Trende zaznavamo v svetu tekstila, stenskih barv, avtomobilizma, v arhitekturi, oblikovanju pohištva ... A tudi na področju hortikulture se vseskozi dogaja kaj barvitega in zanimivega.

Pri zelenem oblikovanju so nekateri slogi postali prepoznavni in so podpisani z brezčasnostjo. Pomislite denimo na angleški podeželski slog ali na renesančne francoske vrtove – prvi slog je prepoznaven po razposajeni rastlinski združbi, drugi po elegantni skladnosti in popolni simetriji, oba sloga pa zlahka prepoznamo že od daleč. A ljudje imamo vselej radi tudi novosti, ki v dom ali vrt prinesejo svež veter ali vsaj osvežujočo sapico.

Nizozemska krovna organizacija hortikulturne dejavnosti Tuinbranche Nederland, zveza VGH, podjetje iBulb in Nizozemska cvetlična zbornica so v sodelovanju z izvedencem za trende Aajem Nijmanom pripravili tri hortikulturne smernice za to leto, poimenovali pa so jih Mehki pristanek, Nove meje in Elementi žetve. Morda boste s katerim od novih trendov oplemenitili kak prostor v domu ali v novi slog odeli cel vrt. Začnimo kar pri prvem: to je slog, ki obljublja nežnost in mehkobo.

Varnost in udobje doma

Silno lepo je, če dom v nas vzbuja občutek varnosti. Spričo kaosa, ki vlada po svetu, si pri slogu, imenovanem “mehki pristanek”, prizadevamo, da bi nam bilo v domačem brlogu čim bolj prijetno. Dom naj bi postal kraj, kjer nam je udobno in kamor se radi zatečemo kakor v nežen objem, kot če bi se zavili v toplo, mehko odejo.

V interjer ta trend prinaša subtilne barve, nežne materiale ter mehkobo cvetja in rastlin, pogosto s skodranimi cvetovi in dlakavimi listi. Tu in tam je opaziti folklorne detajle, ki nakazujejo na zgodovinsko ali etnično poreklo stanovalcev. Uporabljeni materiali so prijetni na otip in kar vabijo, da se pogreznete vanje kot v sveže postlano posteljo. Povsod je videti veliko visokokakovostnih prešitih materialov in mehkih umetnih ovčjih kož. Tem se pridružita mehka volnena prejica in filc.

Žametna mehkoba v vrtu

Tudi vrt je v skladu s pričujočim slogom zasnovan malce zasanjano in skrivnostno. Okolica, zasnovana s trendovskim dotikom mehkega pristanka, se spremeni v kraj, kjer lahko brez skrbi naokrog hodimo bosi. Celo plašni zajčki bi se varno počutili v takšnem vrtu. Mah, sveže pokošena trata in mehki, žametasti listi vzbujajo občutek udobja in nežnosti. Gavre, hortenzije in cvetoči klaski kresnice so idealni za ta slog. Barve, ki nas obdajajo v zelenem okolju, so pastelne, vendar nikoli ne delujejo osladno. Pravzaprav vzbudijo v človeku tih notranji občutek sreče, za katerega si preprosto želimo, da bi trajal in trajal.

FOTO: Flower Council of Holland