Zelena barva je pogosto asociacija za zavist, a v notranjem oblikovanju ima povsem drug pomen. Povezana je z naravo, je pa tudi ena od barv avre, in sicer ravno tista, ki naj bi pomirjala. Strokovnjaki pogosto svetujejo, da ko imamo utrujene oči, enostavno preusmerimo našo pozornost na nekaj zelenega in to nas bo sprostilo. Nič nenavadnega, da je zelena velik trend pri opremljanju domov. Predvsem pri kuhinjah, kjer so moderni vsi njeni odtenki!

Notranji oblikovalci so že dlje časa napovedovali povratek zelene in to se je tudi zgodilo. Predstavljamo vam kuhinje vseh mogočih zelenih nians in številnih prednosti: na zeleni se prah skorajda ne opazi, lahko jo je vzdrževati, ni monotona in dolgočasna, ampak predvsem prijetna za oči, lahko jo je kombinirati z drugimi barvami (sivo, belo, črno, rjavo, oranžno …), daje energijo in je zato tudi osvežujoča. Kot narava, za katero pa vemo, da nikoli ne izbira napačnih odtenkov.

Smaragdno zelena

zelene kuhinje

Smaragdno zeleni toni se ujemajo z medeninastimi ročaji omaric in aparatov ter tudi z marmorjem. Imenitno pridejo do izraza v rustikalnih kuhinjah.

Jabolčno zelena

zelene kuhinje

Za jabolčno zeleno pravijo, da izžareva optimizem in več lahkotnosti kot na primer olivno zelena barva. Lepo se poda k vzorčastim preprogam in stenam.

Travnato zelena

zelene kuhinje

Travnato zelena je še posebej svetla in osvežilna. Lahko je uporabljena pri kuhinjskih omaricah ali, še bolje, kot dodatek v belih kuhinjah (na primer za zavese, keramične ploščice, oblogo nad delovno površino).

Mint

zelene kuhinje

Barva mete je trenutno najbolj vroča barva v kuhinjah. Imenitno se kombinira z nerjavečim jeklom, rustikalnimi tramovi in kamnitimi tlemi.

Limetino zelena

zelene kuhinje

Najboljši nasvet, da boste brez posledic prenesli tako kričečo barvo, kot je limetino zelena: bodite skromni. V to barvo odenite le kuhinjski otok ali drugi manjši element kuhinje, nikakor pa ne celega sestava. Pretiravanje z limetino zeleno barvo lahko povzroči glavobol, občutek kaotičnosti in nasploh se v takšnem prostoru ne boste želeli zadrževati dolgo časa. V manjših odmerkih pa, nasprotno, učinkuje zelo moderno in inovativno.

Foto: Pinterest