim jih želita predati starša.

Toplota, podobna sončni

IR grelni panel je na stropu kuhinje povsem neopazen.

Vroča brazilska kri pa je najbrž glavni krivec, da imajo Tavaresovi v stanovanju radi prijetno toplo. Zato so se odločili za ogrevanje z IR paneli, ki so nasploh zelo primerni za starejše objekte ter imajo številne prednosti pred ostalimi načini ogrevanja.  

Podjetje Ekosen je za nogometaša izdelalo IR grelni panel v obliki slike. Čeprav panel stoji v kotu jedilnice, je glavna atrakcija prostora.

»V takšne starejše objekte gredo seveda super, ker ni potrebno nobene kotlovnice. Potem ni posebnega razbijanja. V tem objektu je tudi elektrika narejena na podstrešju, tam so vsi razvodi,« opisuje Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen. Dodaja, da so IR paneli najbolj učinkoviti, če so na stropu, seveda pa so možne tudi izvedbe na steni, v obliki ogledal, ki se posledično ne rosijo (to je imenitna rešitev za kopalnico), možni so tudi razni stekleni paneli, stolpci in diskusi. Paneli omogočajo kar do 60 odstotkov prihranka pri stroških ogrevanja, vse izvedbe pa lahko uporabnik nadzoruje preko regulatorja, s katerim nastavlja želene urnike vklopov, temperature, ki jih po potrebi zaklene tudi z geslom (da, na primer, otroci ne premikajo nastavitev) in seveda spremlja porabo energije.

Skratka, toplina, ki po zaslugi IR ogrevanja spominja na sončno, pa veselje in ljubezen. Vse to preveva prijeten dom Tavaresovih!

Fotografije: Jasna Marin