Alpska tradicija v sodobni preobleki

Na južnem Tirolskem, nekaj kilometrov iz Bolzana, se nahaja zanimiva sodobna interpretacija alpske arhitekture. Ciasa Le Fiun, delo italijanskega arhitekta Daniela Ellecoste, stoji na precej strmem terenu s pogledom na slovito goro Sass de Putia.

0

V občini Marebbe lahko mimoidoči turisti naletijo na arhitekturno nadvse zanimiv objekt, ki upošteva tradicionalne smernice alpske arhitekture, obenem pa se spogleduje z moderno, izčiščeno arhitekturo. Postavitev hiše je narekoval strm teren, obrnjen proti jugu, od koder se razlega pogled na bližnje gorovje.

Poseben izziv je arhitektom predstavljalo umeščanje sodobne konstrukcije v tradicionalno tirolsko vasico. Namen je bil oblikovati objekt, ki v tipičnem Tirolskem zaselku ne bi izstopal zaradi svoje arhitekturne podobe, temveč bi se spojil s tamkajšnjo tradicionalno gradnjo. Ustvarili so dve stranski leseni pročelji, ki tvorita zunanjo podobo, tipično za tamkajšnjo arhitekturo kmečkih objektov oziroma kmetijskih poslopij.

Leseni del oklepa ometani podstavek, ki v kombinaciji z leseno konstrukcijo na vrhu odseva izgled lokalnih podeželskih stavb. Vertikalne lesene podpore naredijo stavbo še mogočnejšo in jo na nek način ozemljijo v teren. Streha je strma, kot se za ta del Italije spodobi, les je temen v kontrastu s svetlim ometom dela stavbe. Površina hiše meri 280 m2, interjer pa odseva potrebe prebivalcev stavbe in karakteristike zunanjega okolja. Odlikujeta ga preprostost in jasen oblikovalski jezik, za izdelavo pa so bili uporabljeni lokalni materiali.

Arhitektura: Daniel Ellecosta

Fotografije: Gustav Willeit

Prejšnji članekEstetika raznolikih vrst lesa v igrivih in uporabnih izdelkih
Naslednji članekKomarniki: naravna zaščita v boju proti insektom
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje