Pogosto so slike tiste, ki ustvarijo prostor in ga naredijo domačega, osebnega. Izpod ustvarjalnih rok Sonje Prosen nastajajo prav posebne umetnine, okrašene z živim cvetjem. Največkrat gre za portrete, najdete pa jih pod imenom Flower Art.

Pogosto se zgodi, da posamezniki po dolgem delavniku stremljenja v računalniški zaslon ali preračunavanja številk, svojo ustvarjalnost sprostijo doma. Sonja tako poklicno ne izhaja iz umetniških vod, temveč se je po zaključku študija tehnologije prometa na Obali zaposlila v zavarovalništvu. Ta ji že dve desetletji nudi poslovno zadovoljstvo, a opazila je veliko željo po ustvarjalnosti, za katero v službi ni bilo mesta. Ustvarjalna duša, kakršna je sama, dandanes tako spoznava, da jo je vnema po ustvarjanju uščipnila v pravem trenutku, saj se je z ustvarjanjem s cvetlicami seznanila povsem po naključju.

»Res je šlo za splet okoliščin. V reviji sem videla nekaj podobnega in takoj so me zasrbeli prsti. Doma je ravno cvetela glicinija in to je bilo to. Prvi poskus, ljubezen na prvi pogled, dotik,« se spominja Sonja.

Vse odtlej je pridobila številna nova znanja v povezavi s cvetlicami in se marsičesa naučila. Kot pojasnjuje, tudi slog ustvarjanja postaja vse bolj njen. Ustvarjanje največkrat narekujejo rastline same, medtem ko so nekatere razkošne, polne in barvite, so druge bolj nežne, skromne, preproste. Sama pri ustvarjanju prisluhne rastlinam, s katerimi ustvarja, in sebi. Vsaka rastlina ji predstavlja nov izziv, prav zato je rokovanje z njimi nekaj posebnega.

Foto: Simon Špilar

»Ma, vse imam rada! Včasih dobesedno pobiram plevel po vrtu, ker ravno kako uvelo vejico rabim za veke ali nosek, spet drugič se vrnem s sprehoda s šopkom in takrat so najlepše ter najbolj navdihujoče ravno te rastline, saj so mi pred tem že dale energijo v naravi, kjer so doma in kjer so najlepše. No, ampak naj vseeno omenim moje angleške vrtnice in letošnje dalije… Te mi res polepšajo celo poletje, saj se družim z njimi praktično vsak dan,« pojasni ustvarjalka.

Foto: Sonja Prosen

Pri ustvarjanju se prepušča trenutnemu navdihu. Včasih se zaloti, da načrtuje vnaprejšnje ustvarjanje, a ko sede za mizo, hitro spozna, da je najbolje prisluhniti rastlinam. Te same narekujejo smer in stil. Rastline se harmonično zlijejo v sliko, ki jo nato umetnica fotografira in uporabi izdelavo beležnic, printov, kartic,… Spomladi, poleti in jeseni ji novega zelenja in cvetlic ne zmanjka, medtem ko se pozimi njeno ustvarjanje malce upočasni.

»Na žalost je tudi ustvarjanja manj v zimskem času. Najraje delam zunaj, v naravi, po službi ter med vikendi. Ker so dnevi pozimi kratki, jaz pa potrebujem svetlobo za fotografiranje kreacij, to nekoliko vpliva na pogostost ustvarjanja. No, ampak čisto brez ne morem. Ko me zagrabi, se vedno najde kaj primernega v naravi ali pa doma. Veliko rastlin se prav lepo posuši in v moji shrambi se vedno kaj najde. Aha, pa šopke, ki si jih v zimskem času večkrat kupim ali pa dobim, v njihovi zadnji fazi porabim za ustvarjanje,« z navdušenjem pove Sonja.

Foto: Sonja Prosen

Njene umetnine najdejo nove domove tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. S pomočjo spletnih platform Etsy, Redbubble, Society6 in Instagrama svoje izdelke predstavlja tudi onkraj slovenskih meja. Novi lastniki so nad izdelki navdušeni, včasih tudi nekoliko zmedeni, saj so prepričani, da bodo dobili pravo cvetje. Sonjini izdelki so čudovito darilo, najbolj navdušeni nad njimi so prav ljubitelji narave in rož. Na Facebook strani Sonja ohranja stik s slovenskimi strankami, z njimi deli proces ustvarjanja, malce poklepeta in se pomenkuje o svojih novih stvaritvah. V naslednjih letih bi rada svojo znamko še bolj utrdila in razširila, ob potrebnem zagonu in volji pa ji idej ne zmanjka.

»Ja, rada bi ji dala vse tisto, kar prava znamka mora imeti. Za nekatere elemente še ni bilo časa, upam, da bo v prihodnosti. Rada bi izdelke ponudila v več trgovinah po Sloveniji, razširila nabor izdelkov, šla na kak sejem poklepetat z ljudmi – slednjega nam res manjka, zavoljo trenutne situacije. Predvsem pa si želim časa za naravo in ustvarjanje v njej. Narava je inspiracija, je življenje … brez nje ni nič,« zaključi ustvarjalka.

Več → tukaj