Za imenitno velikonočno dekoracijo ne potrebujete veliko. V vazo postavite nekaj vej forzicije ali leske z mačicami, nanje pa obesite pirhe, zajčke iz porcelana ali filca, ptičja peresa, umetne metulje in papirnate pentlje ...

Nemška in skandinavska tradicija

Tradicija okraševanja dreves s pirhi izvira iz Nemčije, poznajo pa jo tudi na Švedskem, kjer okrašenim velikonočnim vejam pravijo Påskris.

Poleg pirhov Švedi na veje obešajo še najrazličnejša pisana ptičja peresa in papirnate pentlje ter vse skupaj postavijo v interjer – na praznično mizo – medtem ko se Nemci s svojimi dekoracijami raje bahajo bolj javno. Zavzeto krasijo zlasti drevesa, ki jim rastejo na vrtovih, in tako je leta 2012 eden od velikih ljubiteljev te dekoracije, Volker Kraft, na veje drevesa obesil natanko 10 tisoč pirhov. Za rekorderja, ki je zabeležen v Gunnessovi knjigi, pa velja nemški živalski vrt v Rostocku, kjer so enega od dreves okrasili s kar 76.596 pirhi.

Foto: Pixabay

Čeprav nimate nemških ali švedskih korenin, si lahko velikonočne dekorativne veje omislite tudi vi. Posebnih pripomočkov in sestavin ne potrebujete, le nekaj vej s prebujajočimi se popki, ki jih okrasite po navdihu ali po naših predlogih:

Iz papirnate kaše (papir mašeja) lahko ustvarite zelo lahke in trpežne pirhe ter jih ročno pobarvate v srebrnih in črnih odtenkih. Na veje jih obesite z zlatimi vrvicami, ki bodo poskrbele za potreben sijaj.

Vir: Heavenly Homes and Gardens

Lučke ustvarijo praznično vzdušje – tako na novoletnem kot na velikonočnem drevescu. To naj bo belo, pirhe pa odenite v pastelne odtenke.

Vir: Lights4fun, Oliver Perrott

Pirhe zamenjajte za drugačne okraske. Kaj pravite na figurice iz filca, ki lahko vaš dom krasijo celo pomlad in ne samo v velikonočnem času?

Vir: Sophie Allport

Kombinirajte veje z mačicami in modre pirhe. Priporočamo umetne pirhe, na primer iz filca ali lahke pene, da ne bodo preveč ukrivljali vej velikonočnega drevesa. Lahko jih obesite tudi na kljuke vrat ali ročaje pohištva.

Vir: OKA UK

Steklena posoda, v njej pa unikatno okrašene veje s steklenimi in oranžnimi pirhi, na katerih so lepo vidni rdeči in zlati detajli. Prostor takoj napolnijo s toplino.

Vir: Heavenly Homes and Gardens

Velikonočni zajtrk bo še bolj teknil, če ga boste pojedli za mizo, na sredi katere kraljuje pisani pogrinjek (na sliki je porcelanasti komplet Cream Cornwall iz kolekcije Reef). Okrašene veje pa iz vaze preselite pod strop, kamor jih obesite s svilenimi trakovi.

Vir: Cream Cornwall

Pirhi v barvah pomladi prinašajo na mizo umirjenost in povezanost. Kombinacija z zeleno porcelanasto vazo deluje zelo naravno in “skandinavsko”.

Vir: OKA UK

Velikonočne veje in tulipane lahko postavite tudi na tla. Večja, stabilnejša vaza s kovinskim ogrodjem bo poglede v trenutku prikovala nase.

Vir: By Lassen

Kot zadnji predlog ponujamo zelene veje bršljana in svetle pirhe z motivom čebel. Porcelanasti pirhi so ročno izdelani in barvani.

Vir: Ella James