Moška jama ali tudi »brlog« je metafora za prostor znotraj ali zunaj doma, ki naj bi bil namenjen samo moškim. Običajno je to del garaže, kleti, podstrešja, medijska soba, vrtna lopa ali kakšen drug kotiček, kjer naj bi močnejši spol našel svoj mir in počel, kar ga je volja. Nekateri strokovnjaki menijo, da je »moška jama« dandanes zadnje zatočišče možatosti. Kaj pravite vi? Si želite imeti tak brlog?

Besedna zveza »moška jama« je bila prvič uporabljena leta 1992 v kanadskem dnevniku Toronto Star, popularnost pa doživela leto kasneje s knjigo »Moški so z Marsa, ženske so z Venere«. Potreba po takšnem prostoru se je očitno pojavila, ker moški v zasebni sferi (kjer je tradicionalno imela glavno vlogo ženska), ni mogel izživeti svojih želja pri opremljanju in dekoraciji doma, zato je potreboval kotiček, kjer bi te svoje potrebe lahko udejanji.

Moške jame so lahko zelo skromne, majhne, lahko pa prav spektakularne, če je na voljo več prostora. Opremljene so zelo različno, običajno največkrat sledijo dizajnu, ki je komfortnem, enostaven ter v črni, rdeči, temno sivi in zeleni barvni paleti. To je osnova, ki jo nadgradi vsak po svoje. Običajno v moških jamah najdemo naslednje elemente:

Tehnologija

V današnjih časih brez tehnologije ne gre in to velja tudi za moški brlog. Televizor, igralna konzola, glasbena postaja … čim več bo tehnologije, tem večja in zanimiva bo delovala soba.

Bar, hladilnik

Najsi moški v svojem prostoru čas preživlja večinoma sam ali vanj vabi prijatelje, v vsakem primeru sta mini bar in hladilnik dobrodošla. Velikost hladilnika naj bo usklajena s potrebami, zagotovo pa je lahko manjši od tistega v kuhinji.

Osvetlitev

Kadar je moška jama del klati ali garaže oziroma prostora, ki nima dovolj naravne svetlobe, je treba paziti pri njeni osvetlitvi. Sploh če se jamo uporablja tudi kot pisarno ali knjižnico, bodo potrebni stropni reflektorji, talne svetilke, obenem pa še ambientalne luči za boljše vzdušje. Več o izbiri pravih svetil za posamezne prostore doma preberite tukaj.

Udobje

Kadar je moška jama v prvi vrsti delavnica, v kateri se moški posveča svojim hobijem, morda modelira ali rezbari, je oprema seveda temu prilagojena – bolj skromna, odporna na umazanijo in prah …. Če moški v njej telovadi in se posveča svojim mišicam, naj bo oprema športna. Po drugi strani je za pisarniška opravila, gledanje televizije, sprejemanje prijateljev ali igranje računalniških igric, potrebno večje udobje. Kavč, fotelj, naslanjač, več stolov, miza … vse to je nujna oprema.

Rustikalen videz

Rustikalen videz je eden tistih slogov, ki ne bodo nikoli iz mode. Primeren je za vsako sobo, tudi za moško jamo. Vnesite vanjo lesene elemente, kovinske detajle, beton. Kombinirajte jih z intenzivnejšo barvno paleto in prostor bo hkrati deloval vintage, vseeno pa tudi mehko in nerobato.

Uporaba

Ko je moška jama opremljena in urejena, je čas, da začnete v njej uživati – sami ali s prijatelji. Včasih je s slednjimi težko ohranjati stike, vendar je prav moška jama, kjer vas nihče ne bo motil, lahko razlog, da se z njimi dobite bolj pogosto ali se celo domenite za redna srečanja. 

Foto: Pinterest