Če stopite v svojo kopalnico, je zelo verjetno, da vsaj na enem kosu sanitarne opreme, morda na splakovalnem kotličku, zagledate napis Geberit. Še večja verjetnost pa je, da je ravno ta kos opreme tisti, ki vas najbolj navdušuje ali ki je z vami že leta in leta. Za sanitarne proizvode Gerberit je namreč znano, da so visoko kakovostni, trajnostni in zdržijo več generacij.

Geberit je vodilno podjetje v Evropi na področju sanitarnih proizvodov in kopalniške keramike. Skupno ima več kot 12.000 zaposlenih in kar 29 proizvodnih obratov, enega od teh v Rušah pri Mariboru, ki ga je nedavno obiskala tudi ekipa Ambientov.

Brez fosilnih goriv

Slovenska tovarna Geberit je skoraj nova (zgrajena je bila pred petimi leti), energetsko učinkovita in okolju prijazna ter z zavidljivo velikim proizvodnim obratom. Njeni prostori obsegajo 8.400 m2 in 2.500 m2 veliko skladišče ter je edina tovarna, ki v celoti obratuje brez fosilnih goriv. V proizvodnih procesih se uporabljajo toplotne črpalke, ki pozimi skrbijo za ogrevanje in poleti za hlajenje, prav tako se pozimi za ogrevanje prostorov uporabi odpadna toplota iz proizvodnih procesov. V sanitarijah pa se namesto pitne vode uporablja deževnica.

Kako poteka proizvodnja?

Proizvodnja v Rušah deluje po načelu vitke proizvodnje, v prostorih vladajo red, čistoča in zelo dobra organiziranost delovnih mest. Zaposleni se posvečajo trem skupinam izdelkov (nadometnih splakovalnikov, splakovalnih ventilov in fazonskih kosov SIlent PP), samo delo pa poteka v hali s šestimi ladjami, kjer je nameščenih 36 brizgalnih strojev, 620 orodij za brizganje plastike, dve popolnoma avtomatski in štiri polavtomatske montažne linije, prva tako je v proizvodnji več različnih ročnih delovnih mest.

Vodni stolp

Da bi svojim obiskovalcem pokazali realno delovanje odtočnih inštalacijskih sistemov, so v avli podjetja postavili tudi vodni stolp, ki je narejen iz dveh delov, in sicer tako, da z rdeče in modro obarvano vodo prikazuje pravilno in nepravilno nameščene odtočne inštalacijske sisteme v večnadstropni stavbi. Ta vodni stolp je edinstven prikaz odtočnih inštalacijskih sistemov. Prikazuje sanitarne inštalacije v večstanovanjski zgradbi s štirimi nadstropji, opazovalec pa lahko dogajanje opazuje s pomočjo prozornih cevi. Prikazani so primeri pravilnih inštalacij, pa tudi najpogostejših napak. Rdeče in modro obarvana voda, ki potuje po prozornih ceveh, jasno in nazorno pokaže, kaj se dogaja v ceveh večnadstropnih stavb.

Higiena pitne vode

Če je za inštalaterje najbolj zanimiv prav vodni stolp, pa je za projektante in tiste, ki sodelujejo pri načrtovanju in gradnji javnih prostorov, kot so na primer bolnišnice in hoteli, zelo zanimiva tudi tema higiene pitne vode. Demonstracijska stena z vodovodnimi inštalacijami s pomočjo tipal za temperaturo in pretoka vode prikazuje preprečitev stagnacije v inštalacijah pitne vode s pomočjo higienskega splakovanja Geberit v različnih situacijah.

Vsekakor so v Geberitovi tovarni v Rušah prikazane rešitve, ki jih je koristno videti in se z njimi seznaniti. Čeprav so mnoge skrite za zidovi, so namreč nujne za dobro zasnovano, funkcionalno in sodobno kopalnico.

www.geberit.si

Fotografije: Geberit