Ne glede na to, ali gre za prho v nivoju tal, pametno upravljanje luči v omarici z ogledali ali stranišče s prho, v sodobni kopalnici je najbolj pomembno ustvariti oazo dobrega počutja. Zato v njej ne smejo manjkati niti nežne barve, močni kontrasti in mnoge druge sodobne rešitve. Oblikovalec Christoph Behling opisuje najnovejše trende kopalnic za leto 2024.

Trendi kopalniškega pohištva

»Sodobna kopalnica je prostor za lepoto in nego,« pravi oblikovalec Christoph Behling in pristavi: »Izdelki za nego pa potrebujejo prostor.« Podumivalniška omarica je kot nalašč za to, saj ponuja praktičen prostor za shranjevanje. Izdelki, vgrajeni v steno, kot so omarice z ogledali, pa so dobra rešitev v majhnih prostorih.

»Mat keramične površine in barve niso zelo odsevne. Tako je kopalnica videti toplejša in bolj domača,« razlaga oblikovalec in pojasni, da je pri barvah, pohištvu in materialih izbira skoraj neskončna. Pri Geberitu se lahko kopalniško pohištvo in umivalniki različnih serij kombinirajo med seboj po željah in načelu mix & match, kar omogoča široko paleto oblikovalskih kombinacij.

Sodobni pršni prostori

Prhe s keramičnimi tlemi nadomeščajo stare tuš kabine in navdušujejo z breznivojskim vstopom v pršni prostor. »Talne obloge, ki pokrivajo celotno kopalnico, so praktične in naredijo prostor večji in bolj arhitekturno eleganten,« dodaja Christoph Behling.

Moderne barve in kombinacije

Inštitut Pantone je za leto 2024 izbral barvo Peach Fuzz – mešanico rožnate in oranžne. Topla barva optimalno odseva naravne vire svetlobe, zaradi česar je prostor videti svetlejši in zračnejši, kar je še posebej koristno v kopalnici, ki je običajno majhna soba brez velikih oken. Mehka barva breskev lahko pomaga povečati občutek razkošnosti v prostoru, hkrati pa zagotavlja prijetno vzdušje. V kopalnici se lahko Peach Fuzz še posebej dobro kombinira z drugimi pastelnimi barvami, toplimi rjavimi odtenki in belo barvo.

Črna mat barva bo v kopalnici še naprej pridobivala na priljubljenosti. Podobno kot krom se lahko kombinira z vsako drugo barvo in ploščicami. Kot barva armature ali pohištva ustvarja vznemirljiv kontrast keramiki, še posebej v kombinaciji z lesom ali organskimi materiali, kot je naravni kamen z markantnimi žilami. Ker črna barva absorbira odbito svetlobo, je kopalnica manj svetla in posledično udobnejša.

Prilagodljiva osvetlitev

Pametni svetlobni sistemi so ena od bistvenih inovativnih funkcij, ko gre za trenutne trende v kopalnici. Sem še posebej spada razsvetljava, ki jo lahko prilagodite glede na vašo vsakodnevno rutino. Bela, močna svetloba vas zjutraj prebudi in vam olajša vsakodnevne rutine v kopalnici, kot so čiščenje zob, nanašanje ličil in britje. Zvečer pa umirjena, topla svetloba pomaga telesu, da se sprosti in vas pripravi na spanje.

Kombinacijo barvne temperature in svetlosti ponuja Geberitov koncept osvetlitve ComfortLight. Kadarkoli ga je mogoče zatemniti in tako prilagoditi vašim individualnim zahtevam, s čimer ustvarite optimalne svetlobne pogoje in pričarate domače vzdušje.

Geberit ComfortLight lahko preprosto prilagajate z aplikacijo glede na čas dneva ali noči.

Straniščna školjka s temeljito tehnologijo splakovanja

Morda ni očitno na prvi pogled, vendar obstajajo velike razlike pri splakovanju straniščnih školjk. Način, na katerega se namreč voda usmeri skozi straniščno školjko, pomembno vpliva na zmogljivost splakovanja. Že po samo enem splakovanju je lahko vse čisto – s tem pa prihranite vodo in hkrati zmanjšate napor pri čiščenju.

Tehnologije splakovanja, ki spiralno usmerjajo vodo po notranji površini, so učinkovitejše. Dober primer je tehnologija splakovanja Geberit TurboFlush.

Udobje in dobro počutje vključujeta tudi inovativno stranišče s prho z dodatnimi funkcijami, kot sta odstranjevanje neprijetnih vonjav in zmogljiva, a tiha tehnologija splakovanja.

Pametne rešitve

Tehnologije pametnega doma omogočajo prilagojeno kopalniško izkušnjo, ki vključuje tudi pametno straniščno školjko s prho za nežno čiščenje in naravno higieno. Položaj pršilne ročice, temperaturo vode in intenzivnost pršenja lahko intuitivno spreminjate s pritiskom na gumb prek daljinskega upravljalnika ali aplikacije. Pametno upravljanje omogoča individualne nastavitve in opozarja, kdaj je treba odstraniti vodni kamen iz keramike. Uporabniške profile lahko tudi shranite.

Trajnost

Učinkovita in varčna raba vode je pereča problematika v kopalnici, saj podatki kažejo, da kar približno tretjino dnevne porabe vode v domu povzroči splakovanje straniščne školjke. Na srečo sodobne sanitarne rešitve podjetja Geberit z učinkovito tehnologijo splakovanja porabo vode drastično zmanjšajo in poskrbijo, da trajnost ni le prazna beseda. Več informacij o kopalniških rešitvah Geberit dobite na www.geberit.si.

Sponzorirana vsebina