V Črni vasi smo obiskali mojstrico filmske in odrske igre, izvrstno plesalko in igralko Aleksandro Balmazović. Aleksandra je odraščala v različnih državah bivše republike; po številnih selitvah pa je na pragu štiridesetih z možem Sergejem in sinom Levom pognala korenine na robu Ljubljanskega barja.

Aleksandra samo sebe opiše kot ‘koprodukcijo bivših republik nekdanje države’, saj je svojo mladost preživela med mamo, očetom in starimi starši, oziroma med Celjem, Beogradom in Dalmacijo. “V Dalmaciji sem prvič doživela sobivanje z naravo, z vrtom, na morju,” pove. Po študiju v Beogradu se je v Slovenijo vrnila zaradi ljubezni. “V Beograd sem se v študentskih letih zaljubila. Mislila sem, da bom po vrnitvi v Ljubljano vseeno bivala nekje med obema mestoma, tam imam še vedno stanovanje, tam je še vedno dom, a vseeno več časa zdaj preživim v Sloveniji.”

V Ljubljani sta Aleksandra in Sergej, skupaj s sinom Levom, bivala v majcenem stanovanju na Gornjem trgu. “Navajena sem živeti v centru mest, zdi se mi enkratno, da se lahko izgubiš med ljudmi. V stanovanju na Gornjem trgu smo vsi trije spali na eni postelji, bili smo zelo stisnjeni, vedno skupaj: bilo je super.”

A vseeno so se odločili za selitev: sprva so kupili dve enoti dvojčka z načrtom, da eno od njih kasneje prodajo, a se je družina kaj kmalu navdušila nad obilico prostora, ki sta jim ga nudili združeni enoti. Tako v njihovem domu zdaj najdemo majhno vinsko sobo s kontrolirano temperaturo, fitnes in savno, domači kino, ustvarjalno sobo; sin Lev pa ima sobo za delo in sobo za počitek. “Imamo tudi veliko obiskov, prijateljev in sorodnikov, ki prihajajo iz tujine, tako da imamo tudi sobo za goste. Od marca dalje pa več časa preživimo tudi zunaj, zdaj imamo v načrtu še manjši bazenček,” našteva naša gostiteljica.

Osrednji prostor hiše pa je dnevna soba, umeščena med kuhinjo, jedilnico in manjši bralni kotiček. Pomembno je namreč, da kljub temu, da hiša premore več kot dovolj prostora za vsakega člana posebej, družina svoj prosti čas preživi skupaj. Pri opremi jima je pomagala prijateljica Ana Gruden, a večino opreme sta izbrala sama: Sergej v izčiščenem, minimalističnem slogu, Aleksandra pa v značilno eklektičnem.

Družina uživa v prelepi hiši, le korak od neokrnjene narave: “Barje je zaščiteno območje in spada pod park Natura 2000. Imamo veliko vrst ptic; srne k nam prihajajo vsak dan. Sosednje imajo konje in Lev zanje skrbi, jih neguje in hrani. Sploh ne rabimo domačih živali,” se še posmeji nasmejana igralka.

Fotografije: Mateja Košir, Ambienti