Vzemite si odmor od obveznosti na zelenjavnem ali cvetličnem vrtu in se raje z velikim kozarcem limonade udobno namestite na vrtni klopi.

Naj bo za počivanje in opazovanje okolice, za sprostitev z jutranjo skodelico kave v roki ali samo za posedanje in razmišljanje – vsak vrt ter vsak vrtnar in vsaka vrtnarica potrebuje klop.

Lesene

Ta je največkrat kar lesena, predvsem iz tikovine, ki velja za močan, trpežen les z majhno nagnjenostjo k pokanju, na starost pa dobi tudi lep srebrn sijaj. Od drugih lesov pa so za klopi zelo primerni še pinija, akacija in hrast.

V postopku izdelave je veliko klopi narejenih pod tako imenovanim pritiskom, to je proces, v katerem s pomočjo vakuuma v strukturo lesa potisnejo zaščitno sredstvo, zaradi katerega ima pohištvo daljšo življenjsko dobo. Sicer pa vam bo vsaka lesena klop hvaležna, če ji boste vsako leto privoščili še dodatni sloj zaščite.

Kovinske

Kovinske klopi so po drugi strani manj zahtevne. Enostavno jih vzdržujete tako, da jih občasno obrišete z mokro krpo in umijete z milnico, da z njih odstranite plesen in lišaje, če opazite poškodovana mesta barvnega sloja, pa jih takoj zapolnite s dolgo obstojno zunanjo barvo, da kovine ne napade rja.

Od majhnih do velikih

Povsod tam, kjer so zime hude, je najbolje vrtno klop pospraviti v vrtno lopo ali garažo. Če te možnosti nimate in klopi ne morete privoščiti takšnega luksuza, pa si omislite vsaj zaščitno pregrinjalo, podobno tistim, ki jih imamo za avtomobile.

Sicer pa svojo idealno klop zelo zlahka najdete. Modelov je nešteto, od takšnih, primernih za majhna dvorišča in s prostorom le za enega ali dva človeka do klopi enormnih dimenzij, ki ponujajo udobno namestitev tudi 10 ali več ljudem. V galeriji vam predstavljamo trenutno najbolj iskane modele:

Fotografije: Pinterest