Veliko občudovanja na zadnjem sejmu Ambient je požela prekrasna mizica Vacanze oblikovalke Sare Kresal. Slednja se sicer navdušuje nad oblikovanjem interierja, v omenjeni mizici pa je združila svojo dolgoletno ljubezen do stekla in znanje, pridobljeno med študijem. Oblikovalka si s svojim delovanjem prizadeva za združevanje obrtniške tradicije in inovativnega dizajna, saj je to po njenem mnenju najboljša promocija steklarstva v sodobnem interierju.

Sarin oče se že več kot tri desetletja ukvarja s steklarstvom, zato je tudi oblikovalka že v otroških letih prišla v stik s tem, na videz krhkim materialom, ki dopušča brezmejne možnosti oblikovanja. Pobližje se je z delom v delavnici seznanila v srednji šoli in med študijem na Fakulteti za dizajn. V študentskih letih je študij ves čas združevala z delom v domači steklarski delavnici, s tem pa še pobližje spoznavala proces same obrti. Kaj kmalu je spoznala, kaj si želi v življenju početi, prav to pa je po njenem mnenju daleč najbolj pomembno:  

»Steklarstvo je name vplivalo izredno pozitivno, to, da imaš možnost od blizu opazovati delo v obrtniški delavnici in posledično v domačem podjetju, ti da vpogled v to, koliko dela in truda je potrebnega, da nič ne pride čez noč in da je treba za dobre rezultate trdo delati. Hkrati pa se je med študijem in sprotnim delom v podjetju dodobra utrdila ideja o tem, da je to to, kar si želim početi v življenju, ustvarjati, oblikovati in delovati v družinskem podjetju. Kar pa mislim, da je resničen uspeh oz. pomemben trenutek, ko začutiš, kaj te zares veseli, in lahko uživaš v tem, kar delaš. To je zame največja zmaga.«

Čeprav na prvi pogled steklo deluje krhko, pa oblikovalcem ponuja nešteto možnosti za uporabo domišljije in oblikovanje. Saro pri steklu najbolj navdušuje občutek lahkotnosti, ki se odraža v transparentnosti materiala. Hkrati pa sta ji všeč tudi kompleksnost stekla in njegova večplastna uporaba. Vsekakor pa gre, tako kot pri drugih materialih, tudi tu za proces vseživljenjskega učenja.

»Steklo je kot material zahteven in lahko tudi nevaren, če ne upoštevamo vseh tehničnih smernic. Za delo z njim moramo imeti veliko znanja, sama se vsak dan naučim kaj novega, tako o njegovih lastnostih kot o njegovi uporabi. Zato pa se moram seveda zahvaliti očetovim sodelavcem, ki so zakladnica znanja s področja steklarske obrti, sama pa se počasi in uspešno učim ter jih poskušam uloviti,« pojasnjuje oblikovalka. 

Na sejmu Ambient se je predstavila s prekrasno stekleno mizico Vacanze, s katero si je pridobila tudi nagrado Top ideja 2022. Ideja o oblikovanju avtorskega izdelka se ji je sicer porodila že ob začetku študija, a je bila takrat precej meglena in nejasna. Med študijem pa sta oblika in uporaba izdelka postala vse bolj jasna, sploh ob pridobljenem znanju o oblikovanju in materialu kot takem. Bolj konkretna ideja pa se ji je porodila med potovanjem po Italiji: 

»Idejo za mizico Vacanze sem dobila na potovanju v Toskani, poleti 2020, tudi ime za mizico izvira iz italijanščine in pomeni počitnice. Mizica nam zaradi materiala stekla da občutek lahkotnosti, tak občutek, kot ga imamo, ko smo na dopustu.« 

Čeprav se je med študijem in med delom v steklarstvu dodobra spoznala s tehnikami in postopki obdelave stekla, pa danes rokovanje z njim raje prepušča izkušenim mojstrom, ki so za tovrstno delo usposobljeni in ga temu primerno odlično opravijo. Sama pa ima tako več časa, ki ga lahko posveti oblikovanju in iskanju novih idej, ki bodo vzklile pod znamko Studio Kresal. Steklo je namreč material, ki se odlično vklaplja v vse vrste interierjev. 

»Filozofija studia temelji na kombinaciji tradicije in inovativnosti, ki skupaj s strastjo do oblikovanja prispevajo k promociji obrtniške dejavnosti. Tako je mizica namenjena vsem, ki to prepoznajo in znajo ceniti. Zato verjamem, da tisti, ki to prepozna, zna izdelek umestiti v svoj prostor tako, da dobimo občutek, da je na pravem mestu.« 

V prihodnosti želi svoj asortiman izdelkov še razširiti, pri tem pa se ne brani združevanja različnih materialov in tehnik. Kot pojasnjuje, je Studio Kresal nastal iz želje po ustvarjanju in raziskovanju možnosti, ki jih ponuja steklo kot material v sožitju z drugimi materiali: 

»Idej je veliko, želja tudi, nov izdelek je sicer že v pripravi, a naj vse skupaj ostane skrivnost. Če povem vse, ne bo zanimivo, hkrati pa vem, da nas življenje hitro preseneti in se stvari hitro obrnejo, zato počasi korak za korakom stopam proti cilju, in če je treba, na tej poti stopim tudi kakšen korak nazaj ali pa spremenim smer in se predam toku.« 

Fotografije: Anja Deronja