Porcelan je po zaslugi pomorščakov in popotnikov iz Kitajske priplul tudi na evropska tla, kjer je hitro našel mesto v dvornih dvoranah in na mizah kronanih glav. Danes ni rezerviran le za njih, temveč lahko v njegovi eleganci in preciznosti uživamo tudi vsi tisti, ki cenimo trud in delo ustvarjalcev. Tudi slovenskih. Ena takšnih je Urška Marc, ki pod znamko Petit atelier d' Ursula ustvarja čarobne izdelke iz porcelana.

Urška, sicer pomočnica vzgojiteljice predšolskih otrok, se je z glino spoznala že v otroških letih. Natančneje, v mali šoli. Tudi sicer je njena ljubezen do ustvarjanja vzklila v rosnih otroških letih, ko je ustvarjala predvsem s plastelinom in papirno maso. Ustvarjanje je postalo njen način izražanja, saj ji je omogočilo, da je skozi najrazličnejše materiale izrazila svoja občutja, svojo kreativnost. In čeprav je v srednji šoli njena ustvarjalna žilica za kratek čas poniknila, je ob koncu šolanja spet privrela na površje.

»Svoj prvi paket gline sem si kupila pred več kot desetimi leti in delo z njo me je takoj prevzelo. Kmalu sem ugotovila, da mi glina ponuja neskončno možnosti za izražanje svojih idej in učenje velik izziv. V oblikovanje z glino sem lahko vključila tudi svojo ljubezen do slikarstva,« pojasni Urška.

V učenju spretnosti rokovanja z glino je samouk. Ker prihaja iz okolja, kjer ni bila deležna veliko podpore in znanja o delu z glino, se je morala majhnih skrivnosti priučiti kar sama. Ob pomoči spleta in literature.

Njeni začetki so bili, kot priznava, skromni. Ustvarjanja se je lotila z glino, črno barvo in nekaj modelirkami, a po zaslugi vztrajnosti in močne želje ji je sčasoma uspelo uresničiti svojo veliko življenjsko željo. Izzivov se nikoli ni branila in že po nekaj poskusih z glino se je usmerila v porcelan, s katerim sta se, ne glede na njegov muhast značaj, hitro ujela.

»Že od začetka ustvarjanja z glino sem izdelovala zelo tanke stvari, ki pa zaradi svoje krhkosti niso bile ravno primerne za vsakdanjo uporabo, zato sem se odločila, da preizkusim porcelan. Od nekdaj sem občudovala prefinjene porcelanaste skodelice, njihovo prosojnost, ljubko romantičnost in tisti poseben občutek, ko jih držiš v rokah. Poleg vseh teh lastnosti je porcelan tudi izjemno trden in mehansko odporen, kar mi je bilo pri izbiri materiala zelo pomembno,« pove ustvarjalka, ki prizna, da je prosojni porcelan za oblikovanje dokaj nepredvidljiv in zato zahteven. To ji včasih predstavlja dobršen izziv, sploh, ker vse svoje izdelke v celoti oblikuje ročno, brez uporabe vretena in kalupov. Tako je porcelan postal popoln material za ustvarjanje njenih popolno nepopolnih izdelkov.

Z glino pa je rasla tudi ideja o osnovanju lastne znamke. Urška si je že od nekdaj želela, da bi ustvarjanje postalo njena osnovna služba. Da bi imela lasten atelje, lasten prostor za ustvarjanje. Ideja o tem je v njej tlela, davno preden ji jo je uspelo uresničiti. Že pred začetkom ustvarjanja z glino je v glavi oblikovala ime znamke, ki bi viselo nad vrati njenega sanjskega ateljeja:

»Na morju sem dobila lepo naplavljeno desko in bila je kot nalašč za napis nad vrati mojega imaginarnega ateljeja. Doma sem nanjo napisala: petit atelier d’ Ursula. Urškin mali atelje po francosko, ker se mi je tako zdelo imenitno. To, da obožujem Francijo, ni skrivnost. Kot bi napisala skrito željo in jo izpustila v balonu, le da je ta deska ostala v moji delovni sobi in me vsak dan opominjala na moje sanje in cilje. Ko smo v družinski hiši naredili prostor za moj atelje, je tudi ta napis končno dobil svoje mesto.«

Pri ustvarjanju jo navdihujejo narava, predvsem cvetlice, ki jih tudi sama vzgaja na domačem vrtu. Navdušuje se nad njihovo lahkotnostjo, nežnostjo in prosojnostjo. Paleto prekrasnih barv, ki se bohotijo na cvetovih. Je ljubiteljica različnih vzorcev, starinskih predmetov in občudovalka renesančne arhitekture.

»Pozornost do detajlov je moja posebnost. Vtisi mojih opazovanj in občutki se zbirajo v mojih mislih, kjer se noč in dan oblikujejo ideje in vizije. Včasih obstajajo samo v glavi, veliko pa jih je na skicah, kjer čakajo, da jih izdelam v porcelan,« pojasni in nadaljuje: »Uživam v počasnem načinu življenja in ta koncept vnašam v svoje delo. Rada oblikujem lepe predmete, ki spremenijo uživanje hrane, pitje kave ali čaja v posebno doživetje. Zaradi navidezne krhkosti me ob njihovi uporabi v trenutku prevzame nežen občutek pozornosti in prisotnosti.«

Rokovanje z glino je proces vseživljenjskega učenja. Urška priznava, da se z vsakim novim izdelkom nauči česa novega. Kako ga oblikovati, zasnovati, sušiti, poslikati, primerno žgati …, da je le rezultat takšen, kot si ga je zamislila. A ustvarjalki, kakršna je sama, tudi izzivov za prihodnost ne zmanjka:

»Trenutno me zanima ustvarjanje uporabnih umetniških izdelkov, ki so dekorativni in funkcionalni hkrati. Rada bi preizkusila tudi kitajski porcelan, skratka nove materiale in tehnike. Idej je veliko in prepuščam se njihovemu toku. Kar pač pride v ospredje, temu sledim, v svojem avtentičnem slogu, seveda.«

Več >>> www.petitatelierdursula.com