Če že dolgo niste zamenjali televizorja, potem boste najverjetneje zelo presenečeni, ko se boste podali v nakup novega. Zadnja leta je namreč na tem področju vzniknila velika izbira naprednih tehnologij, značilnosti in funkcij. Da boste na koncu kupili res takšen televizor, kot ga potrebujete, smo za vas pripravili priročnik nasvetov za nakup televizorja.

Velikost

Splošno pravilo pri velikosti televizorja je – večji kot je, boljši je. Vendar pa so običajno danosti prostora tiste, ki določajo, kako velik televizor si lahko privoščite (velikost komode, police ali stene, na katero bo nameščen), prav tako pa je pomembna razdalja, s katere ga boste gledali.

Primer: Upoštevajmo, da najboljšo in najbolj realistično izkušnjo gledanja zagotavlja televizor, ki zavzema 40 stopinj vašega vidnega polja. Če je razdalja od vaših oči (ko npr. sedite na zofi) do televizorja 2 metra in pol, je za vas najprimernejši televizor z diagonalo zaslona 65 palcev (165 cm), seveda ob predpostavki, da govorimo o zaslonu ločljivosti 4K UltraHD.

Diagonala zaslona ne predstavlja končne velikosti televizorja, saj je treba upoštevati tudi zunanji rob ob zaslonu in morebiten podstavek. Da bi se izognili temu, da bi bil nov televizor prevelik za že obstoječo omaro ali polico, tega dejstva pri izbiri svojega novega televizorja ne spreglejte.

Ločljivost

Pri nakupu novega televizorja naj ne bo odločilnega pomena zgolj velikost televizorja. Treba je upoštevati še druge tehnične lastnosti, ki vplivajo na udobnost in prijetnost gledanja. Ena od pomembnejših je ločljivost slike, ki se nanaša na število slikovnih pik na televizijskem zaslonu. Večja ločljivost in s tem večje število slikovnih pik pomeni, da je slika razločnejša in podrobnejša. Pri tem se boste srečali z oznakami, kot so HD, Full HD4K UltraHD in celo 8K UltraHD – ta tehnični žargon pa naj vas ne prestraši. Razvozlate ga preprosto takole:

  • kristalno jasna profesionalna ločljivost 8K Ultra HD,
  • vrhunska ločljivost 4K Ultra HD,
  • zelo dobra ločljivost Full HD,
  • osnovna HD-ločljivost.

Dobra novica je, da so z izjemnim napredkom tehnologije tudi najbolj vrhunski zasloni na voljo po popolnoma dostopnih cenah, zato vam vsekakor priporočamo izbrati ločljivost vsaj 4K Ultra HD. Nanaša se na ultra visoko horizontalno ločljivost 3.860 slikovnih pik. V primerjavi z običajno ločljivostjo Full HD je 4-krat natančnejša ter posebej priporočljiva za ljubitelje športnih prenosov, filmov in igričarske navdušence.

Kakovost slike

Poleg ločljivosti na kakovost slike vplivajo še druge tehnične značilnosti televizorjev. Med drugim so za kakovost pomembni hitrost osveževanja slike, svetilnost, barvni spekter, sistem osvetlitve zaslona in procesiranje gibanja. Poglejmo podrobneje.

  • Hitrost osveževanja slike: Pomeni število sličic, ki jih televizor prikaže v eni sekundi in je podano v hercih (Hz). Danes so na trgu večinoma televizorji s 60 Hz in 120 Hz osveževanjem. Pri tem velja preprosto pravilo, in sicer večja kot je številka, bolj gladek je prikaz gibanja v sliki. Če se navdušujete nad igranjem videoiger, gledanjem akcijskih filmov ali športnih tekem, izberite 120 Hz televizor, da si zagotovite odličen prikaz gibanja v sliki.
  • Svetilnost: Svetilnost izraža svetlost zaslona televizorja med prikazovanjem bele barve. Višja kot je svetilnost televizorja, boljši sta slika in celotna izkušnja gledanja. Izražena je v enotah svetilnosti – kandelah (cd/m² ali nitih). Priporočamo, da izberete televizor s svetilnostjo okoli 500 cd/m².
  • Kontrast zaslona: Kontrast izraža razmerje med črno in belo barvo na zaslonu. Zelo pomembno vlogo ima pri gledanju programov v običajnih dnevnih razmerah. Višja kot je vrednost kontrasta, boljša je prikazana slika – barve so živahnejše in bolj realistične.

Operacijski sistem

Večina TV-sprejemnikov, ki prihajajo na trg v zadnjih letih, je pametnih televizorjev. Posledično o nakupu televizorja brez pametnega sistema niti ni smiselno razmišljati, saj njegove številne funkcionalnosti širijo možnosti uporabe naprave. S takšnim televizorjem lahko predvajate videoposnetke, dostopate do družbenih omrežij, brskate po spletu, uporabljate različne aplikacije, igrate igre in ga povezujete z drugimi napravami.

