»Več se ukvarjaj s športom« je ena izmed vsakoletnih zaobljub večine populacije. Je zaobljuba, s katero pogosto odlašamo, člansko izkaznico telovadnice pa velikokrat založimo pregloboko v denarnico in nanjo pozabimo. Da pomanjkanje časa in denarja za obiskovanje fitnes studia ne bo več izgovor, lahko v le nekaj korakih prazen prostor v našem domu spremenimo v šik telovadnico. Skrajni čas je, da pomislimo na lastno zdravje in počutje. Tu je nekaj preprostih idej in nasvetov za oblikovanje domače telovadnice, ki vam bo pomagala priti v formo.

Telovadnica, oblikovana po lastnih željah, je ključ, ki vodi do oblikovanja vsakodnevnih športnih navad. Je boljša in cenejša možnost telesne aktivnosti. Denar, sicer namenjen plačevanju mesečnih kart zunanjih telovadnic in fitnes centrov, lahko raje investirate v nakup lastne kvalitetne telovadne opreme. V domačem okolju imate več svobode, na skupno vadbo lahko povabite prijatelja, starše, otroke, bližnje sorodnike, predvsem pa imate na voljo več svobode in časa. Telovadite lahko v lastnem tempu in se ne obremenjujete ter primerjate z drugimi telovadci.

Izbira primernega prostora

Za začetek izberite prostor. Neizrabljene spalnice, stare garaže, kletni prostori – to so najbolj ustrezni prostori, ki jih je mogoče spremeniti v vadbeno prizorišče. Najbolj praktični so pritlični prostori, saj vam opreme ne bo potrebno nositi v višje ležeče prostore. Prav tako je potrebno poudariti, da so nekatera telovadna orodja težka, zato je v višje ležečih prostorih potrebno preveriti, ali tla zdržijo pritisk in težo večjega števila naprav. Poleg tega si domače telovadnice ne želite umeščati nad dnevno-bivalnimi ali spalnimi prostori, saj bi vas hrup teka po tekočem traku nad vašo glavo verjetno zmotil.

Prostor naj bo svetel in zračen

Ker vas vadba zlahka izčrpa, je vedno priporočljivo, da je prostor zračen in odprt. V prostoru mora biti poskrbljeno za ustrezno prezračevanje, ki je po učinkoviti vadbi nujno potrebno. Še boljše bo, če je prostor svetel in imate možnost pogleda na zunanjo okolico. Že sam pogled na zeleno okolico vas bo osvežil in vašim mišicam dal novo energijo.

Osnovni telovadni pripomočki

Vadbo lahko izvedete s preprosto opremo, ki vam jo dovoljuje tudi najmanjši proračun. Da je le ta učinkovita, ne potrebujete vseh profesionalnih naprav. Potrebujete le podlago za jogo, ki bo ublažila trda tla, elastiko, kolebnico, žogo za ravnotežje in nekaj parov navadnih uteži. Če vam seveda proračun dopušča, lahko v domačo telovadnico umestite tekalno stezo, sobno kolo, eliptični trenažer, steperje, vibracijske plošče ali večfunkcijske naprave za fitnes. Kupite kvalitetno opremo, saj se to dolgoročno bolj splača. Prostor lahko za boljše vzdušje opremite s televizorjem, preko katerega lahko spremljate potek vodene vadbe, novice ali vašo najljubšo serijo, in avdio napravo ter zvočniki, saj je prav glasba eden izmed naših najpomembnejših in glavnih motivatorjev.

Videz telovadnice je pomemben

Marsikateremu posamezniku, sploh začetniku, večerna ali jutranja telovadba predstavlja začetni napor in nelagodje. Videz telovadnice ima prav zaradi tega izreden pomen. Domačo telovadnico opremite tako, da bo vabljiva, prijetna in topla. V prostor umestite stenske nalepke, motivacijske letake in besedila ter stenske table, kamor lahko zapišete lastne želje, vadbene plane in cilje. Barve sten naj bodo svetle, osvetlitev prostora pa naj ne bo preveč hladna. Velika ogledala so idealna rešitev za ustvarjanje globine in vizualne zračnosti. Zrcalo pomaga tudi vedeti, ali telovadne vaje izvajate pravilno. Elegantna in po vašem okusu urejena domača telovadnica, ki je prilagojena vašemu načinu življenja, vas bo motivirala, da jo tudi redno uporabljate in tako izboljšujete vaše zdravje.

foto: Pinterest