Obiskali smo čudovit dom in romantičen vrt blogerke in oblikovalke nakita, ki se je oblikovanja svojega družinskega doma lotila kar sama.

Družinska hiša, ki smo jo obiskali, je bila zgrajena v osemdesetih letih, danes pa v njej bivajo kar ti generacije. Lastnica, Tina Bračič, ustvarjalka nakita in vodja blagovne znamke Mali zakladi, goji posebno afiniteto do lepih interierjev in predmetov. Popeljala nas je skozi svojo prenovljeno hišo ter nam razkazala več kot dva tisoč kvadratnih metrov velik vrt: navdušeni smo bili nad številnimi kotički za preživljanje prostega časa, nad izbranimi detajli, oblikovalskimi kosi ter nad lahkotnostjo, ki veje skozi vse ambiente tega doma v Savinjski dolini. Tako smo posedeli v svetlih bivalnih prostorih, se povzpeli v mansardno spalnico hčere, obiskali ustvarjalni prostor lastnice, se sprehodili mimo bazena in na koncu dolgo posedeli v prelepem bivalnem rastlinjaku.

Vsi ti čudoviti ambienti so plod trdega dela in dolgoletnega premisleka. “Podrli smo nekaj sten, zamenjali okna in streho … Točno smo vedeli, kaj želimo od hiše: da bi bila bolj zračna, svetla, da bi bolj ustrezala našemu življenjskemu stilu,” pogovor z nami začne ustvarjalka, ki kotičke svojega doma deli tudi s svojimi spletnimi sledilci. Podrli so tri stene: eno v kuhinji, drugi v dnevni sobi in tretjo v otroški sobi, kjer so na podstrešju uredili še dodatni spalni kotiček.

Tako izčiščene prostore je nato ljubiteljica lepega zapolnila s pohištvom v črno-belih barvah ter z zanimivimi poudarki: “Črno-bele barve so mi bile vedno najljubše. Z izbranimi barvami sem potem razbijala monotonost. Všeč pa so mi kosi, malo posebni, tisti, za katere začutiš, da jih moraš imeti,” pove lastnica, ki že dlje časa zbira tudi umetniška dela in oblikovalske kose pohištva, predvsem slovenskih avtorjev. “Všeč mi je dober dizajn, kakovostni kosi. Še posebej ljubi so mi slovenski oblikovalci. To so tisti kosi, ki te res nagovorijo in se lahko prenašajo iz roda v rod,” nam zaupa Tina in v isti sapi izpostavi nekaj njenih najljubših kosov opreme: “Zagotovo Nika Zupanc: njeno delo, njeni kosi so mi izredno, izredno všeč. Včasih je do katerega tudi težko priti v Sloveniji: svečnik, ki ga imamo v kuhinji, prodajajo samo na Japonskem.” Potem so tukaj še ikonski kosi Nika Kralja, od katerih imajo doma nekaj starih obnovljenih kosov, ki jih odlično kombinirajo z novimi. Glede na to, da se tudi sama ukvarja z oblikovanjem nakita, je nekako samoumevno, da občuduje delo Lare Bohinc, od katere ima v lasti tudi nekaj kosov nakita. Blizu ji je tudi minimalističen slog oblikovanja Oskarja Kogoja in pa sproščen naraven slog tekstilnega oblikovanja Saše Drobnič Škrjanec, ki ustvarja pod blagovno znamko Jagababa.

Stopimo še na vrt, kjer kraljuje velik steklen rastlinjak, ki si ga je Tina dolgo želela. Željo sta ji uslišali mama in teta, ki sta ji ga kupili za rojstni dan. Sprva je bil namenjen za prezimovanje rastlin, ko ga je Tina opremila, pa je postal točka druženja, popolno mesto za jutranjo kavo ali večjo zabavo. V njem kraljujeta dva pavja stola. “Pred časom sva bila s partnerjem na kavi v Ljubljani in sva videla čudovite pavje stole. Ugotovila sva, da jih lastnica prodaja in jih kar na licu mesta vzela. Potem pa je nastala težava, ker sva morala te ogromne stole iz centra Ljubljane prenesti do avtomobila in še noter spraviti, potem pa se z njimi še pripeljati domov. Je bilo kar akrobatsko,” se spominja z nasmeškom.

Na prostranem vrtu, ki si ga delijo s teto, je zares veliko prostora, tako za uživanje kakor tudi za gojenje zelenjave in cvetja. Tina, ki je velik ljubiteljica rezanega cvetja in z njim okrašuje tako svoj dom, kakor tudi družabne dogodke na vrtu, ima tako skorajda v vsakem letnem času na voljo bogato založeno cvetličarno. Na tetinem zelenjavnem vrtu pa si lahko družina vedno nabere svežih pridelkov.

Tina vam lahko potrdi, da je življenje zaklad, do katerega se lahko dokopljemo z močno željo in vztrajnim delom. Sledite ji lahko na Facebooku in Instagramu.

Fotografije: Tina Bračič