Tehnologija vse bolj napreduje in danes lahko gledamo televizorje, ki so velikih diagonal in neverjetno tanki. Tudi zvok, ki ga s seboj prinašajo takšni televizorji, je že skoraj kot v kinu, še dodatno pa lahko izkušnjo gledanja izboljšamo s tako imenovanim zvočnikom soundbar. Poglejmo, kakšne prednosti ponuja ta televizijski dodatek.

Tanjši, boljši, zmogljivejši

Nove tehnologije zaslonov (LED LCD, OLED) omogočajo, da so televizorji vse tanjši, v kombinaciji z ultra visoko ločljivostjo (4K UHD) pa tudi, da so diagonale večje. Ker je zvok pomemben vidik gledanja televizorja, je tudi njegova tehnologija občutno napredovala, predvsem v smeri čistosti/jasnosti in kakovosti reprodukcije. Prav tako se je izboljšalo področje velikosti zvočnikov, vendar ne takšnih kot pri televizorjih – zaradi fizikalnih zakonitosti reprodukcije zvoka morajo zvočniki vseeno imeti večji volumen, če želimo doseči večjo jakost oziroma glasnost, zato proizvajalci televizorjev na tem področju še vedno iščejo pravo razmerje med velikostjo/močjo zvočnikov in »tankostjo« televizorjev.

Serija Philipsovih televizorjev The One, ki smo jo predstavili tukaj, ima na primer vgrajene zvočnike, ki zadovoljijo večino uporabnikov, tisti bolj zahtevni pa imate na voljo še nekaj drugih rešitev za izboljšanje zvočne izkušnje – bodisi sistem hišnega kina, zvočnik soundbar ali pa samostojne zvočnike Play-Fi.

Zvočnik soundbar. Kaj je to?

Najbolj razširjena in priljubljena rešitev je zvočnik soundbar. Ta sistem, ki je ponekod poimenovan tudi zvočna letev, je praktično izpodrinil klasične sisteme hišnega kina. Fizično izgleda kot en sam samostojen podolgovati zvočnik, kljub temu pa je dejansko sestavljen iz več zvočnikov ter omogoča močnejši in prostorski zvok, samodejni preklop v najustreznejši kino način, manj popačenja pri izbrani glasnosti, boljšo razločljivost oziroma razumljivost govora, močnejše/globoke/udarne base, skratka pristno kino doživetje. Dodatne značilnosti zvočnika soundbar pa so še:

  • Postavitev. Vsi soundbari se lahko montirajo na steno ali pa se postavijo na obstoječe pohištvo pod televizorjem. Določeni televizorji so že pripravljeni na uporabo skupaj s soundbarom, to pomeni, da je zaslon televizorja zaradi podstavka ali nogic pod ohišjem nekoliko privzdignjen. Določeni modeli omogočajo celo montažo nogic z različnim razmikom ali pa jim je mogoče prilagoditi višino. Vse to olajša montažo in vzajemno uporabo skupaj s soundbarom. Nekateri modeli soundbarov so prav tako ustrezno prilagojeni in izredno nizki, visoki le 3,5 cm, tako da v nobenem primeru ne zakrivajo vidnega polja zaslona televizorja, četudi se gleda na TV zaslon pod pravim kotom ali celo malo od spodaj.
  • Dobra povezljivost. Soundbar lahko s televizorjem povežete prek komunikacije HDMI ARC, optične povezave, Bluetooth ali Play-Fi.
  • Zvok. Sistemi v soundbar vgrajenih zvočnikov so poljubni, od klasičnega stereo zvoka 2.0 pa vse do reprodukcije zvoka v več-kanalnem formatu Dolby Atmos, ki reproducira posamezne zvočne kanale v vse smeri, tudi navzgor proti stropu. V soundbar je lahko tako vgrajenih precej individualnih zvočnikov, ki jim pravimo tudi akustične enote. Vsaka enota ima svojo funkcijo glede reprodukcije nizkih, srednjih ali visokih tonov. Tudi njihova lokacija v ohišju naprave oziroma usmeritev je nadvse pomembna za doseganje odličnega prostorskega učinka.
  • Inteligenca. Velika prednost priključenega zvočnika soundbara je samodejno prepoznavanje formata zvoka ter preklop v najboljši način reprodukcije glede na izvorno vsebino. Na televizor povezane naprave, na primer predvajalnik Blu-Ray ali aplikacije VOD, ki delujejo v sklopu operacijskega sistema Smart TV televizorja (npr. Netflix), lahko oddajajo zvok z več zvočnimi kanali, ki so bili natančno definirani že pri snemanju vsebine oziroma filma. Kadar na svoj televizor, ki podpira večkanalno reprodukcijo zvoka prek zgoraj navedenih naprednih povezav (npr. HDMI ARC), povežete ustrezen nekoliko naprednejši soundbar, vam tako ni treba skrbeti, kako izbrati nastavitve za najboljšo mogočo reprodukcijo zvoka. Sistem bo samodejno uskladil format originalnega posnetka s sposobnostjo reprodukcije zvoka soundbara v najboljši mogoči meri.
  • Preprosto upravljanje. Vgrajena komunikacija HDMI CEC poskrbi za samodejno vklapljanje ter izklop celotnega sistema (torej povezanega televizorja in soundbara). Za upravljanje tako načeloma zadostuje le daljinski upravljalnik televizorja in ni potrebe po uporabi upravljalnikov obeh naprav.
  • Poslušanje glasbe. Soundbare lahko uporabite tudi kot odlične reproduktorje glasbe, na katere lahko prek tehnologije Bluetooth, USB-priključka ali kabelske avdio-povezave priklopite svoje priljubljene prenosne predvajalnike glasbe.

Akcija: ob nakupu televizorja The One in Soundbara vam povrnejo do 200 evrov kupnine!

Razlogov, zakaj si omisliti soundbar, je torej več kot dovolj. In zdaj lahko do njega pridete celo s prihrankom. V prodajalnah Big Bang po Sloveniji namreč poteka akcijska ponudba, pri kateri vam ob hkratnem nakupu televizorja iz serije Philips The One in soundbara serije 6, 7 ali 8 do 31. maja 2023 povrnejo del kupnine. Več o akciji preverite na spletni strani Big Bang-a.

Zakaj izbrati televizor The One? Ker je opremljen z unikatno funkcijo Ambilight in tehnologijo DTS Play-Fi, ima OS Android TV sistem, omogoča filmsko sliko in zvok, njegov dizajn pa je bil nagrajen.

Sponzorirana vsebina