Lea Blažič Lipoglavšek je z nami delila podrobnosti o izvedbi njene čudovite nove letne kuhinje.

Razmislek o letni kuhinji se je začel že leta 2013, pravi, ko so začeli z gradnjo hiše. “Ideja je z vidika kupčkanja evrov morala počakati. A kdor čaka, dočaka,” pravi Lea, ki svoje ustvarjalne podvige – od kuhe in vrtnarjenja pa do ustvarjalnih podvigov in prav vsakdanjih domačih dogodivščin s svojima otrokoma deli na svoji Facebook in Instagram profilu Moji mali projekti. Kuhinjo je zasnovala sama, izvedbo je prevzel mož, pomagala pa sta tudi oče in tast. Z delom so pričeli v času domače izolacije zaradi novega koronavirusa.

Kuhinja se naslanja na škarpo, ki je tam stala že od ureditve vrta. Omarice so sezidali, in jih znotraj oblekli v les, zaprli pa z vrati iz vezane bukove plošče, na katero so privijačene atraktivne letvice oljenega sibirskega macesna. Poleg klasične kuhalne plošče so na skrajnem desnem koncu postavili še krušno peč, ki se je izkazala za odlično izbiro: “V peči se je do danes speklo že ogromno pic, odlična pa je tudi za peko kruha, prebranca, podpeke. V kombinaciji s široko rešetko se v njej lepo speče tudi meso.”

Pult je izdelan iz wedi plošč in oblečen v keramiko. Lijak je iz granita, globine 20 cm, kar se, po besedah sogovornice, odlično obnese pri pomivanju vseh večjih loncev in pica pladnjev. “Pipa je izvlečna, kar je ravno tako zelo praktično.”

Lea je z nami delila tudi nekaj detajlov – dve izmed omaric pod pultom sta klasični, ena vsebuje predale z mehkim odpiranjem, druga pa izvlečno omaro. “Želela sem si električni predal, kakršnega imam v notranji kuhinji, a mi ga je mizar odsvetoval zaradi temperaturnih sprememb oziroma mraza. Zunanja kuhinja ima pač drugačne specifike zaradi vremenskih pogojev,” razloži. Za toplo vodo poskrbi grelnik vode, vgrajen v kotno omarico; zvečer pa kuhinjo osvetli podpultni LED trak, ki ustvari prekrasen ambient.

Seveda nas je zanimalo tudi vzdrževanje kuhinje. “Z vidika čistoče se je kuhinja zaenkrat dobro obnesla. Dež jo seveda zmoči, a kuhalna plošča še vedno deluje. Bila sva pozorna, da je dobro zatesnjena. V planu je še izdelava inox pokrova, s katerim jo bova zaščitila pred nizkimi temperaturami in snegom. Kako bo z lesenim delom, bova sproti videla. Če bo preveč izpostavljen snegu, ga bova med zimo odstranila. V času cvetnega prahu se pult večkrat pobriše, a to je pač davek, ki ga vzamem v zakup,” razloži lastnica, ki v svoji novi letni kuhinji zelo uživa. “Letos sem kuhinjico že kar dobro izkoristila za vkuhavanje pica in zelenjavne omake, bezgovega in meta-melisa sirupa, marmelade, pa tudi za kavice in kosila. Da ne govorim o picah! Super je, ker se hiša manj segreje, sledovi vonjav pa ne ostanejo v njej še naslednji dan.”

Za več informacij o letni kuhinji se lahko obrnete na Instagram in Facebook profil Moji mali projekti; svoje male projekte pa lahko z nami delite v Facebook skupini oddaje Ambienti.

Fotografije: arhiv lastnice