Notranja oblikovalca Sebastiaan van Maanen in Ramses Caesar sta preoblikovala staro meščansko hišo blizu znamenitega Vondelparka v Amsterdamu. Rezultat sta dve stanovanji, ki ponujata visoko raven bivalnega udobja in bogastvo impresivnih detajlov. V kuhinjah in kopalnicah pa dizajnerska oprema znamke Dornbracht prispeva k elegantnemu vzdušju.

Naloga arhitektov je bila ustvariti dve prostorni, udobni stanovanjski enoti pod eno streho in povezani z dvigalom. V stanovanjih živita dva brata z družinama, zato so ju poimenovali kar po njunih začetnicah – JB- in DD-rezidenca.

Prvo dvoetažno stanovanje (JB-rezidenca) v pritličju in prvem nadstropju ima neposreden dostop do bujnega zelenega vrta, na katerem stoji še majhna koča, ki jo uporabljajo kot apartma za goste ali kot pisarno, kadar ni zasedena. Sicer pa je prostorna, odprta zasnova stanovanja očitna že takoj ob vstopu: zdi se, da se notranji in zunanji prostori zlijejo skupaj, dnevna svetloba, ki preplavlja prostor, pa je še posebej opazna v kuhinji. Pri opremi sta se arhitekta oprla na subtilen, svetel barvni koncept in naravne materiale, kot sta les in marmor. Natančno usklajeni detajli, kot sta zaobljena marmorna plošča na kuhinjskem otoku in organska viseča svetilka, ustvarjajo pametno prepletanje simetrije in asimetrije. Pri kuhinjskem koritu sta uporabila Dornbrachtovo armaturo Tara Ultra v barvi brušene platine, ki se s črnim, elegantnim zaključkom lepo ujema z lesenimi ploščami kuhinjskih frontov in marmorjem s temnimi žilami.

Arhitekta sta se pri oblikovanju zanašala na subtilen, svetel barvni koncept in naravne materiale, kot sta les in marmor.

V dnevni sobi sta arhitekta ustvarila intimno vzdušje z belimi tkaninami in udobnim pohištvom. Kamin in lestenci dodajo prostoru klasičen pridih, pri čemer odtenki bež in smetane zagotavljajo lahkotnost. Spodaj so spalnica, kopalnica in garderoba spretno povezane z drsnimi vrati, kar daje stanovanju videz luksuznega apartmaja. Povezujejo pa jih tudi usklajeni detajli med armaturami v kopalnici, ogledali in stenskimi lučmi.

V kopalnici so marmorni in leseni elementi v središču pozornosti.

Drugo stanovanje (DD-rezidenca) se nahaja v zgornjem delu stavbe ter ima v vsaki etaži strešno teraso in balkon. Ima podobno odprto postavitev, vendar barvnemu konceptu doda različne zelene in zlate poudarke. Dekoracija jelenovega rogovja na stopnišču in oljna slika z lovsko tematiko poudarjata nostalgično vzdušje, ki ga namenoma prekinejo sodobni dodatki. Ta pristop oblikuje celoten bivalni prostor, čeprav je ravnotežje med zgodovinskim in modernim v posameznih prostorih različno.

Drugo stanovanje se nahaja v zgornjem delu stavbe in ima podobno odprto razporeditev kot spodnja etaža.

To je še posebej opaziti v kopalnici: gozdno zelene stenske ploščice in temni leseni fronti omaric pod umivalnikom so v elegantnem kontrastu z minimalističnim, okroglim ogledalom in minimalističnimi oblikami armatur: dinamičnost je očitna v čistih linijah in hladni brušeni platini. Kopalnica je z izrazito stensko dekoracijo natančno in estetsko prilagojena sosednji spalnici, tako da je tudi tu kompozicija skladna in harmonična.

Arhitektura: Sebastiaan van Maanen in Ramses Caesar

Fotografije: Mart Goossens

Vir: www.dornbracht.com