Trajnost in kakovost sta ključna vidika pri razvoju izdelkov v podjetju Geberit. To zagotavlja tudi načelo EKO DIZAJNA. Rezultat je velik plus za okolje.

Razpoloženje je temno kot zaslon telefona – baterija je znova prazna, čeprav je bila napolnjena šele pred kratkim. Telefon ni star niti dve leti, zato ne more biti posledica starosti naprave. Ali pač? Na trgu se redno pojavljajo novi modeli telefonov, vendar se zdi, da vsi še hitreje zastarajo.

To ni naključje, temveč običajna praksa. Vgrajena zastarelost je ime sporne strategije, pri kateri so izdelki z namenom zasnovani tako, da predčasno odpovejo ali zastarajo, kar potrošnike spodbuja, da »staro« napravo zamenjajo z najnovejšim modelom.

Trajnost je prijazna do okolja

Geberit počne ravno nasprotno. Izdelki so zasnovani tako, da trajajo leta ali celo desetletja. To ni prijazno le do vaše denarnice, temveč tudi do okolja. Čim dlje se namreč izdelek lahko uporablja, tem manj virov se porabi.

Pri tem so ključnega pomena visoke zahteve glede kakovosti in trajnosti kot merila pri razvoju novih izdelkov. Življenjska doba izdelkov in njihova popravljivost sta pomembna načela EKO DIZAJNA. Geberit izdelke v skladu s tem načelom razvija že od leta 2007. Cilj je, da je vsak izdelek z ekološkega vidika boljši od svojega predhodnika.

Eko dizajn

Umivalniki: Keramični umivalniki Geberit so izdelani iz naravnih surovin in imajo življenjsko dobo več desetletij. Ekološki odtis keramičnih izdelkov je pregledno prikazan v okolijski deklaraciji izdelka. Prostorsko varčen odtok za umivalnik je proizveden s 100-odstotno zeleno električno energijo, je povratno združljiv in ima rezervne dele na voljo 25 let, medtem ko so rezervni deli za kopalniško pohištvo na voljo do 10 let.

Sistemi za oskrbo z vodo, toploto, energijo in zrakom: za cevi in fitinge sistema za oskrbo Geberit FlowFit so na voljo okolijske deklaracije izdelkov. Pri sistemu Flow- Fit sta za učinkovito upravljanje celotnega sistema potrebni le dve čeljusti. Prihranijo se tudi prostor in materiali, saj so zaradi fitingov, optimiziranih za pretok, možni manjši premeri cevi. Plastične indikatorje stiskanja in zaščitne pokrovčke je mogoče brezplačno vrniti in reciklirati. Cevi Geberit Mapress z zagotovljeno življenjsko dobo 50 let je mogoče 100-odstotno reciklirati.

Pregledne informacije

Okolijske deklaracije izdelkov (EPD) se uporabljajo za pregledno prikazovanje, iz katerih surovin je izdelan produkt in kakšen je njegov vpliv na okolje. Zagotavljajo informacije o ekološkem odtisu proizvodov in temeljijo na podrobni oceni življenjskega cikla. Izračuni so narejeni v skladu s standardom EN 15804 za gradbene proizvode in so zunanje preverjeni.

Ker okolijske deklaracije zagotavljajo preglednost in primerljivost med izdelki različnih proizvajalcev, so priljubljen vir informacij za lastnike stavb, investitorje, arhitekte in druge odločevalce, vse pomembnejšo vlogo pa imajo tudi pri certificiranju trajnostnih stavb. Geberit te prostovoljne okolijske izjave o izdelkih zagotavlja za inštalacijske in splakovalne sisteme, cevne sisteme in druge izdelke za kopalnico. Izdelki z EPD zdaj predstavljajo približno 30 % prodaje skupine Geberit.