Hiša v Kamniku se odlično vključuje v okolje ter hkrati izpolnjuje želje investitorja po prostornosti, funkcionalnosti ter zdravem in varčnem bivanju. 

Hiša v Kamniku stoji na vogalni parceli strnjenega naselja. Parcela je bila ob nakupu precej zahtevna, saj je zaobjemala naravni brežino in kotanjo. Po besedah arhitektke Mojce Hribar pa je bila – kljub na prvi pogled številnim pomankljivostim – popolna izbira za postavitev družinske hiše. “Ker je malenkost dvignjena, ker ima to kotanjasto obliko, ker ima ogromno zunanjih površin in nenazadnje še lepe razglede,” utemelji arhitektka.

Hišo sestavljajo tri etaže: v teren vgreznjena klet z vhodom, servisnimi prostori in garažo; pritličje z bivanjskimi prostori, ki se odpirajo na zazelenjeno streho kleti; in na pritličje pravokotno postavljeni mansardni spalni prostori. Ta zasuk je bil izveden iz večih razlogov: prvič, z njim so hišo na najlažji način umestili v naravno kotanjo; drugič, zasuk ugodi urbanističnemu pogoju, da je sleme strehe vzporedno s plastnicami brežine; tretjič, skupaj z zasukom hiša pridobi številne zunanje površine, ki jih z enotnim volumnom ne bi mogli doseči; četrtič, stavbni previs senči veliko bivanjsko teraso in zagotavlja maksimalno bivanjsko ugodje. 

Zunanje stene hiše so zgrajene v nizkoenergijskem konstrukcijskem sistemu Rihter Optimal +, ki je odličen toplotno in zvočno izolativni sistem. Vgrajena toplotna izolacija je kamena volna v skupni debelini 350 mm. V sistemu Optimal + je dodana inštalacijska ravnina 60 mm, ki je namenjena razvodu inštalacij brez poseganja v zrakotesni ovoj hiše. Za potrebe ogrevanja, sanitarne vode in prezračevanja se v hiši uporablja kompaktna naprava Nilan, ki združuje vse potrebne komponente za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in pripravo sanitarne vode. Deluje na principu povezovanja vseh naštetih komponent in tako dosega maksimalne izkoristke.

Velika okna, izvedena v podjetju M Sora v kombinaciji alu-les, uokvirjajo poglede na travnike in kamniški Mali grad. Zasnovana so tako, da so enostavna za vzdrževanje in čiščenje in prilagojena bivalnim navadam uporabnikov.

Več o konstrukcijskem sistemu Rihter Optimal + preberite na povezavi, o oknih M Sora pa na njihovi spletni strani.