Kako osvetliti posamezne prostore?

Če uporabite primerno razsvetljavo, izboljšate razpoloženje in karakter posameznih prostorov ter ustvarite prijetno vzdušje. Pri tem ima vsaka soba v domu svojo osebnost in si zato zasluži tudi individualno izbrano osvetljavo.

Naravna svetloba prispeva k svetli, živahni atmosferi čez dan. Kombinacija sončnih žarkov in mehke svetlobe neba deluje blagodejno in je lahko tudi navdih, kako urediti razsvetljavo za večerne trenutke, ko sonca ni na voljo. Medtem ko se dnevna svetloba zanaša na odprtine v stenah in strehi, ste pri zbiri umetnih luči lahko bolj kreativni, postavite in vgradite jih lahko na najrazličnejša, včasih na prvi pogled celo nemogoča mesta. A še prej se morate vprašati, koliko in kakšno svetlobo potrebujete ter kdaj in kje. Šele ko si odgovorite na ta vprašanja, lahko začnete z izbiro svetil.

Pred vhodnimi vrati in predsoba – kako ju narediti vabljiva

Osvetlitev vhoda je kot nočna vizitka vašega doma. Ne le da osvetlitev omogoča lažji dostop do vrat, ampak tudi odganja nepovabljene goste. Tudi jasno vidna hišna številka zna biti pomembna v nujnih primerih. Če je nad vhodom nadstrešek, so dobra izbira luči, ki svetijo navzdol, sicer izberite stenske luči. Daljše poti, ki vodijo do vhoda, lahko razsvetlite z zemeljskimi (LED) lučmi.

Stopnišče in hodnik – pomembna je varnost

Na hodnikih je priporočena srednje močna osnovna razsvetljava, ki jo lahko kombiniramo z zanimivo consko razsvetlitvijo. V dolgih in ozkih hodnikih brez oken lahko občutek dobrodošlice ustvarite z osvetlitvijo pohištva ali slik. Ozke hodnike lahko vizualno povečate z osvetlitvijo sten ali stropa. Stenski ali stropni reflektorji, ki oddajajo svetlobo ob strani ali navzgor, so v tem primeru prava odločitev, medtem ko stopnišče lahko osvetlite z lučmi pod robom vsake posamezne stopnice. Stenske LED luči malo nad stopnicami imate lahko prižgane čez noč, saj porabijo izredno malo energije, so pa v veliko pomoč, kadar otroci ponoči hodijo na stranišče ali osebam s težavo v orientaciji.

Dnevna soba in bralni kotiček – skrivnost je raznovrstnost

V nobenem drugem prostoru ne počnemo toliko različnih stvari kot ravno v dnevni sobi. Tukaj beremo, praznujemo, se igramo, počivamo … Zato je priporočljiva raznolika razsvetljava. Prijetno atmosfero lahko ustvarite različnimi svetlobnimi conami za branje, sprostitev ali delo. Osvetlitev individualnih elementov kombinirajte z indirektno ambientalno svetlobo. Močni stropni reflektorji, stenske in na tleh stoječe luči so idealne. Diskretni viri svetlobe, ki svetijo navzdol, so lahko vgrajeni v strop, medtem ko za sproščene ure na kavču ustvarite mehko, razpršeno osvetlitev, ki je močnejša le na posameznih mestih, kjer si želite poudarka. Za branje lahko prižgete stoječo luč, ki oddaja direktno in močnejšo svetlobo. Če gledate televizijo, pa naj bo nežno osvetljena stena za ekranom, vedra v mehki svetlobi, da se izognete prenaprezanju oči zaradi premočnega kontrasta.

Jedilna miza – prijetna izkušnja uživanja v hrani

Jedilna miza pogosto ni namenjena le prehranjevanju, ob njej se tudi pogovarjate, igrate družabne igre ali celo delate. Zato je izbira prave razsvetljave še toliko pomembnejša. Miza naj bo v središču, medtem ko je okolica lahko osvetljena s prijetno svetlobo v ozadju. Tako bo opažena, vendar ne dominantna. Če je jedilna miza v dnevni sobi, lahko vizualno ločite oba prostora tako, da enostavno ugasnete luč v enem od njiju. To velja tudi takrat, ko je miza v kuhinji. Nad mizo dajte nebleščečo luč, na primer lestenec, ki ne zaslepi, vseeno pa naj bo svetlobe dovolj, da vidite, kaj imate na krožniku. Najboljšo razpršitev svetlobe boste dosegli s halogenko ali visokokakovostno LED sijalko. Nesimetrična postavitev luči nad jedilno mizo pa ni priporočljiva.

Kuhinja – kuhanje ob pravi svetlobi

V kuhinji potrebujete svetlobno telo, ki zagotavlja dovolj osnovne svetlobe. Stropne luči so idealne, kot tudi vse druge luči, ki svetijo navzdol. Če v kuhinji tudi jeste, bodo zelo dobrodošle luči, ki zagotavljajo dobro svetilnost med pripravo hrane in istočasno mehkejšo svetlobo med obedom. Nad štedilnikom in pultom vgradite nebleščečo luč s svetilno močjo vsaj 500 lux, biti pa mora na takšnem mestu, da s svojim zgornjim delom telesa ne boste prekrvili svetlobnega vira, saj bi s tem ustvarjali neprijetne sence na delovni površini.

