Vsi vemo, da je za uspešen pridelek domačega sadja in zelenjave potrebno natančno načrtovanje vrta. Potrebno je načrtovati čas vzgoje sadik, njihovo primerno 'sosedstvo' na vrtu, zadosten razmak med sadikami, zadostno osončenost in redno zalivanje; da o vsakoletnem kolobarjenju sploh ne govorimo. Danes predstavljamo nekaj spletnih in mobilnih aplikacij, ki bodo optimizirale vaš proces načrtovanja in z opomniki, nasveti in avtomatskim zalivanjem poskrbele za sočen in zdrav pridelek.

Preverite osončenost vrta in pH prsti

Preden pričnete z načrtovanjem vrta, preverite osončenost gredic in kislost prsti. Oboje bo vplivalo na vašo načrtovanje zasaditve oziroma na primerno pripravo in gnojenje gredic. 

Težava pri subjektivnem ocenjevanju osončenosti je, da ljudje svetlobo dojemamo drugače kot rastline. Zato je za natančno določitev ur sonca na vaši gredici včasih potrebno malo pomoči. Najlažje je, če za ta namen kupite (ali si izposodite) digitalni merilec osončenosti. Večina izmed njih je opremljena še z merilcem vlažnosti in pH zemlje, s čimer boste ubili kar tri muhe na en mah. Merilec vstavite v prst in meritve odčitajte po desetih minutah. Za pravilno določitev ur osončenosti meritve izvajajte cel dan in vsako uro odčitajte meritve na vsaj treh točkah vašega vrta. Tako boste lažje določili najbolj sončen in najbolj senčen kot in s tem prostor za najbolj občutljive rastline.

Nekatere rastline bolj uspevajo v kisli, druge pa v bolj nevtralni prsti – med njimi je večina zelenjadnic. Kislost prsti lahko uravnavate z apnenjem (dodajanjem apnenca; kupite ga lahko v vsaki vrtni trgovini) ali z dodajanjem lesnega pepela. Če želite, po drugi strani, bolj kislo prst, pa jo obilno pognojite – najbolje že pred zimo.

Načrtovanje gredic
Za načrtovanje gredic priporočamo spletno aplikacijo Smart Gardener. Vanjo vnesete približno obliko in kvadraturo vašega vrta, orientacijo, določite delno osenčene dele, vnesite vrste sadja in zelenjave, ki jih želite na vrtu, ter število posameznih sadik. Sadike lahko nato v vrt vnašate ročno, ali pa kliknete na čarobni gumb ‘Recommend Plan’, ki nato glede na vnešene parametre sam določi najustreznejšo pozicijo, število ter sosedstvo sadik ter razmike med njimi. S klikom na gumb za tisk se vam izpiše načrt ureditve, ob tem pa tudi podrobnejši zasaditveni načrt za vsako sorto rastlin posebej – od števila sadik, globine sajenja in razmakov med sadikami. Nato nadaljujete na zavihek Journal (dnevnik), v katerem so z datumom zapisani idealni dnevi za sajenje v notranjih prostorih, presaditev na prosto in pobiranje pridelka.

Sajenje z luno

Lunine mene pomembno vplivajo na rast in razvoj vaših sadik. Včasih je s setvijo, presajanjem, obrezovanjem ali pobiranjem plodov bolje počakati na pravo luno. Z luninim koledarjem boste vedno vedeli, kdaj je čas za katerega od pridelkov, razveselili pa vas bosta tudi funkciji vremenske napovedi ter opomnikov za vaša vrtna opravila.

Pametno zalivanje

Za zalivanje vrta vsako leto porabimo ogromno količino pitne vode. Včasih vrt zalivamo celo preobilno in s tem ustvarjamo pogoje za nastanek koreninske ali listne plesni. Zakaj ne bi pustili tehnologiji, da določi, kdaj in koliko je potrebno zaliti posamezno rastlino?

Omislite si zalivalni sistem, ki s senzorji določa raven vlage v vaših gredicah in jim odmeri najprimernejši čas zalivanja in količino vode, ki jo posamezna rastlina potrebuje. Eno od podjetij, ki nudi popolno opremo za ‘pametni vrt’ (od robotskih kosilnic do avtomatskih zalivalnih sistemov) je GARDENA.

Spopadite se s škodljivci
Zavedati se moramo, da je naš pridelek odvisen tudi od drugih živih bitij: od plesni, majskega hrošča, pa do gosenic in polžev. Včasih se po nasvet lahko zatečemo k prijateljem vrtičkarjem, drugič pa potrebujemo zanesljivo in strokovno rešitev. Takrat pride prav aplikacija za prepoznavanje bolezni in škodljivcev: v aplikacijo naložite eno samo fotografijo napadenega ploda ali lista in prejeli boste strokoven odgovor o tipu škodljivca in najboljšem načinu zdravljena vaše rastline.

Foto: Pinterest