Iščete barvni navdih za vašo novo kuhinjo? Čeprav bela ostaja najbolj varna barvna izbira tako za viseče kot podpultne omarice, tudi ostale barve prodirajo v srce doma. Mavrica najrazličnejših tonov je kuhinjski hit!

Vsaka barva pusti v kuhinji svoj pečat in ji doda svojo dimenzijo. Modra, denimo, prinese dramatičnost in se ji ni treba izogibati niti takrat, kadar je kuhinja majhna ali ji primanjkuje naravne svetlobe. Temna barva namreč preusmeri pozornost od pomanjkljivosti in se zelo lepo dopolnjuje z belimi in sivkastimi odtenki.

Ste dovolj drzni za zeleni odtenek? Zlasti pistacijeva zelena bo sodobno kuhinjo pomirila. Z njo lahko osvežite samo nekatere kuhinjske detajle (na primer ploščice), ostalo pa prepustite bolj nevtralnim barvnim tonom.

Kadar se ne morete odločiti za eno samo barvo, pa naj bosta dve! Kombinirate lahko temnejšo in svetlejšo, kar bo prostor naredilo po eni strani lahkotnejši, svetlejši in bolj zračen, po drugi pa topel, s karakterjem in teksturo.

Zimzelena

Za kuhinjske omarice je zelo primerna nevtralno zelena barva, ki je lahko tudi globoka, kar kuhinjo napolni z luksuznim občutkom. Odprte police nad delovno površino pa ponujajo fleksibilno shranjevalno površino – omogočajo, da imate vse potrebno pri roki in zapolnijo sicer neizkoriščen prostor.

Temno modra

Dobro premišljen dizajn in pametna uporaba barv naredijo kuhinjo praktično in estetsko. Modre omarice so v kontrastu z belimi dodatki (delovno površino) ter ročaji. Visok strop omogoča, da je kuhinja zračna, medtem ko viseče omarice nadomeščajo bele police.

Dve barvi

Če se težko odločite za enobarvno kuhinjo, je rešitev lahko dvobarvna. Pri tem se zgornje omarice spretno prelivajo v drugo barvo in naredijo prehod med njima mehkejši. Poleg tega se viseče omarice lahko dvigajo vse do stropa, kar omogoča kar največjo izkoriščenost prostora.

Graciozna siva

Zakaj bi se odločili za belo, ko pa je siva ravno tako graciozna? V kuhinjo bo prinesla globino, in to na nevsiljiv, subtilen način. Poleg tega je lahko zelo harmonična v kombinaciji z naravno barvo lesa in belimi stenami. Videz dopolnite z LED svetilkami nad delovno površino in modernim lestencem.

Srce iz kamna

Od vseh kamnov je marmor najbolj osupljiv in ga velja izpostaviti tudi v kuhinji. Kot vsi naravni materiali ima prednosti in slabosti. Po eni strani je občutljiv in potrebuje pravilno nego, je tudi mehkejši od drugih kamnov, kar pomeni, da se hitreje poškoduje in opraska. Če niste občutljivi na te njegove nepopolnosti, pa vam bo dolgo časa ponujal izjemen užitek ob pogledu nanj.

Grobi prestiž

Obrabljen les, hladen beton in kovine s patino so osnovne sestavine sloga, imenovanega grobi prestiž. Kuhinjski elementi se lahko poigravajo tudi z golo opečnato steno, razgaljenimi tramovi in kovinskimi okvirji oken. Zraven se poda tudi industrijski lestenec, miza iz recikliranega lesa in žičnati stoli. Police naj bodo lesene, delovna površina pa iz poliranega betona.

Oreh

Orehov les je kot injekcija topline v kuhinjo. Prostor naredi bolj neformalen, domačen, prijeten, v njem se nikoli ne počutite kot gostje, čeprav ste morda res samo na obisku.

Barva žita

Zelo moderna je tudi barva žita. Gre pravzaprav za več naravnih nians ene barve z dodatki grč. Ravno zato deluje kuhinja razigrano, zaradi odprtih polic pa je tudi funkcionalna in praktična.

Fotografije: Pinterest