Slovenija se lahko pohvali z bujnimi gozdovi in stoletji dolgo obrtniško tradicijo rokovanja z lesom. Fino je slišati, da ta ni le v rokah moškega spola. Zala Logar je študentka Biotehniške fakultete v Ljubljani, oddelka za lesarstvo, ki, kadar ne sedi za študijskimi klopmi, poprime za orodje ter se loti izdelave krasnih in uporabnih lesenih izdelkov.

Zalo je že v osnovni šoli pritegnil izbirni predmet obdelave lesa, kjer so se njene poti prvič križale z lesom. Ta jo je popolnoma posrkal vase, zato se je odločila, da šolanje nadaljuje na srednji lesarski šoli. Izbrala je srednjo šolo v Sevnici, smer mizarstvo, saj je imela v primerjavi s šolanjem za lesarskega tehnika na voljo precej več praktičnega spoznavanja z lesom. Po zaključenem programu se je vpisala še na srednjo lesarsko šolo v Ljubljani, kjer je v programu lesarski tehnik še dopolnila svoje znanje, zdaj pa šolanje nadaljuje na Biotehniški fakulteti, oddelek za lesarstvo.

»Malo sem se z lesom seznanila že v osnovni šoli pri izbirnem predmetu. V pravo delavnico pa sem zašla v prvem letniku srednje šole. Moj prvi izdelek je bila pručka, izdelana iz orehovega lesa, narejena čisto na roke z navadno žago in dletom,« se spominja Zala, katere najljubša lesna vrsta še danes ostaja oreh. Poleg tega so ji pri srcu tudi oljka, javor, hrast in druge. Prav vsaka lesna vrsta ima svoj čar, največkrat pa dela prav z listavci.

Doma si je uredila manjšo delavnico, s »hobi stroji«, kakor jih imenuje sama. Ti ji bolj ko ne onemogočajo, da bi trenutno izdelovala večje izdelke, a tudi za te bo še čas. Trenutno med njenimi izdelki prevladujejo rezalne in servirne deske, pri katerih les kombinira z drugimi vrstami materialov. Največkrat z epoksidno smolo. Ta je postala neke vrste simbol Zalinih izdelkov.

»To je moj prepoznaven znak, v vsak izdelek  ̍moram ̍ dodati vsaj malo epoksija, drugače to nisem jaz,« pove z nasmeškom in nadaljuje: »Prav tako pa rada izdelam tudi kakšen izdelek samo iz masivnega lesa. Največji izziv mi gotovo predstavlja epoksi smola, saj moraš biti res pazljiv in natančen. Prav tako pa zahteva kar nekaj dela. In seveda mize, kjer se dela z veliko količino epoksija.«

Največ izdelkov izdela po naročilu in željah strank. Seveda pa rada, ko ji čas dopušča, ustvari tudi kaj po svojem okusu. V zadnjem času opaža, da bo morala še malce bolj zavihati rokave in narediti nekaj izdelkov na zalogo, saj je vse več povpraševanja po uporabnih lesenih predmetih, ki jih kupci večinoma želijo imeti z danes na jutri. Za darilo ali posebno priložnost.

Zali motivacije in elana za ustvarjanje z lesom ne manjka. Svojo znamko bi rada razvila do boljše prepoznavnosti, izdelke pa ponudila tudi na kakšni stojnici. Njena želja je tudi vzpostavitev lastne trgovinice z izdelki. V prihodnosti bi želela odpreti tudi lastno podjetje. To pa še zdaleč ni vse.

»Nekoč si želim svoje znanje predajati drugim in ustvariti kakšno mini delavnico za vse, ki jih to zanima,« sklene Zala.

Več >>> www.zalalogar-wood.com