Tokrat smo se odpravili v čudovit kraj, v dolenjske Benetke, kakor ljubkovalno pravijo Kostanjevici na Krki. Čisto v bližini najmanjšega mesta na otoku smo si ogledali dve na videz enaki hiši, ki pa sta v lasti ene družine.

Primer družinske hiše v Kostanjevici na Krki je še posebej zanimiv: družina se je v času gradnje povečala za dve novi članici naenkrat, širila se je tudi poslovna dejavnost lastnice Alenke. Tako so skokovito narasle potrebe po čedalje večji bivalni površini. Ker pa prostorski akti večje hiše niso dovoljevali, so se morali znajti drugače.

Skupaj z arhitektko Špelo Puc so zato zasnovali dva objekta, ki na zunaj spoštujeta neposredno območje kulturne dediščine in stroge prostorske akte, znotraj pa vsaka na svoj način izpolnjuje svojo funkcijo – poslovno in stanovanjsko.

Malo drugačna poslovna stavba

Namesto steklene kocke poslovnega objekta je tako morala nastati hiša s strogo omejenim gabaritom in predpisano dvokapno streho, ki se lepo vklaplja v pretežno stanovanjsko okolje na robu mesta. Čeprav nas navzven pretenta, je znotraj to prava poslovna hiša – s sprejemnico, odprtimi pisarnami in številnimi zaposlenimi. Da bi zagotovili čim boljše pogoje za delo tudi v mansardi, so jo osvetlili s kombinacijo vertikalnih in strešnih oken. “Najprijetneje je, ko dežuje oziroma sneži, ko imamo kljub delu občutek, da smo zunaj,” pove Alenka.

Razgibano življenje za strogimi zidovi

Družinska hiša pa je – kljub temu, da se po barvi fasadnega ovoja popolnoma sklada s svojo poslovno sosedo – znotraj bolj razgibana in bolj odprta navzven. Vsi pritlični prostori so povezani z bivalnim vrtom, najbolj pa nas pritegne dvovišinska dnevna soba. V nadstropje so umeščene spalnice, v katerih najbolj uživajo otroci, ki imajo na podestih pod streho urejene igralne kotičke.

Da pa bi družina v spalnicah ne le spala, pač pa si tudi spočila, so poskrbeli v podjetju VELUX. “Spanje je ključno za naš um in telo, zato nekvaliteten spanec negativno vpliva na naše zdravje,” razloži področni vodja prodaje Gregor Sušnik. Za dober spanec je namreč pomembno, da telo čim bolj izpostavimo sončnemu sevanju v različnih delih dneva, kar uravnava naš biološki, cirkiadni ritem. Ker pa nove generacije preživijo več kot 90% časa v zaprtih prostorih, je nujno, da tudi te osvetlimo kvalitetno in da si zagotovimo ne le naravno svetlobo, pač pa tudi kvaliteten razgled in zaščito pred bleščanjem. Vse troje je v mansardnih spalnicah kostanjeviške družine doseženo s kombinacijo vertikalnih in strešnih oken.

Več: VELUX

Arhitektura: Špela Puc, PUC studio

Fotografije: Lara Romih

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA