DANS arhitekti so staromeščansko stanovanje prenovili z vso zavzetostjo; povrnili so mu nekdanje kvalitete, odkrili nekaj zanimivih arhitekturnih elementov in ga posodobili s privlačnim pohištvom.

Ko se arhitekti lotevajo prenove starejših objektov imajo v grobem na voljo dva pristopa: poskusiti staremu objektu povrniti njegov nekdanji izgled in s tem popolnoma obnoviti njegovo integriteto; oziroma poskusiti prostor v tolikšni meri posodobiti in prilagoditi sodobnemu bivanju, da pridobi na funkcionalnosti, a večkrat izgubi na svojih zgodovinskih kvalitetah. Redko pa arhitektom uspe v istem projektu uspešno združiti oboje. Prenova staromeščanskega stanovanja pod ljubljanskim Gradom DANS arhitektov je redka izjema.

Stanovanje pod Gradom je umeščeno v celotno nadstropje vile iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Njen tloris je bil tekom desetletij večkrat predelan, da bi ustrezal različnim potrebam različnih lastnikov. Arhitekti so pred začetkom prenove te predelave prepoznali in jih ustrezno sanirali, dokler niso prišli do izvirne, zračne tlorisne zasnove. Obnovili so parket, položen v ribjo kost, in posodobili zasteklitve. S tem so stanovanju povrnili nekdanji prestiž.

Tu pa se niso ustavili. Da bi ustvarili še višje stropove, so odstranili spuščeni strop in razgalili goste nosilce iz grobega betona, ki so stanovanju dali popolnoma nov, modernističen pridih. Na to so naplastili pohištvo, ki zavzame distanco do arhitekturne lupine, tako v oblikovnem kot tudi fizičnem smislu – vsa (sodobno oblikovana) oprema je namreč odmaknjena od sten. Srce stanovanja je kuhinja z minimalističnim dizajnom, dopolnjena z veliko kredenco v ameriškem orehu, ki se nadaljuje še v priročno shrambo.

Ostalo pohištvo je v duhu DANS arhitektov nepretenciozno, a skrajno funkcionalno. V otroški sobi tako najdemo element, ki je hkrati pograd, knjižna omara in igralni podest; jedilnica in dnevna soba pa sta opremljeni s širokim naborom sedišč v različnih slogih, materialih in barvah. Številna umetniška dela pa so pika na i eklektičnemu – luksuznemu in domačnemu – interierju.

Arhitektura: DANS arhitekti

Projekt / izvedba: 2011 / 2011

Fotografije: Mateja Jordovič