Med dejavniki, ki močno vplivajo na življenje in svet, v katerem živimo, je naraščajoča vloga tehnologije. Nekateri bežijo od hladnosti digitalnih naprav, drugi hrepenijo po najnovejših tehnoloških rešitvah in jih z veseljem vključujejo v svoj dom. Pravzaprav tudi na vrt.

Na področju cvetličarstva in vrtnarstva so strokovnjaki pripravili tri sloge, ki bodo letos zaznamovali interierje in vrtne kotičke. Eden od teh v ospredje postavlja mehkobo, drugi reciklirane materiale, tretji pa riše nove meje na zemljevidu hortikulture. Seveda si lahko katerega od teh omislite tudi v domačem brlogu. Poglejmo si slog, ki premika meje znanega.

Vedrina barv v interierju

Prihodnost je tukaj, sporoča hortikulturni trend, imenovan “nove meje”, ki združuje hitrost, pametno tehnologijo in naše čute. Kako biti eno s samim seboj v vedno pametnejšem okolju? Poiskati moramo pravo ravnovesje in vzpostaviti nov ritem v hitrem tempu življenja. Morda se zdi, da je tehnologija zasnovana tako, da nam v življenju pomaga. A hkrati se od nas pričakuje, da smo nenehno na tekočem z vsemi možnimi tehničnimi novostmi. Komur to predstavlja napor, naj raje poiščite mirnejši slog. Kdor pa rad jadra na valu drznih sprememb, si lahko v stanovanju pričara trend, poimanovan “nove meje”, ki je poln vedrine in sodobne barvitosti.

V interjerju ta slog ustvarja občutek, da lahko pametne tehnološke rešitve najdemo prav povsod. Sporoča nam, da je skoraj vsaka stvar lahko vodljiva na dotik. Med materiali so v ospredju nenavadni kovinski poudarki ter transparentne in odsevne tkanine, ki poskrbijo za posebne učinke, zaradi katerih se počutimo kot v kakšnem znanstvenofantastičnem filmu. Oblike so elegantne, geometrične ali futuristične. Očitno je tudi, da so slikoviti in nevsakdanji materiali bolj pomembni od oblik in končnega udobja.

Rastline tega sloga so kar se da preproste, kot recimo alokazija in orhideje falenopsis, med cvetjem pa izberemo tisto v škrlatnih in oranžnih odtenkih, kot so kraljevska strelicija, gerbere in cvet tilandsije.

Tehnologija na vrtu? Zakaj pa ne!

Tehnološko udobje iz interjerja lahko prenesemo tudi na prosto. Zaradi izbranih barv in materialov se počutimo, kot da smo se znašli v “pametnem” vrtu. V futurističnem okolju se z ogledali in odsevnimi materiali spreminja percepcija globine, ki človeka namenoma dezorientira. Med rastlinami, ki jih postavimo v vrtni terarij, lahko izberemo žužkojedo rastlino, kot je vrčnica, v posode posadimo klasnati liatris, na rob vrta pa dalije in okrasne trave. V vrtni slog, ki riše nove meje, spadajo tudi vzorci, ki spominjajo na oljne madeže, in mavrični učinki, ki vzbujajo občutek neoprijemljivosti.

Komur je tak slog všeč, naj si torej zasnuje futuristični ambient in z njim v svojem okolju pričara slikovito prihodnost, še preden ta zares nastopi.

FOTO: Flower Council of Holland