Kupujete nov televizor, vendar vam prevelika izbira predstavlja težavo? Niste edini! Trg televizorjev je namreč eksplodiral, tehnologije, velikosti in funkcije televizorjev so tako zelo različne, da se je težko odločiti, kateri bi bil najboljši za vaše potrebe. Na srečo si lahko pri nakupu pomagate z rezultati primerjalnih testov, ki razkrivajo prednosti in slabosti posameznih znamk in modelov, prav tako ne morete zgrešiti, če kupite televizor, ki je prejel tudi kakšno oblikovalsko nagrado.

Razumevanje primerjalnih testov

Primerjalni testi so standardizirane ocene delovanja elektronskih naprav, vključno s televizorji. Zajemajo široko paleto kriterijev, kot so kakovost slike, kakovost zvoka, frekvenca osveževanja, način upravljanja, zmogljivosti pametnih komponent in drugi. Teste izvajajo ugledne organizacije, strokovni ocenjevalci in navdušenci, ki natančno ocenjujejo in primerjajo različne modele televizorjev med seboj, prav tako pa razkrijejo, ali dražji modeli resnično ponujajo vrhunsko zmogljivost in obratno. Nemalokrat se namreč izkaže, da televizor srednjega razreda deluje skoraj tako dobro kot premium televizor, zato za kupca pomeni prihranek, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost.

Lokalne nagrade

V Sloveniji je edini izvajalec primerjalnih testov tehnična revija Monitor. Njeni sodelavci vsako leto izvedejo tudi veliki primerjalni test televizorjev in najboljšemu podelijo naziv zlati monitor, kar je gotovo dobro priporočilo za nakup. Letos sta na primer dva zlata monitorja prejela televizorja Philips, in sicer v kategoriji »price/performance« model 65PUS8518/12 iz serije THE ONE, o katerem smo že pisali TUKAJ, v kategoriji »entry OLED« pa model 55OLED718/12.

Philips 65PUS8518/12 iz serije THE ONE je ocenjevalce navdušil s kakovostnim prikazom slike, za katero skrbi procesor P5, tehnologijo Natural Motion in Micro Dimming Pro, visoko svetilnostjo, dvopasovnim modulom Wi-Fi in tristransko osvetlitvijo Ambilight. Uredništvo je prepričal tudi zvok, predvsem podpora za Dolby Atmos in DTS HD, najnovejši operacijski sistem Google TV (Android TV 12) pa omogoča tudi sladkorčke, kot sta pomočnik Google in povezljivost z Amazonovo Alexo.

Model televizorja 55OLED718/12 pa spada v višji rang. Pri njem so ocenjevalci prepoznali odlično kakovost slike, za katero so zaslužni matrika OLED, vsestranskost in uravnoteženost. Poleg matrike ga na prvo mesto postavljajo tudi odličen slikovni procesor P5, ki se je izkazal predvsem pri nadgrajevanju slabših virov v ločljivost 4K UHD, eleganten uporabniški vmesnik, bogat nabor aplikacij in vsebina v slovenskem jeziku. Dodaten plus prinaša tristranski sistem Ambilight. Pri reviji Monitor so ga označili tudi kot enega najdostopnejših televizorjev OLED na našem trgu, s tem da se ponaša še z brezrobnim aluminijastim ohišjem in modernim daljinskim upravljavcem.

Globalne nagrade

Potrditev, da so televizorji Philips med najboljšimi v različnih kategorijah ocenjevanja lahko poiščete tudi pri tujih primerjalnih testih. Tu velja omeniti na primer nagrade EISA (Expert Imaging and Sound Association), ki predstavljajo največje priznanje v avdio- in video industriji. Žirija, sestavljena iz strokovnjakov in tehnoloških gurujev, ki zastopajo 59 najbolj uglednih specializiranih tehnoloških publikacij iz 30 držav po vsem svetu, je letos nagradila že zgoraj omenjen televizor 55OLED818/12 kot najboljši nakup OLED TV za leto 2023/2024 in model 55PUS8818/12 kot najboljši družinski TV leta 2023/2024. Slednji se odlično znajde v vsaki dnevni sobi in ustreza vsem družinskim zahtevam. Odlikuje ga zaslonska tehnologija S-IPS, ki s širokim vidnim kotom in visoko svetilnostjo zaslona uspešno kljubuje tudi močnejši okoliški dnevni svetlobi. Močan ojačevalnik 2 x 40 W, podpora vseh glavnih formatov HDR, odlične igričarske zmogljivosti ter vsebinsko bogat operacijski sistem Google TV dopolnjuje vgrajen sistem DTS Play-Fi, ki televizorju omogoča, da postane del večpredstavnostnega avdio-sistema ali celo prevzame vlogo osrednjega zvočnika v sistemu prostorskega zvoka.

Oblikovalske nagrade

Televizor je večji element v prostoru, zato je ne nazadnje pomembno, da je tudi vizualno prijeten za oči. Z drugimi besedami: pri izbiri ne glejte le tehnične dovršenosti aparata, pomembna je tudi oblikovna plat, kjer pa so televizorji Philips spet med najboljšimi. Letos so za model OLED908 prejeli kar dve oblikovalski nagradi, in sicer reddot in if design.

Žirija je svojo odločitev obrazložila takole: »Philips OLED908 se pohvali z visokokakovostnimi materiali in brezhibno izdelavo. To je mogoče videti na zaslonu skoraj brez okvirja, aluminijastem stojalu z elegantnim svetlečim satenastim zaključkom in zvočnim ohišjem, prekritim z akustično mrežico. Zaradi elegantne, vitke zasnove in vrtljivega stojala je televizor OLED908 zelo preprosto vključiti v bivalno okolje.«

Upoštevajte svoje potrebe

Čeprav so rezultati primerjalnih testov in nagrade odlični pokazatelji kakovosti televizorjev, je bistvenega pomena njihove izsledke uskladiti tudi z osebnimi željami in zahtevami. Pri izbiri najboljšega televizorja za svoj dom morate upoštevati še dejavnike, kot so velikost sobe, razdalja gledanja, navade gledanja in seveda vaš proračun. Philips ima s svojo pestro ponudbo televizorjev odgovore na vse te izzive.

Več >>> Philips, BigBang

Sponzorirana vsebina