Otroci hitro rastejo, še hitreje pa se spreminjajo njihove želje in potrebe. Njihovo bivalno okolje je ključnega pomena za odraščanje, saj lepo in priročno oblikovana sobica po meri najmlajših postane njihov brlog, zatočišče. Medtem se fantje le neradi vtikajo v prenovo sobe, pa deklice rade odločajo o tem, kakšnih barv in vzorcev naj bo. In tako je tudi prav!

Želja staršev je, da soba raste skupaj z otrokom, zato se radi izognemo drznim barvam in vzorcem, po drugi strani pa imajo otroci bolj burno domišljijo in predstavo o tem, kako naj bi njihov kotiček izgledal. Za začetek je prav, da se dobro pogovorimo z najmlajšimi o njihovih željah. Konec koncev je to njihova soba, ne naša, zato jih je potrebno kar se da vključiti v opremljanje sobice. Pripravljeni moramo biti tudi na sklepanje kompromisov, tako morda ne želi velike tapete na steni, kot smo si zamislili mi, mi pa nismo navdušeni nad njeno idejo, da bi bila soba obarvana v fluorescentno rožnato. Skupaj pobrskajte po spletu in revijah ter ustvarite idejo o tem, kako bi prostor moral izgledati.

Številni so prepričani, da za dekliško sobo obstaja le ena sama barva – roza. A temu še zdaleč ni tako. Če se že odločate za rožnate odtenke, je smiselno, da izberete bolj pastelne oziroma manj vpadljive, ki bodo primerni dlje časa. Še najbolje pa je, da izberete nevtralno barvo sten in več domišljije uporabite pri dodatkih, pohištvu, tekstilu. Izberite barve, ki jih vaša hčerka obožuje in jih v umirjenih odtenkih uporabite na večjih površinah, bolj drzne pa uporabite za dodatke. Dobra izbira so lahko odstranljive tapete, ki jih lahko po želji v nekaj letih brez težav zamenjate.

Dekliška soba naj bo živahna, nič ni narobe, če jo tako poživite s številnimi drznimi dodatki in barvami. Dajte si duška tudi pri izbiri nekaterih kosov pohištva, ki jih boste v nekaj letih brez težav zamenjali. Rožnato lahko lepo kombinirate s turkiznimi in rumenimi odtenki, zato naj vas ne bo strah. Skupaj ustvarite barvno paleto, ki bo pisana na kožo vaši hčerki.

Strah naj vas ne bo niti pri izbiti vzorcev. Otroške sobe so kot nalašč za živahne in igrive vzorce, ki jih lahko uporabite na steni ali na pohištvu. Z živahnimi vzorci naj bodo opremljeni tudi posteljnina in zavese, uporabite domišljijo tudi pri izbiri osvetlitve in stenske dekoracije.

Če naj bodo stene bolj umirjenih barv, je prav, da jih poživite z dekorativnimi izdelki, ki so po meri vašega otroka. Uporabite stvari, ki odražajo osebnost vaše hčerke, bodisi razglednice, fotografije ali printe. Izbirate lahko med najrazličnejšimi slogi, najbolj pri tem pa je, da jih z najmanjšim stroškom že čez nekaj mesecev zamenjate. Morda poskusite tudi z makrameji ali neonskimi lučmi?

Pri opremljanju pa ne pozabite, da bo vaš otrok nekoč tudi odrasel, zato imejte v mislih, kako bo soba izgledala v najstniškem obdobju, morda še kasneje v študijskih letih. Prav zato nekaj lončkov z rastlinami ali šopek cvetja ne bo odveč, sploh če iščete rešitev, kako poživiti sobo s čim manjšim vložkom in v čim krajšem času.

Foto: Pinterest