Atrijska hiša, ki stoji pod Šmarno goro, je bila zgrajena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Lastnik, ki je v njej odraščal, si je želel vanjo vnesti svež veter in jo preobraziti v udoben ambient, ki daje prednost druženju in razvajanju.

Načrtovanje prenove sta zaupala arhitektkam iz biroja GAO arhitekti. »Še preden so se trendi notranjega oblikovanja ponovno usmerili v preteklost in se začeli spogledovati z ‘oh, tistimi sedemdesetimi’, smo se z naročnikoma soglasno odločili, da bomo s prenovo sledili osnovnemu karakterju hiše. Pri prenovi smo se tako naslonili na obstoječe ogrodje, ki nas je spominjalo na arhitekturo iz televizijske serije Oglaševalci (ang. Mad Men). Slednja je bila tudi dodaten val navdiha pri oblikovanju,« povedo avtorice Petra Zakrajšek, Tjaša Najvirt in Urška Černigoj.

A preden se je začelo oblikovanje interjerja, je bilo treba tloris hiše prilagoditi potrebam naročnika. Tloris v obliki črke L, ki objema urejen atrij z bazenom, je ohranil svojo obliko, znotraj pa so s podiranjem predelnih sten omogočili ustreznejšo razporeditev. Prej ločeni prostori kuhinje, dnevne sobe in jedilnice so se združili v celovit bivalni prostor, ki se prek velikih zasteklitev nadaljuje na atrij.

V del tlorisa so umestili savno, pralnico in sobo za goste. Ta isti del hkrati ponuja možnost poznejše preureditve v manjšo garsonjero, ki bi potencialno služila kot pomoč pri oskrbi para na njuna starejša leta.

Ko je bil tloris urejen, pa so se lotili opreme. Prav vsak kotiček hiše je namreč skrbno oblikovan ‒ stene so odete v dekorativne panele, izbrano keramiko ali prekrasne tapete. Notranja vrata v servisne prostore so prav tako odeta v tapeto, s čimer so popolnoma skrita nepozornemu očesu; medtem ko steklena vrata povezujejo prostore med seboj in prepuščajo svetlobo globoko v notranjost hiše. Tla so v večno elegantnem teracu oziroma v parketu, položenem v vzorcu ribje kosti. Okna so zastrta z zavesami iz notranje strani in drsnimi polkni iz zunanje.

Tudi posamezni kosi opreme so skrbno izbrani: od jedilne mize Philipa Starcka, lestenca znamke Flos; pa do sedežne opreme B&B Italia. Po meri izdelana oprema je v črno-zlati kombinaciji. Kuhinja, prav tako izdelana po meri, je bila za lastnika ključnega pomena, saj rad prevzame vlogo glavnega kuharja in gostitelja.

Izjemno pozornost so arhitektke namenile tudi oblikovanju spalnice, v kateri na sredini prostora ‒ s pogledom na atrij ‒ kraljuje postelja z zaobljenim posteljnim vzglavjem. In le kaj bi bolje opisalo udobje in razvajanje kot dejstvo, da posteljo do bazena ločijo le trije koraki?

Interjer: GAO arhitekti (Petra Zakrajšek, Tjaša Najvirt, Urška Černigoj)

Fotografije: Miran Kambič