Več svetlobe: prenova in dozidava dotrajanega dvojčka

Lastnika sta arhitekte sprva najela, da bi zgolj osvežili dvonadstropno enoto dvojčka, a kmalu se je pokazalo, da bo le z dozidavo možno ustvariti velike, odprte in svetle prostore, ki si jih je lastnica tako zelo želela.

0

Tokrat se podajamo v Kanado, v Montreal, kjer so Dupont Blouin arhitekti ustvarili preproste, svetle in brezčasne prostore za samozaposleno lastnico, ki si je želel za svojo družino ustvariti prostorno in svetlo kuhinjo, zase pa predvsem prijeten kotiček, v katerem bo lahko vzpostavila sodobno domačo pisarno.

Lastnica je bila nezadovoljna s svojo majhno in temačno kuhinjo, v kateri je le z muko pripravljala družinske obroke. Želela je bolj odprto in centralno zasnovo, z veliko jedilnico, kjer bi lahko gostila tudi večja družinska kosila.

Z razširitvijo hiše so arhitekti na račun nekdanje jedilnice povečali kuhinjo in jo zasnovali v dveh volumnih – v visokem volumnu je skrita vsa bela tehnika; nižji volumen pa v zalomljeni obliki potuje mimo jedilnice in pod južno okno. Tako se cel dan kopa v naravni svetlobi.

Ker je lastnica strastna gojiteljica orhidej in drugih tropskih rastlin, je del stene med kuhinjo in jedilnico oblečen v veliko – od tal in stropa nekoliko umaknjeno – stensko omaro, na kateri lahko razstavlja svoje rastline, steno pa počasi preobrazi v mali vertikalni vrt.

Posebna pozornost je bila posvečena prav oknom, ki iz prizidka uokvirjajo lepe poglede na vrt in ki s svetlobo polnijo nekdaj temačne prostore. Prizidek poleg velikih oken od starega dela ločijo tudi vidni stropni nosilci, ki v sicer minimalističen in izčiščen interier vnašajo domačnost, ritem in toplino.

V zgornjem nadstropju je na stiku stare hiše in prizidka nastala večnamenska dnevna soba, ki dovoljuje različne aktivnosti – lahko je pisarna, prostor za domačo telovadbo ali pa za druženje. Pod oknom teče dolga miza z veliko shranjevalnega prostora: nova domača pisarna z impresivnim razgledom na drevesne krošnje. Le-ta je pravo nasprotje stari, majhni in temačni pisarni, v kateri je lastnica prej preživljala svoj delavnik.

Interier: Dupont Blouin Architects

Fotografije: Oliver Blouin

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *