Prava novost je tista, ki se kljub času ne stara. To je misel, ki jo razodeva knjiga brezčasne lepote, naslovljena Eleganca ježa. Brezčasnost se lahko izrazi na različne načine, tudi s starimi, obrabljenimi materiali, ki učinkovito zaživijo v kombinaciji z ustreznimi rastlinami.

Trenutni duh časa je takšen, da smo izpostavljeni nenehnim spremembam. Če hočemo plavati s tokom, se je treba hitro prilagajati in opuščati stare vzorce ter dati priložnost novim, smelim načrtom. Komur novo v širšem okolju ni najbolj po godu, ima običajno doma tisto dragoceno svobodo, ki omogoča, da interier in eksterier opremi po lastnih željah. In prostore popestri tudi z rastlinami.

Izvedenec za hortikulturne trende Aajem Nijmanom je pripravili tri edinstvene hortikulturne trende za letošnje leto. Poimenoval jih je: Mehki pristanek, Nove meje in Elementi žetve. Zajadrajmo skupaj nad poljem plapolajočega žita in poglejmo, kaj prinaša slog z elementi žetve.  

Mono šopki v stanovanju

Pogosta tema pri opremljanju doma in vrta je trajnostna naravnanost, ki naj bi prinašal pozitivne spremembe za okolico in celotni planet. Tako je tudi slog, ki so ga poimenovali “elementi žetve”, povezan s trajnostjo in prihodnostjo.

V interjer vnaša umirjenost, prijazen, a hkrati odločen ritem in čistost naravnih oblik. Pri tem slogu se priporoča uporaba recikliranih materialov, ki ohranjajo svojo avtentičnost. To pomeni, da materiali še zdaleč niso novi, temveč rabljeni, pogosto vidno stari, obrabljeni, a uporabljeni v novem kontekstu. Srečamo tudi naravne materiale, kot sta les in glinena opeka.

Posebno vlogo igrajo pri tem trendu tudi rože in druge rastline: prevladujejo mono šopki – to pomeni šopki iz ene vrste cvetja, le da v tem primeru običajno uporabljajo suhe naravne materiale in posušeno cvetje. Lahko pa se odločimo tudi za bolj svež pristop ter v vazo postavimo šopek iz pisanih rož in rastlin. In katere žive rastline so prave za ta slog? Lončnice s srčastimi listi, kot je denimo Syngonium, pa srčnolistna svetilnica (Ceropegia woodii) in praproti, ker navdušujejo s preprostostjo. Kaj pa barve? Prevladujejo odtenki bele, rjave in sive v kombinaciji s črno.

Reciklirani materiali na vrtu

Le sonaraven pristop vodi k resnični ponovni oživitvi naravnega okolja. Zato se na vrtu trend z elementi žetve odraža na podoben način kot v interjerju, le da ga lahko na prostem celo še bolj jasno udejanjimo. Vrt je očiščen, njegov tloris funkcionalen in ekonomičen. Materiali, ki jih pri tem slogu uporabljamo, so ponovno uporabljeni, kjerkoli je to mogoče. Vizualni kontrast se med drugim odraža v uporabi elementov, ki si na videz nasprotujeta, a se na koncu lepo zlijeta v celoto, denimo beton v kombinaciji s stolom, spletenim iz trakov reciklirane plastike in starega tekstila. Primerni so tudi izdelki iz recikliranih materialov, kot so pločevinasta pocinkana korita, v katere posadimo modre zvončnice, sivko, kaduljo, posebno sončen in suh prostor pa lahko okrasimo z alojo.

Kaj pa barve? Sivi, beli in rjavi barvi se na vrtu z elementi žetve pridružijo odtenki modre, ki okolici podarjajo pomirjajoč ton.

FOTO: Flower Council of Holland