Domača pisarna – sproščeno delovno okolje

Domača pisarna je trend, ki se je pojavil zaradi spremenjenega poslovnega okolja in gospodarskih razmer, kjer je vedno več samozaposlenih. Nad delovno mizo vsekakor morate zagotoviti dobro svetlobo v kombinaciji s splošno svetlobo v prostoru. Zlasti delovna površina mora biti svetla, kar omogoča učinkovito delo in preprečuje prehitro utrujenost. Izogibajte se bleščečim in odsevnim lučem, saj oči instinktivno odmikamo proč od takšne svetlobe in nehote nagibamo telo v nenaraven položaj, kar ustvari napetosti v mišicah in sklepih. Moč svetilnosti naj bo med 500 in 1000 lux, kajti v svetlem okolju boste bolje videli in ostali zbrani dlje časa. Svetloba naj prihaja od zgoraj ter naj se osredotoči na sredino mize oziroma na tipkovnico. Glava svetilke naj bo tudi premična, najbolje v kotu 360 stopinj.

Otroška soba – zabava v kombinaciji z varnostjo

Otroška soba se spreminja hitreje kot kateri koli drugi prostor v stanovanju. V njej potrebujete centralno razsvetljavo, ki se lahko uporablja od prvega dne, ko v sobi otroku zamenjate plenice, do njegovih mladostniških let. Vgrajene stropne luči so zelo praktične, saj zagotavljajo prijetno svetlobo, obenem pa ne motijo občasne igre z žogo, ki se odvija v sobi. Sicer pa osvetljavo v otroški sobi lahko razdelimo na tri področja: otrok potrebuje močnejšo, usmerjeno svetlobo za otroško mizo, kjer se riše, ustvarja, dela domače naloge, toplo centralno luč, ki se ne blešči, in ambientalno, razpršeno svetlobo za spanje. Izberite lepo nočno lučko, katere svetloba se po možnosti spreminja v barvah in iz materialov, ki se ne segrevajo preveč. Na voljo so LED svetilke, ki proizvajajo le malo toplote ter so najrazličnejših barv in oblik.

Spalnica – čista sprostitev

Ko je govora o spalnicah, večina ljudi razmišlja bolj o pohištvu in lepi posteljnini kot o lučeh. Vendar si soba, v kateri preživimo skoraj 1/3 življenja, zasluži biti temu primerno osvetljena. Upoštevati je treba vsaj štiri možne scenarije: ko vstopite v sobo, morate imeti na razpolago močnejšo svetlobo ter bolj privlačno in sofisticirano svetlobo, ki jo po potrebi lahko zadušite. Če imate v sobi garderobne omare, potem potrebujete tudi točkovne luči v omari, da boste v temi, ko morda partner še spi, lažje diskretno izbrali oblačila. Končno pa boste potrebovali tudi bralne luči, ki jih lahko prižigate in ugašate iz postelje. Prikladno je, da si omislite takšne, ki omogočajo premikanje in jim lahko nastavljate moč svetilnosti.

Kopalnica – za posebne trenutke razvajanja

Kopalnica naj ima splošno razsvetljavo z vsaj 300 lux svetilnosti. Razmislite o močni svetilki, ki je prilagodljiva, saj morda zjutraj radi začnete dan ob dobri svetlobi ob ogledalu, da se lahko naličite, medtem ko zvečer potrebujete bolj intimno, mehkejšo svetlobo za užitke ob namakanju v kopeli. Luči je najpametneje namestiti na strop ali steno, s tem si zagotovite tudi varnost, saj sta elektrika in voda nevarna kombinacija. Zlasti stropni reflektorji in v strop vgrajene luči so manj izpostavljeni vodnim kapljicam. Za kadi lahko uporabite podvodno led razsvetljavo, ki učinkuje zelo sofisticirano, prav tako lahko kupite tudi osvetljeno glavo prhe, ki s svetlobo obarva vodo.

Vrt – prostor za domišljijo in posebne učinke

Če radi uživate na vrtu tudi ponoči, potem ga je smiselno osvetliti. Vrt je idealen za svetlobne učinke, saj je tu dovoljena dramatična svetloba in sence, medtem ko praktičnost ne igra tako pomembne vloge kot v notranjih prostorih. Namesto da osvetlite veliko področje vrta, je bolje ustvariti posamezne otočke svetlobe, prednost dajte mestom z vodo, na primer da osvetlite ribnik, drevesa/grmičke ali posamezne predele hiše, ki v svetlobi lahko dobijo prav magičen čar. Seveda pa ne pozabite na varnost: kable skrijte, najbolje jih je zakopati v zemljo, potke pa osvetlite tako, da se med nočno hojo ne boste spotikali ali celo padli.