Različni operacijski sistemi zagotavljajo različne možnosti. Najbolj razširjeni so operacijski sistem Android TV (ponuja možnost prenosa aplikacij iz trgovine Google Play – širok nabor aplikacij, kot so globalne YouTube, Netflix, Prime Video, Apple TV, HBO Max in druge lokalne), zraven pa spadata tudi Tizen in  WebOS. Vsi so preprosti za uporabo in uporabniku prijazni sistemi. Najbolj popularen operacijski sistem Android TV omogoča upravljanje z glasovnim pomočnikom Google Assistant ali Amazonovo Alexo. Povezljivost Play-Fi omogoča povezovanje skladnih naprav (Play-Fi Soundbari, zvočniki) in televizorja v celovit domači avdiosistem, ki ga preprosto upravljate prek svojega telefona. Brez kablov, zmešnjav in drugih omejitev.

Televizorji za vse okuse in zahteve

Morda imate občutek, da boste v poplavi televizorjev na tržišču težko našli takšnega, ki bi popolnoma ustrezal vsem naštetim kriterijem. A občutek vas vara, saj obstajajo televizorji, primerni za večino potrošnikov. To so Philipsovi televizorji serije The One, ki jo odlikuje kopica nepogrešljivih atributov.

Najprej je gotovo pomembno to, da so televizorji The One na voljo kar v 6 različnih velikostih, z diagonalami zaslona od 43 do 86 palcev. Vključen je operacijski sistem Android TV, ki med vsemi omogoča daleč največji izbor aplikacij.

Vsi televizorji The One prikažejo popolno sliko v ločljivosti 4K UltraHD. Ločljivost 4K UltraHD predstavlja sliko z več kot 8 milijoni slikovnih pik, rezultat tega pa so izboljšana ostrina, izboljšano zaznavanje globine, izjemni kontrasti in prikaz popolnoma tekočega naravnega gibanja. Poleg tega v takšni sliki vidite vsako podrobnost.

Najnovejša serija televizorjev Philips se lahko pohvali še s funkcijo High Dynamic Range (HDR) – tehnologijo, zaradi katere lahko uživate v vseh podrobnostih, prikazanih v najsvetlejših in najtemnejših delih slike, neprekosljivem kontrastu in pristnih barvah.

Tehnologija High Dynamic Range nadalje poskrbi za dramatično spremembo vizualne izkušnje. Z osupljivo svetlostjo, neprimerljivim kontrastom in živahnimi barvami slike oživijo v izjemni svetlobi.  Prikažejo se z več svetlostnimi odtenki. HDR omogoča bogatejšo paleto barvnih odtenkov, ki jih do zdaj niste videli, ter poskrbi za vizualno izkušnjo, ki bo navdihnila vaša čustva.

Za popolno sliko skrbi tudi Philipsova tehnologija Perfect Color, ki s pomočjo procesorja P5 zagotavlja realistične in pristne barve z neverjetnim številom odtenkov. Tehnologija Perfect Color združuje barvno lestvico s 100-odstotnim širokim barvnim razponom in obdelavo 2250 milijard barv, zaradi česar vam  televizor daje občutek, kot da gledate skozi okno v svet. 

Že omenjeni procesor P5 izboljšuje sliko na kar petih ravneh. P5 analizira, razstavi in posamično obravnava vsako od petih  ključnih spremenljivk, ki opredeljujejo kakovost slike: vir slike, ostrino, barve, kontrast in gibanje, rezultat pa je izjemna kakovost prikazane slike na vrhunskem zaslonu.

Ne nazadnje pa vas bo pri televizorjih The One nedvomno navdušila edinstvena tehnologija, ki jo ponuja samo Philips – Ambilight, ki poskrbi za ambientalno osvetlitev ozadja televizorja. Z Ambilightom lahko pričarate prijetno vzdušje v prostoru. S preprostim pritiskom na tipko Ambiligt prikličete različne barvne nianse svetlobnega sija. To je lahko ambientalni svetlobni sij, ki se prilagaja sliki, zvoku, ali pa izberete priljubljeni salonski sij. Prednost tehnologije Ambilight je tudi ta, da lahko deluje celo takrat, ko je televizor izklopljen.

Ambilight bo najbolje deloval na beli steni, pri čemer je idealna razdalja med zadnjo stranjo televizorja in steno od 10 do 20 cm.

Več informacij o televizorjih The One poiščite na www.philips.si/tv, kupite pa jih lahko v prodajalnah Big Bang po Sloveniji, tudi v njihovi spletni trgovini.

Sponzorirana vsebina