Predsoba je lahko samo lepa, lahko pa je hkrati tudi zelo praktična. To pomeni, da ima dovolj obešalnikov in shranjevalnih površin za oblačila in čevlje, za piko na i pa še udobno klop, kamor lahko sedete med obuvanjem in sezuvanjem.

Obstajata dve večji kategoriji klopi: zunanje in notranje. O zunanjih si lahko več preberete tukaj, za notranje pa velja, da niso narejene, da bi se izpostavljale mrazu, vetru, dežju in žgočemu soncu. Običajno so postavljene v spalnicah ob vznožju postelje, v jedilnicah namesto jedilniških stolov (tudi o teh smo že pisali), nepogrešljive pa so tudi v predsobah in hodnikih.  Na klop lahko sedete, ko želite obuti in sezuti čevlje, če je v bližini vhodnih vrat, je lahko tudi odlagališče za nahrbtnike, torbice, denarnice in nakupovalne vrečke.

Kako izbrati pravo?

Prvi korak pri izboru klopi je ta, da ugotovite, na kakšen način jo boste uporabljali in čemu bo služila. Lahko je namenjena samo sedenju, torej bo brez vseh dodatnih elementov. Če bi v njej radi tudi kaj shranili, je naj bo narejena v obliki skrinje, pri kateri dvignete zgornji del in izkoristite njeno notranjost. Tretja možnost je klop, ki ima pod sedalno površino vgrajene police za odlaganje čevljev ali pa je del večjega garderobnega sestava z obešalniki, omarami, predali … Prav tako razmislite o stilu klopi ter o tem, ali naj bo oblazinjena ali ne. Za klopi v jedilnici je pomembno, da so udobne, saj na njih presedite dlje časa, medtem ko je garderobna klop namenjana samo krajšemu sedenju in ni nujno, da je oblazinjena. Lahko pa čeznjo vržete pravo ali umetno ovčjo kožo oziroma udobje povečate s kakšno blazino, ki bo hrkati tudi dekorativni element.  

Velikost

Velikost in obliko klopi prilagodite prostoru. Če imate zelo ozek hodnik, naj klop ne bo pregloboka in naj nima ostrih robov, sicer boste težko hodili mimo. Pri klopi z naslonjalom pa računajte tudi na potreben odmik od stene. Zelo praktična je denimo konzolno montirana klop v steno, saj ne zasede veliko prostora, spodnji del pod sedežem pa lahko uporabite za odlaganje čevljev.  

Dekoracija?

Čeprav je klop v predsobi namenjena hitri uporabi in se na njej ne boste zadrževali dlje časa, ima ta kos pohištva tudi dekorativno funkcijo. S klopjo živahne barve boste v prostor prinesi dinamičnost in dušo. Razni dodatki pa bodo klop spremenili v magnet za oči. Če je dovolj dolga in velika, lahko nanjo postavite lonec z rožami, blazine ali kupček knjig in revij.

Foto: Pinterest