Investitor je imel najprej v mislih, da bi postavil pritlično hišo, vendar se je na predlog arhitekturnega biroja Hell und Freundlich premislil. Nastal je izjemen stanovanjski objekt, ki navdušuje s svojo igrivo arhitekturo, odprtim tlorisom, predvsem pa kar s tremi vrhunsko opremljenimi kopalnicami.

Tloris trinadstropne hiše, ki stoji v mestu Bonn (Nemčija), tvorijo štirje kubusi. Postavljeni so tako, da so nekoliko zamaknjeni drug od drugega in tako dajejo vtis samostojnih, samozadostnih objektov. Edinstven značaj jim daje interakcija z velikimi okenskimi okvirji, temnimi lesenimi opaži in fasada iz svetle klinker opeke.

Notranjost odlikuje raznolika mešanica barv in materialov: nenavadne tapete in tkanine, številne individualne instalacije in koncepti osvetlitve, ki so natančno prilagojeni posameznim prostorom, ustvarjajo manjše in večje poudarke. Središče vsakdanjega družinskega življenja sta velik dnevni in jedilni prostor. Dnevni vabi, da se pozimi zadržite ob prasketajočem kaminu, poleti pa vas prek drsnih vrat povabi na velik vrt, obrasel z gostimi listavci in naravnim bazenom.

Dinamično oblikovanje prostorov se odraža tudi v treh kopalnicah, ki so opremljene z armaturami Dornbacht in umivalniki Alape. Za otroško kopalnico je značilno kontrastno menjavanje belih in modrih tonov ter tapeta z motivom žerjavov v vodni plitvini.

Otroška kopalnica se sveti v beli in globoki oceansko modri barvi. Žerjavi v trstičju krasijo stene, stenska armatura v mat črni barvi pa daje eleganten poudarek.

Glavna kopalnica v drugem nadstropju pritegne pozornost s pasom temno zelenega naravnega kamna ter stensko upodobitvijo bambusovega gozda z modrimi papigami, medtem ko se s stropa spuščajo črni mat lestenci, ki so usklajeni z barvo umivalnikov.  

Tudi najmanjšo kopalnico za goste zaznamujejo slikovite tapete: listi praproti so videti kot meglena džungla. Armature Dornbracht in geometrijski umivalniki Alape pa idealno dopolnjujejo naravni ambient prostora in kažejo, da na prvi pogled nepomembni elementi lahko veliko močneje zaznamujejo ambient, kot smo si morda sprva predstavljali.

  • Arhitektura in interier: hell und freundlich
  • Oblikovanje armatur: Sieger Design
  • Armature: Dornbracht
  • Umivalniki: Alape

Fotografije: Hanna Witte