David Rihtarič, ultramaratonski kolesar, ni hiter samo na kolesu, ampak se mu je mudilo tudi pri gradnji doma. Le dva meseca je namreč trajalo od prve lopate do vselitve v novo hišo, ki so jo leta 2020 postavili na mestu starega vikenda. In kot se za športnika spodobi, ima hiša vse tisto, kar potrebuje za doseganje dobrih rezultatov: kolesarnico s telovadnico, bazen in prostor za servisiranje koles. Seveda pa ne manjka niti bivalnega udobja.

Hiša družine Rihtarič ima vkopano in zidano klet ter skelet iz masivnega pohorskega smrekovega lesa, ki je obdan z OSB-ploščami in 30 cm debelo kameno izolacijo. Je pravokotne oblike, s simetrično dvokapnico, vendar brez kolenčnega zidu in napuščev. Leseni del sestavljata dve etaži, prostori pa so razporejeni tako, da kar najbolj ustrezajo tričlanski družini. V pritličju sta velika kuhinja z dnevnim prostorom in garderobnimi omarami ter kopalnica s prho in sanitarijami, medtem ko so v zgornjem nadstropju spalnica, otroška soba, bralni kotiček in počivalna mreža.

»Vse ideje za gradnjo, obliko hiše, razporeditev prostorov, postavitev oken itd. sem šest mesecev, ko sem bil na Mednarodni operaciji na Kosovu (zaposlen je v Slovenski vojski, op. a.), risal na karirast papir v pomanjšanem merilu in tako porabil ves karirast zvezek. Na koncu je moje končne ideje v gradbeni načrt vnesel arhitekt. Zanimivo je, da sva z ženo, še preden sem začel skicirati načrt hiše, že kupila kuhinjo. Točno sva vedela, da hočeva imeti kuhinjo samo v kuhinjskem otoku, na njem pa velik točilni pult z barskimi stoli. Na koncu, ko smo začeli v hiši opremljati prostore, se nisva več spomnila, kakšne barve kuhinjo sva sploh kupila, saj sva jo imela že tako dolgo v embalaži shranjeno pri sorodnikih,« pogovor z nami začne David Rihtarič, ki ima poleg športnega talenta več kot očitno tudi talent za opremljanje doma.

Povezani z naravo

Ker hiša stoji na samem, ima skozi panoramska okna čudovite razglede. Iz kuhinje se vidi na Mariborsko Pohorje, iz dnevnega prostora, ki je od kuhinje ločen z ozko steno, pa se odpira terasa s pogledom po dolini vse do Urbana in naprej do Pohorja. Tudi pohištvo je izbrano in postavljeno tako, da uporabnik lahko s pogledom zajema vse zunanje lepote in se poveže z naravo.

»V zgornji del hiše namenoma nismo napeljali ožičenja za internet in televizor, saj je namenski prostor za druženje na galeriji v bralnem kotičku na dveh udobnih restavriranih naslonjačih, ki smo jih našli na podstrešju starega vikenda. Veliko se zadržujemo tudi na mreži nad dnevnim prostorom,« opisuje kolesar, ki mu je najpomembnejše, da hiša nima bližnjih sosedov, zato lahko brezskrbno stopi iz nje na svojo zelenico, po treningih skoči v bazen in nato v miru počiva na počivalniku.

»Vsekakor pa je moj najljubši kotiček v kletnem prostoru, kjer imam namesto kurilnice (saj je ne potrebujemo, ker imamo IR-ogrevanje) sobo za kolesarjenje. Tam imam shranjenih vseh pet koles, vso opremo za kolesarjenje, trenažer z računalnikom in velik televizor s prostorskim ozvočenjem za treninge pozimi. V tem prostoru so tudi vsi moji pokali, medalje, startne številke, izrezki iz časopisov, slike z dirk…«

Grejejo se z IR-paneli

Rihtaričevi svoj dom ogrevajo izključno z IR-paneli Ekosen, za katere so se odločili po tehtnem premisleku in opravljeni primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja. Izračun je pokazal, da so brez konkurence.

»Ogrevamo 127 kvadratnih metrov hiše z devetimi IR-paneli. Dva IR-panela s sliko po 1000 W sta na predelni steni v kuhinji in dnevnem prostoru. Dva 500 W IR-panela sta v galeriji in eden v garderobnem prostoru. V spalnici in otroški sobi sta na stropu tudi 500W IR-panela. V kopalnici je črn 800W steklen stenski IR-panel z držalom za sušenje brisač. V kolesarnici oziroma kleti je na steni 1000 W IR-panel,« našteva lastnik in dodaja: »Ker smo po dveh letih ogrevanja v hiši zelo zadovoljni z ogrevanjem, prijetno toploto in majhnimi stroški porabe elektrike, smo se odločili, da IR-ogrevanje preizkusimo še v našem avtodomu. S strokovnjaki iz Ekosena smo vanj vgradili dva 500 W IR-panela, in sicer na strop avtodoma. Tako se pozimi brez strahu glede morebitnega uhajanja plina v kampih ogrevamo z IR-paneli.«

Veliko zadovoljstvo nad infrardečo toploto je družino Rihtarič napeljalo tudi na idejo, da bi s tem načinom ogrevanja opremili še njihov lokal RikiBar, kjer so kamin na drva zamenjali s tremi IR-paneli Ekosen moči 1000 W.

»Ker so bili gostje skeptični glede ogrevanja z IR-paneli, smo na mesto, kjer je prej stal kamin, namestili IR-panel s sliko kamina. Gostje so zdaj navdušeni ter imajo ogromno vprašanj in povpraševanj glede porabe, montaže itd. Žena, ki vodi lokal, takrat v roke vzame telefon, odpre aplikacijo IR Sun in pokaže dnevno, mesečno porabo, preprost nadzor nad ogrevanjem, nastavitvami temperature … Šele takrat ljudje res vidijo, da je to, kar jih greje v lokalu (poleg pijače), najcenejši in res prijeten način ogrevanja,« sklene Rihtarič.

Sponzorirana vsebina