Če bi hiše gradili otroci, bi brez dvoma velik del površine namenili igranju. Ne le, da je namembnost prostora za igro še kako praktična, saj igrač ni potrebno vsakodnevno pospravljati na kup v dnevnem prostoru, igralnica lahko kaj hitro postane tudi odličen prostor, poln neomejene otroške domišljije.

V kolikor imate torej bodisi v stanovanju, bodisi v hiši, dovolj prostora, vam ne bo žal, če boste večjo sobo namenili igri. »Igralnica naj bo poseben prostor, kjer otroci lahko ustvarjajo, kalijo domišljijo in se zabavajo,« opozarjajo strokovnjaki. In kako jo opremiti, da bo kar se da blizu najmlajšim?

Za začetek se ne držite nazaj pri izbiri barv, uporabite lahko še tako drzne odtenke in vzorce, pazite le, da izberete primerne gleda na velikost in osvetljenost prostora. Prosto pot pri izbiri si lahko dovolite tudi pri iskanju talne obloge, pazite le, da bo dovolj udobna, da se bodo otroci lahko med igro plazili po tleh, zato se izogibajte ploščicam.

Igralnica niso le omare polne igrač, če imate možnost, vanjo vključite tudi elemente za plezanje, skakanje in gibanje. Napeljete lahko mrežo ali po steni razporedite oprijeme za plezanje, spodaj pa namestite mehko blazino. Otroci bodo navdušeni, če boste našli dovolj prostora tudi za gugalnico, ki bo ob deževnih in zimskih dneh najbolj oblegana. 

Tudi pri urejanju igralnice ne pozabite na organizacijo, izbirate lahko med najrazličnejšimi načini skladiščenja igrač, bodisi velikimi barvitimi škatlami za plišaste igrače ali policami, kjer so razstavljene najnovejše umetnije iz lego kock. Na steno lahko namestite tudi zabavne elemente, ki so namenjeni skladiščenju, obenem pa igralnico naredijo še bolj igrivo.

Ne pozabite tudi na primerno osvetlitev, igralnica je namreč prostor, v katerem bodo otroci lahko preživeli cel dan, vse od jutra do večera, zato je prav, da njihove oči pri tem ne trpijo. Namestite dobra svetila, ki omogočajo veliko svetlobe za igro in zabavo ter iskanje izgubljenih lego kock.

Ne veste, kam bi umestili igralnico? Je zmanjkalo prostora v hiši? Strokovnjaki so mnenja, da lahko uporabite kar garažo, ki jo številni uporabljajo za kopičenje krame. Preuredite jo v prostor za vso družino, za to uporabite različne elemente, kot so boksarske vreče, plezalna stena, blazine, vrvi. Ob slabem vremenu bodo družinski člani še kako hvaležni, da ste odvečno kramo pospravili in ustvarili nov prostor za druženje. Igralnico lahko ustvarite tudi v prostoru pod stopnicami, ki pogosto ostaja neizkoriščen.

Fotografije: Pinterest