Med ozkimi ulicami škofjeloškega mestnega jedra smo vstopili skozi vrata mogočne stare stavbe, ki je bila deležna skrbne prenove. Poleg premišljeno razporejenih prostorov je hiša s pomladitvijo dobila tudi strešno teraso in več naravne svetlobe.

V središču Škofje Loke je v nizu večstanovanjskih stavb hiša, ki so jo zasnovali že v srednjem veku, klasicistično podobo je dobila kasneje. Pred šestimi leti je bila deležna zadnje prenove. Ogledali smo si jo skupaj s strokovnjakinjo za arhitekturno dediščino, prof. dr. Živo Deu.

Hiša, ki se je od 16. stoletja dalje zvezno razvijala, stoji v spomeniško zaščitenem mestnem jedru Škofje Loke. Zaradi tega je bilo pri prenovi potrebno upoštevati smernice spomeniškega varstva, ki ne dovoljujejo sprememb na fasadi oziroma povečevanja okenskih odprtin, dovoljene pa so spremembe notranje zasnove. Tako je bila ena od ključnih sprememb tekom prenove postavitev nove stopniščne vertikale, ki loči dve stanovanji in hkrati predstavlja nov statični in protipotresni konstrukcijski element. Pred prenovo notranjosti je bilo potrebno hišo tudi sanirati pred vlago, očistiti zidove in jih izsušiti. Po zahtevni sanaciji je hiša zdaj tehnološko in konstrukcijsko ekvivalentna novogradnji: stroški vzdrževanja so primerljivi.

Notranjost je urejena bolj svobodno in sodobno: poleg nekaterih ohranjenih pohištvenih elementov v interierju prevladuje sodobno in funkcionalno pohištvo. Zanimiva je tudi nova strešna terasa, s katero so lastniki pridobili majhen zunanji prostor ter v mansardo vnesli ogromno naravne svetlobe.