Stanovanje Mivka: bivanje v zalivih

V eni novejših stanovanjskih sosesk smo obiskali izbrano opremljeno stanovanje, ki preseneča na vsakem koraku.

0

Nedaleč od ene glavnih ljubljanskih vpadnic, Barjanske ceste, pa hkrati le lučaj od zelenih nabrežij Ljubljanice in Malega Grabna, sta v objemu zelenja in trnovskih vrtičkov zrasla dva vila-bloka. Vsak od njiju vsebuje štiri stanovanja, vsako stanovanje pa se ponaša z veliko zunanjo površino: bodisi pritlično ali pa strešno teraso. Vsa stanovanja so – prav nič presenetljivo – že prodana; mi smo se oglasili v enem od njih, ki so ga prav izbrano opremili v biroju GAO arhitekti.

Stanovanje se nahaja v zgornji polovici bloka. V spodnji etaži sta ob hodniku nanizani otroški sobi s kopalnico. Stopnice vodijo v zgornje nadstropje, kjer strešna terasa zavzema slabo tretjino tlorisa, druga tretjina je namenjena spalničnemu suitu staršev, vmesni prostor pa zaseda bivalni del. Ker so vsi ti funkcijski deli v tlorisu nanizani kot tetris, so se projektantke znašle pred nalogo povezati prostor doma, ki je sicer fizično ločen v kotičke, sobe, zalive in prehode. Opreme so se zato lotile kot sestavljanke: vsak prostor so opremile specifično, glede na njegov namen, glede na osebe, ki jih uporabljajo, glede na svetlobo … in sestavljanko povezale z rdečo nitjo sodobnih kosov, lesenega pohištva po meri, zanimivih tekstur in veliko mero razumevanja sodobnih bivanjskih navad.

Tako se sprehodimo mimo dveh popolnoma različnih mladinskih sob; mimo prehodnega družabnega kotička, kjer se lahko kot v kakšni hotelskem loungeu zamotimo z revijo ali družabno igro; po stopnicah se povzpnemo v zgornje nadstropje, kjer nas pričaka kuhinja z jedilnico v sivo-belo-lesenih tonih; okoli vogala, v udobno in mehko dnevno sobo, pa nas popelje električno modra stena. Glavna spalnica je odeta v rožnate odtenke, spremljevalna kopalnica pa bolj kot na barve stavi na grafični vzorec keramike.

V zadnjih desetletjih je organizacija zasebnega življenja prešla številne faze. Naši domovi so se tej transformaciji počasi sledili: prej ločeni kotički doma so se začenjali združevati v odprte tlorise, v funkcionalno fluidne sklope, kjer lahko hkrati kuhamo, počivamo, delamo ali se zabavamo; kjer lahko spimo, se umivamo in shranjujemo. Pozornost nam na vsakem koraku bega – od priprave jedi k službeni pošti in domači nalogi našega šolarja; od počitka k neurejeni omari. Naš dom – tako kot naše življenje – je postal preplet vlog, nalog in del. Psihologi ugotavljajo, da je bivanje in delo v odprtih tlorisih sicer morda malenkost učinkoviteje, a za posameznika dosti bolj stresno kot pa na funkcionalne in intimne kotičke deljen prostor. Vsak namreč potrebuje tudi prostor za umik; vsak prostor potrebuje svojo osnovno funkcijo; vsaka funkcija pa tudi ni nujno združljiva tudi s tisto sosednjo.

Zato je oblikovanje domov v številnih zalivih, ki sicer fluidno prehaja iz zunanjih v notranje, iz odprtih v odmaknjene ter na koncu koncev v intimne in individualno opremljene sobe, vse bolj pomembno. Naše javno življenje je pretočno, a prav zato mora biti naš dom tisti, ki nam bo skozi red, funkcionalnost in intimo ustvarjal zavetje, v katerega se lahko umaknemo. In stanovanju v trnovski Mivki je to uspelo – in za povrh vsega še na zelo eleganten način.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekElegantna in varna: nedrseča pršna kad v videzu kamna
Naslednji članekMajhne investicije za bolj ekološki dom
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *